שבוע לאחר החלטת הממשלה על קיצוץ בתקציבי שיקום ופיתוח ברחבי הארץ, נרשם צמצום נוסף בכספים המיועדים ליישובי הדרום שנפגעו במתקפת 7 באוקטובר. כ־90 מיליון שקלים נגרעו מהתקציב, שהיה אמור לעמוד על כ־160 מיליון שקלים במסגרת תוכנית השיקום הממשלתית ובשיתוף משרד התחבורה. ברקע: קיצוץ דומה בצפון עורר מחאה חריפה – ולבסוף בוטל בעקבות לחץ ראשי הרשויות.
בדרום מזהירים כי מדובר בפגיעה ישירה בתושבים, שעדיין מצויים בתהליך שיקום ממושך מאז המתקפה. גורמים המעורים בפרטים מדגישים כי מעבר לפגיעה המיידית, מדובר גם בתקדים מדאיג, שכן עד כה התקציבים שיועדו לשיקום האזור לא קוצצו באופן דומה.
הקיצוץ הנוכחי מצטרף לשורה של צמצומים קודמים. לפני פחות משנה קוצצו כ-1.5 מיליארד שקלים מתקציבי "המעגל השני" - יישובים שמעבר לטווח 8 הקילומטרים מרצועת עזה. בנוסף, היקף תוכנית השיקום הכוללת, שעמד בתחילת הדרך על כ-19 מיליארד שקלים, צומצם לכ-17.5 מיליארד, מה שאילץ את הגורמים הממשלתיים לבצע התאמות רחבות בתוכניות, כולל הסטת פרויקטים לאחריות משרדים אחרים.
כעת מזהירים גורמים כי הקיצוץ הנוסף צפוי להשפיע על שורה רחבה של תחומים קריטיים, בהם חינוך, רווחה, בריאות, דיור, חיזוק ההון האנושי, סיוע לעסקים קטנים ותחבורה. "זה סכום כולל, אבל המשמעות היא פגיעה כמעט בכל פרויקט מתוכנן", אמר אחד הגורמים.
"הדרום נדחק הצידה"
לדברי גורמים בדרום, ההחלטה שלא לקצץ בצפון - בשל ההסלמה הביטחונית שם - מובנת, אך אינה יכולה לבוא על חשבון יישובי הדרום. "גם הדרום עדיין תחת איום מתמשך, עם אזעקות וחשש מהסלמה נוספת", אמרו. "התחושה היא שאחרי שהתרחקו מאירועי 7 באוקטובר - הדרום נדחק הצידה".
ברקע הדברים עומדת גם אי-הוודאות הביטחונית. בקבינט קיימת מחלוקת בנוגע למועד חידוש הלחימה ברצועת עזה, בין היתר בשל תלות בתמיכה אמריקנית, שחיקת הכוחות והחימושים, והאפשרות שמערכה ממושכת תימשך עד למערכת הבחירות הבאה.
עם זאת, קיימת הסכמה רחבה כי ישראל לא תוכל להשלים עם המשך שלטון חמאס ברצועה. גורמים בכירים בממשלה הבהירו כי חזרה ללחימה לצורך מיגור חמאס צפויה להתרחש עוד לפני הבחירות, אף שטרם נקבע מועד סופי.
ראש המועצה האזורית אשכול, מיכל עוזיהו, תקפה את ההחלטה: "ההחלטה לקצץ בתקציבי תקומה בשלב הזה היא פגיעה קשה בתהליך השיקום עצמו והכלים לצמיחה, שנתפרו במיוחד לחבל הארץ שעבר את האסון הגדול ביותר שידעה המדינה מאז הקמתה. 80 מיליון שקלים הם סכום זניח במונחים לאומיים, אך עבור הקהילות כאן - הם עולם ומלואו".
עוד הוסיפה: "כדי לקום מחורבן כל כך עמוק, המרחב הזה זקוק מעל הכול ליציבות, לוודאות ולהמשכיות - לא לזעזועים שמערערים את הבסיס שנבנה בעמל רב. המשאבים שהוקצו לתקומה אינם מותרות, אלא תנאי יסוד לחזרה לחיים. אני קוראת לראש הממשלה, שר האוצר ומקבלי ההחלטות לחזור בהם ולמנוע את הקיצוץ".
ראש עיריית שדרות, אלון דוידי, אמר: "אני מברך על ההחלטה לבטל את הקיצוץ בצפון, אך מצר על כך שלא התקבלה החלטה דומה לגבי עוטף עזה. אני קורא לראש הממשלה ולשר האוצר לפעול באופן מיידי לביטול הקיצוץ ולהחזרת 90 מיליון השקלים לטובת שיקום ופיתוח האזור".
ממנהלת תקומה לא נמסרה תגובה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
