צבוע אותר בתעלת ניקוז בירושלים. צילום: רשות הטבע והגנים

"כמעט סיים את חייו בתעלה": צפו בחילוץ המרגש של גור הצבוע בירושלים

גור צבוע שנפל לתעלת ניקוז בירושלים ונתקע בה, חולץ בבטחה והושב לטבע • שעות אחרי, חזרו פקחי רשות הטבע והגנים ששחררו אותו לאזור, וראו נקבת צבוע מחוץ למאורה אליה נכנס הגור - מה שסימן כי הגור אכן חבר למשפחתו • פקח תשתיות ברשות הטבע והגנים: "הגור המסכן היה כנראה מסיים את חייו בתעלה"

לוחמי מג"ב זיהו אתמול (שבת) גור צבוע שנפל לתעלת ניקוז בירושלים ונתקע בה. בשיתוף פעולה של הלוחמים עם פקחי רשות הטבע והגנים, הצבוע חולץ והושב בבטחה לטבע.

משזיהו הלוחמים את הגור במהלך סיור שגרתי שקיימו בעוטף ירושלים, הם דיווחו לרשות הטבע והגנים - ולאחר זמן קצר הגיע למקום פקח הרשות, אסף צמח, שחילץ את הגור מהתעלה. בבדיקתו הראשונית עלה כי הגור אמנם מפוחד, אך אינו פצוע.

לאחר חילוצו, בהתייעצות עם וטרינר רשות הטבע והגנים, הוחלט לנסות ולהשיב את הגור לסביבתו הטבעית. פקח הרשות, יחד עם לוחמי מג"ב, איתרו מאורה, הגור שוחרר בבטחה סמוך אליה - ונכנס מיד פנימה. בשעות הערב, חזרו פקחי רשות הטבע והגנים לאזור השחרור וראו את נקבת הצבוע מחוץ למאורה אליה נכנס הגור, שסימנה כי הגור אכן חבר למשפחתו.

"מקווה שיגדל ויתחזק"

"ברגע שהבנו שהגור לא פצוע, העדיפות הייתה להחזיר אותו למקומו הטבעי", אמר אסף צמח, פקח תשתיות ברשות הטבע והגנים. "אני מקווה שהוא יוכל לגדול ולשגשג ולהפוך לצבוע בוגר וחזק. אני רוצה להודות לרמי, נח, קורן ואלישע מכוח מג"ב עוטף ירושלים על הערנות והדאגה לקרוא לנו בזמן. בלעדיהם, הגור המסכן היה כנראה מסיים את חייו בתעלה".

הצבוע המפוספס הינו המין היחיד בארץ ממשפחת הצבועיים (Hyaenidae) והגדול שבטורפים היבשתיים בישראל. על פי הערכות איגוד שמירת הטבע העולמי, מספר הצבועים המפוספסים בעולם עומד על פחות מ-10,000 פרטים, והאוכלוסייה הכוללת מוגדרת במגמת ירידה. במזרח התיכון מצבו מוגדר בדרגת סיכון חמורה אף יותר.

צבוע אותר בתעלת ניקוז בירושלים, צילום: רשות הטבע והגנים

גורמי סיכון

גורמי הסיכון העיקריים לצבועים בארץ הם הרעלות ודריסה (הצבועים נוהגים לאסוף בכבישים פגרים של בעלי חיים שנדרסו, ולעיתים נדרסים בעצמם). על גורמים אלו יש להוסיף רדיפה והרג מכוון על ידי האדם - אם עקב אמונות תפלות ופולקלור, ואם לצורך סחר באיברי גוף לשימוש ברפואה מסורתית. משתמשים בהם גם בקרבות כלבים או כחיות מחמד. בשטחי יהודה ושומרון מתועדים בקביעות מקרי דריסה וירי בצבועים.

ברשות הטבע והגנים מזכירים כי במקרה של מפגש עם חיית בר במצוקה, יש ליצור קשר עם מוקד רשות הטבע והגנים במספר *3639 ולהישאר בקרבת המקום עד להגעת גורמי הסיוע.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...