לקראת חגי תשרי, משרד החקלאות מפרסם היום (שלישי) את נתוני צריכת המאכלים המאפיינים את ראש השנה וסוכות: דגים, בשר בקר, עוף, רימונים, תפוחי עץ ויין. מתוכם, קטגוריית העוף היא זו שיקראל בלטת בה בפער ניכר מול שאר העולם עם צריכה של 49 ק"ג לנפש בשנה לעומת הממוצע העולמי שעומד על 21.8 ק"ג בלבד.
בתחום צריכת הדגים, נתוני המשרד מעלים כי "אספקת הדגים לנפש בישראל עומדת על כ-9 ק"ג בשנה, שמוערכים בכ-180 גרם בשבוע לאדם, כ-25% מכמות זו היא של דגים טריים". במשרד מציינים כי בשבוע הקניות לראש השנה צפוי גידול של כ-47% בכמות צריכת הדגים. המובילים במכירות הם דגי האמנון והסלמון, כאשר צריכת האמנון עומדת על 43% וצריכת הסלמון על 34%".
בתחום הבשר מתברר כי "הצריכה הישראלית לנפש בשנת 2024 עמדה על כ-19.1 ק"ג בשר בקר בממוצע. עלייה של כ-8% לעומת השנה הקודמת. בשנת 2024 נאמד היצע הבשר בכ-188 אלף טון.
את הבשר שנצרך בישראל ניתן לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר שנשחט בישראל (29%), בשר מצונן מייבוא (19%) ובשר קפוא מייבוא (52%).
בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-64%. בהשוואה לעולם, "ממוצע הצריכה בשר בישראל גבוה מממוצע הצריכה במדינות ה- OECD שעומד על 13.4 ק"ג לנפש. המדינות המובילות בעולם בצריכת בשר הבקר הן ארגנטינה, עם 33.1 ק"ג לנפש, ארה"ב עם 23.3 ק"ג לנפש אוסטרליה עם צריכה של 23 ק"ג לנפש".
ומי מספר אחת בעולם?
מנתוני משרד החקלאות עולה כי הצריכה המקומית של עוף בישראל ב-2024, עמדה על כ-49 ק"ג לנפש - יותר מפי 2 לעומת העולם. בשבוע הקניות לראש השנה, צריכת העוף עוד צפויה לעלות בכ-29%.
הממוצע העולמי לצריכת עוף עומד על 21.8 ק"ג בשנה. יחד עם ישראל ניצבים במקומות הראושנים בעולם ארה"ב, עם צריכה של 34.9 ק"ג לנפש, פרו עם 33.1 ק"ג לנפש ואוסטרליה עם 31.5 ק"ג לנפש".
רימונים: יבול הרימונים בעונת 2025/2024 מוערך בכ-40,000 טונות. במשרד החקלאות מציינים עוד כי "הכמות הנמכרת לקראת ראש השנה מהווה כ-15% מסך כמות הרימונים הנמכרת במהלך השנה כולה. צריכת הרימונים לנפש בישראל עומדת על כ-3.5 ק"ג בשנה, לרבות תוצרי רימון".
תפוחי עץ: "בישראל כ-20 אלף דונם מטעי תפוחים נושאי פרי", מצוין בנתוני המשרד. "היבול של שנת 2024 עמד על כ-65 אלף טונות, והערכת יבול לעונת 2025 עומדת על כ-60 אלף טונות. הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-14.1 ק"ג תפוחים. בשבוע הקניות לחג צורכים כ-74% יותר תפוחים משבוע רגיל. המדינות העיקריות המגדלות תפוחים הן: סין (48 מיליון טונות לשנה), האיחוד האירופי (11 מיליון טונות לשנה), ארה"ב (5 מיליון טונות לשנה) וטורקיה (4 מיליון טונות לשנה). ככלל, תפוחים אוהבים קור, לכן הרוב המכריע, כ-90%, מהתפוחים בישראל מגודל באזור הצפון, בגבהים של לפחות 600 מטר".
דווקא בנתוני צריכת היין, מנתוני מועצת גפן עולה כי "הישראלי הממוצע צורך כ-6 ליטרים של יין בשנה. נתון נמוך משמעותית בהשוואה למדינות העולם. לשם השוואה, בצרפת צריכת היין עומדת על כ-46 ליטרים בשנה ובפורטוגל, עומד הנתון על כ-51 ליטרים. בישראל מגדלים כ-47 אלף טונות של ענבי יין בשנה, ובמשרד החקלאות מתגאים לציין כי "מספר יינות ישראלים זכו במדליות, כולל מדליות זהב, בתחרויות יין בינלאומיות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
