מילים כמו "בבון", "קפלניסט", "אליטה", או "בוגד" מנקדות את השיח הרעיל ברשתות החברתיות, שלקראת הבחירות עלול להסלים אף יותר. מיזם "הדיבור" הוקם על ידי משפחות ששכלו את אהובן במלחמת 'חרבות ברזל', ומבקשות למתן את השימוש במילים כגון אלה, מתוך תחושה ש"כבר אי אפשר לשאת את ההשמצות, הפילוג והשיח המלכלך, שהתנהל כאילו לא למען העתיד שלנו ניתן כאן היקר מכל".
בין יולי 2025 ליולי 2026 הם ניטרו 11 מונחי דה-לגיטימציה ברשת X, בהיקף של כ-618 אלף ציוצים. מהנתונים שנאספו עולה תמונה מעניינת: נפח השיח עלה במחצית השנייה של התקופה שנבדקה, ובמקביל התחלף אוצר המילים - המונחים האישיים והגסים ("בבונים" +130%, "שמאלן" +31%, "בוגד" +12%) התחזקו, בעוד חלק מהמונחים ("אליטה" - 33%, "פשיסט" - 12%, "משיחי" - 10%) נשחקו. בעיניהם, שינוי זה נגזר מתאריך הבחירות הקרב.
הממצא המרכזי הוא שהשיח מגיב לאירועים בזמן אמת, ואינו רעש רקע קבוע. לדוגמה, אירועים ביטחוניים הציתו מונחים הקשורים בבגידה. לעומת זאת, אירועים פוליטיים פנימיים הציתו את המונחים האישיים: השיא הגדול ביותר בכל השנה (סוף מאי 2026) נרשם דווקא אחרי המלחמה, על רקע התחרות הבין-מפלגתית ערב הבחירות. העובדה שהשיח תנודתי מפיחה תקווה באנשי המיזם. הם רואים בכך הוכחה כי ניתן להשפיע עליו, ולכן למתן אותו.
"אחרי שנתיים וחצי מאז שהוקם המיזם, אנחנו עדים להשתנות של השיח. אלו היו שנתיים וחצי שבהן דרשנו שינוי של הטון, ממפלג לענייני", מסביר ארז מתתיהו, מנהל פרויקט הדיבור. "אנחנו מודעים לכך שיש קצוות שמסרבים להתבטא אחרת. לתקופת הבחירות הקרובה יש פוטנציאל להיות מאחה מפלגת. יש אי הסכמות וטוב שכך, אבל יחד עם זה חשוב ללמוד לחיות ביחד". לתחושתו, המתבססת על נתונים, יש יותר מודעות להשלכות של שיח רעיל. "אנשי ציבור רבים מבינים שניתן לדבר באופן חד ונוקב ובלי שימוש במילים מפלגות ומכפישות".
לאורך 112 השבועות האחרונים, ניטרו אנשי המיזם את התבטאויות חברי הכנסת והעיתונאים המובילים, וניסחו מדד שבועי, כשה"רעילים" ביותר נמצאים בראש הטבלה. את המדד הם מפרסמים בתקשורת הכתובה והמשודרת, ובכך לא רק שמוקיעים את המתסיסים, אלא גם מעלים על נס את אישי הציבור המשתמשים בשפה נקייה. כך הם מוכיחים שניתן לקבל רייטינג גם כשלא משתמשים במונחים פרובוקטיביים. זהו מעין פרס על התנהגות טובה. "יש כאן תביעה של עם שלם שלא מוכן לתת את הלגיטימציה לשיח הרעיל ורוצה להציב כאן נורמה מוסרית אחרת", אומר ארז.
בנוסף, נפגשים נציגי המיזם עם ח"כים בהווה וכאלה שמתכוונים להצטרף לפוליטיקה. בפגישה הם מציגים בפניהם דוגמאות של פוסטים רעילים שהם עצמם העלו. פעמים רבות, אנשי ציבור אלה מוחקים את ההתבטאות כבר במהלך הפגישה.
שרית זוסמן, אמו של בן זוסמן ז"ל שנפל במלחמת חרבות ברזל ואחת מיוזמות "הדיבור", מודאגת. "אנחנו נכנסים לתקופה שמאוד מעסיקה ומטרידה אותי מבחינת השיח. תקופת בחירות מתאפיינת בחידוד דעות וויכוחים, וזה נפלא רק כשהדוברים לוקחים אחריות. כשזה לא קורה, אנשים בלתי אחראיים יראו את טובתם האישית מעל טובת הציבור, וכך, במקום חידוד מסרים יכולה להיות כאן השתוללות של השתלחות במילים, והאווירה הציבורית תיפגע, מה שיטעין את אלו שחוללו אותה. זה כמו מעגל שרק הולך ומתגבר, שמזין ומטעין את עצמו - ובתווך אנחנו משלמים את המחיר, אנחנו, הנוער שלנו וילדינו. האם כך נקבל הנהגה אחראית וראויה? האם זו הדרך שנתווה לדור המנהיגים הבא?" שואלת זוסמן רטורית.
התמונה המצטיירת מדבריה פסימית, אך לשרית יש תקווה. "אני מאמינה שניתן לשנות. לצערי תמיד יהיו קולות רעילים ומפלגים, אבל אנחנו מרימים דגל שאומר 'זה לא סבבה, אל תדבר באופן הזה כלפי מי שחושב אחרת ממך. תתווכח, כן, אבל ענייני ומכבד. אנחנו לא אויבים, אנחנו חושבים אחרת ויש לנו מדינה אחת שבה אנחנו שותפים ומשימות שחייבים לבצע יחד'. אני מאמינה שכאשר עוד ועוד ישמעו את הקול שלנו, גם הם יאמינו שיש סיכוי שזה ישתנה. כך יגדל המרחב שבו מבקשים דיבור אחר ונורמה אחרת, והקולות המרעילים יידחקו לשוליים. רבים מאיתנו יתייחסו אליהם כלא נורמטיביים, ובכך עוצמת הקול שלהם תדעך".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו