"רק בראשות שופט": גם תושבי העוטף חלוקים בשאלת ועדת החקירה ל-7.10

שלושתם גרים קרוב לעזה וחוו את 7 באוקטובר על בשרם • אבל בזמן שליאור מבארי וניר משדרות בטוחים שרק ועדת חקירה ממלכתית תגיע לחקר האמת, גלעד מקיבוץ עלומים לא סומך על בית המשפט העליון ועל צה"ל • "ראש הממשלה צריך ללכת הביתה, אבל בבחירות, לא בוועדת חקירה", הוא אומר

מפגינים בת"א קוראים להקים ועדת חקירה ממלכתית. צילום: גדעון מרקוביץ'

שלושתם מתגוררים בדרום. שניים מהם, החיים בעוטף עזה, חוו את 7 באוקטובר 2023 במלחמה פנים אל פנים מול מחבלי חמאס. השלישי התבצר בממ"ד בדירה בשדרות כשהמחבלים ניסו לפרוץ לדירה מתחתיו.

איציק גואילי, אביו של החטוף החלל רן גואילי הבן שלי, שוטר מגב, הקריב את חייו למען המדינה בשבעה באוקטובר// משה בן שמחון

המשותף לשלושתם הוא המרחק הקצר בין ביתם לבין עזה, מעשרות קילומטרים ספורים ועד מאות מטרים בלבד המפרידים בינם לבין מחבלי חמאס. שלושתם חושבים שצריך ועדת חקירה שתחקור את אירועי 7 באוקטובר, אבל בדבר אחד הם חלוקים: מי יקים את הוועדה ומי יחקור?

מחבלי חמאס בשדרות, צילום: לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

ליאור אלון, תושב קיבוץ בארי, מאשים את הדרג המדיני שגרם בהתנהלותו לאירועי 7 באוקטובר. הוא סבור שדווקא אלה שמעמיקים את הקיטוב במדינה, אסור שתהיה להם מעורבות בקבלת ההחלטות על מי יחקור ואת מי יחקרו.

ליאור אלון, תושב בארי. "החלישו את העם", צילום: לירון מולדובן

"בעיניי מי שאשם הוא הדרג המדיני-פוליטי שבגללו זה קרה, הדרג שרצה לעשות הפיכה משטרית ושהחליש מאוד את העם", אומר ליאור כשהוא מביט בשרידי הבתים השרופים בקיבוץ בארי.

"בשום אופן הם לא יכולים למנות ועדת חקירה אחרת. הם לקחו את השרים ההזויים ביותר ואת האנשים הקיצוניים ביותר. ברור לגמרי שזה כדי לתקוע אצבע בעין. הם מרחיקים את הקונצנזוס לגבי ועדת חקירה ממלכתית והופכים את זה לפוליטי. אין להם שום מנדט, זו צריכה להיות ועדה רק ברשות שופט, כמו יצחק עמית, או אנשים אחרים ראויים, כדי שיחקרו כמו שצריך".

"הצבא כשל וקיבל אחריות, אבל הדרג המדיני עושה לנו דווקא. הם רק מעמיקים את הקיטוב".

"חקירה ניטרלית והוגנת"

גם ניר וקנין משדרות מאמין שצריך להקים ועדת חקירה ממלכתית מקיפה שתספק לציבור תשובות. "חקירה כזו חייבת להיות ניטרלית, הוגנת ולא פוליטית, מתוך מטרה להבין לעומק מה הוביל לאירוע הקשה הזה וכיצד ייתכן שהוא התרחש ממש מתחת לאף של כולנו".

ניר וקנין, תושב שדרות. "מתחת לאף של כולנו", צילום: לירון מולדובן

וקנין טוען כי לראש הממשלה יש חלק משמעותי בכשלים שהובילו לאסון 7 באוקטובר והטענה שמערכת הביטחון הטעתה אותו לא נכונה, כי לכולם היה ברור שפני חמאס למלחמה.

"לראש הממשלה יש חלק משמעותי בכשלים שהובילו לאסון, גם אם הוא יטען שמערכת הביטחון הטעתה אותו. תושבי העוטף אינם מקבלים תדרוכים מודיעיניים גלויים או מסווגים, ואינם חשופים למידע שמצוי בידי הדרג המדיני והביטחוני. למה אנחנו כן היינו חשופים? לרקטות שנורו כמעט מדי יום, ל'הפגנות' האלימות על הגדר, לפיגועים ולטרור מתמשך. ראינו את המציאות בשטח: פעולות טרור יומיומיות מצד חמאס. זה כשלעצמו מספיק כדי להבין שחמאס לא חתר לשלום אלא למלחמה".

"בית המשפט מושחת"

גלעד הונוולד מקיבוץ עלומים, שקיבל את אות נשיא המדינה לגבורה אזרחית ונלחם במחבלים תוך שהוא מפנה פצועים ומגן על הקיבוץ עם חבריו, מתנגד לוועדת חקירה ממלכתית. הוא טוען שבג"ץ הפך להצגה פוליטית ושאסור לסמוך על השופטים. "אני חושב שבית משפט מושחת. נחשפנו לכל השחיתות הגדולה ביותר, וברור שנדע מה יהיו פסקי דין לפי הרכב השופטים. אנחנו לא יכולים לסמוך עליהם, הם הביאו את זה על עצמם. לצערנו מבית דין גבוה לצדק זה הפך להצגה פוליטית.

גלעד הונוולד, תושב עלומים. "חוששים מאסון נוסף", צילום: לירון מולדובן

"השופט עמית לא נבחר. רק נבחרי העם יכולים לבחור אנשים רציניים שמבינים עניין ושהם בלתי תלויים. השופט עמית לא יכול למנות אף אחד, אני לא סומך עליו. צריך החלטה משותפת של חברי האופוזיציה והקואליציה לעבוד יחד ולהקים צוות שיבדוק את כל מה שקרה. אני חושב שרה"מ צריך לשים את המפתחות וללכת הביתה, אבל זה צריך לקרות בבחירות, לא בוועדת חקירה".

גלעד גם יוצא נגד הצבא, שלדבריו מנסה לטייח את המחדל שלו. "יש פה קושי גדול מאוד שאנחנו, כאנשי העוטף, חוששים שאסון כזה יקרה שוב, בגלל שיקולי יוקרה וחשש להגיד את האמת. בעיניי, דוח תורג'מן הוא בדיחה. לפני 7 באוקטובר ראינו את חמאס מתאמן וראינו אותם בהפגנות. שאלנו את החיילים 'למה אתם לא יורים?' והם אמרו לנו שאסור להם לירות. אמרו שחמאס מורתע. כל הדם של כל הנרצחים על הידיים שלהם".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר