522 יחידות דיור ייבנו בגני מודיעין - חלקם מעבר לגדר ההפרדה. צילום: מיכל גלעדי

תקדים ביהודה ושומרון: שכונה חדש תיבנה משני צידי גדר ההפרדה

מועצת בנימין קיבלה אישור להקמת שכונה חדשה בת 522 יחידות דיור - שחלקה ייבנה בצידה המזרחי של הגדר וחלקה בצידה המערבי • התוכנית החלה לפני כ־20 שנה אך נתקעה בשל מגבלות משפטיות הקשורות לתוואי גדר ההפרדה

מועצת בנימין קיבלה לאחרונה אישור להקמת שכונה חדשה בת 522 יחידות דיור ביישוב גני מודיעין, שחלקה ייבנה בצידה המזרחי של גדר ההפרדה וחלקה בצידה המערבי. זהו הפרויקט הראשון ביהודה ושומרון שבו שכונה חוצה בפועל את הגדר, באמצעות פתרון הנדסי של שני גשרים שיוקמו מעליה.

הצעת חוק החלת ריבונות בחבלי יהודה ושומרון אושרה בקריאה טרומית %2F%2F ערוץ הכנסת

גני מודיעין, הממוקם על כביש 466 בין מודיעין למודיעין עילית, הוגדר במשך שנים כשכונה של מודיעין עילית, ורק ב־2016 הוחזר למעמד של יישוב עצמאי תחת מועצת בנימין. מאז פועלת המועצה להרחבת הבנייה ולשדרוג התשתיות, באזור הנחשב למבוקש ובעל פוטנציאל פיתוח משמעותי.

התוכנית לשכונה החדשה החלה לפני כ־20 שנה אך נתקעה בשל מגבלות משפטיות ותכנוניות הקשורות לתוואי גדר ההפרדה, שאושרה במלואה בבג”ץ ואינה ניתנת להזזה. למועצת בנימין יש קרקעות לבנייה בצד השני של הגדר, אך במשך שנים לא נמצא פתרון שיאפשר חיבור פיזי ותכנוני בין שני צידי היישוב.

הפריצה התאפשרה לאחר עבודת מטה ממושכת של אגף ההנדסה במועצה ובתיאום עם משרד המשפטים. הפתרון שאושר: הקמת שני גשרים שיחברו את השכונה משני צידי הגדר, ללא כל שינוי בתוואי הגדר עצמה. הגשרים יאפשרו מעבר תשתיות, המשכיות אורבנית וניצול מלא של עתודות הקרקע.

"בנימין מתרחבת"

מהנדס המועצה, בן סומך, אמר: ״מדובר בתוכנית פורצת דרך שעוברת את חומת ההפרדה. דבר כזה טרם קרה בבנימין וביהודה ושומרון. בנימין הולכת ומתרחבת”.

ראש מועצת בנימין ויו”ר מועצת יש״ע, ישראל גנץ, הוסיף: ״אנו גאים להיות הראשונים לחצות את גדר ההפרדה ולשבור את הקונספציה שחצתה בין חלקי ישראל במשך שנים. אין הבדל בין מודיעין לבין גני מודיעין. בעזרת השם יגיע יום שבו הגדר תהפוך ללא רלוונטית”.

522 יחידות דיור ייבנו בגני מודיעין - חלקם מעבר לגדר ההפרדה, צילום: מיכל גלעדי

גדר ההפרדה, שהוקמה בראשית שנות ה־2000, יצרה לאורך השנים “מובלעות” תכנוניות רבות ביהודה ושומרון, שבהן גדר שאינה תואמת את קו הירוק מונעת המשך בנייה ופיתוח. במקרים מסוימים אף אפשרה הגדר השתלטות פלשתינית על שטחים שבהם הרשויות הישראליות אינן יכולות לפעול.

גני מודיעין הוא אחד המקרים הבולטים לכך: הגדר נמתחה באזור באופן שאינו תואם את גבולות המועצה, ויצרה חסם שהקפיא את פיתוח היישוב. הפתרון הגשרי מצטרף למגמה רחבה יותר של פתרונות יצירתיים ברשויות יהודה ושומרון, הכוללים הקמת מנהרות וגשרים לעקיפת שטחים פרטיים שאינם מאפשרים את המשך פיתוח היישובים.

מעבר לתקדים התכנוני, המשמעות המעשית גדולה: מאות יחידות דיור יתווספו למרחב הצומח שבין מודיעין ומודיעין עילית, ויאפשרו התרחבות של אחד האזורים המבוקשים ביותר במרכז הארץ ובמערב בנימין.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...