בדרך הכי טראומטית שאפשר לדמיין, גילה נער בן 16, שוהה בלתי חוקי, על מותו של אחיו בתאונת עבודה. לא מקצין משטרה רגיש, לא מעובד סוציאלי, ולא מקרוב משפחה, אלא מטוען מעצרים של המשטרה שבמהלך דיון על מעצרו אמר לשופט שבמהלך האירוע נהרג אחיו של החשוד. בית המשפט מתח ביקורת חריפה על המשטרה.
42 שוהים בלתי חוקיים מעזה נתפסו בנצרת/ דוברות המשטרה
האירוע החל באתר בניה בצפון, שם עבדו שני האחים, שוהים בלתי חוקיים מהשטחים. כשהאח הבוגר נפצע באורח קשה, ניסה הקטין לעזור לו עד הגעת האמבולנס, שפינה את הפצוע לבית החולים. במקביל לפינוי, המשטרה עצרה את הנער בן ה-16 בגין שהייה בלתי חוקית בישראל.
הגילוי הכואב: באמירה רנדומלית לשופט
בשעות הערב מת האח מפצעיו בבית החולים, אך המשטרה בחרה שלא להודיע על כך לקטין העצור. הנער בילה את הלילה בתא המעצר מבלי לדעת שאחיו נפטר, ללא כל קשר עם משפחתו או מידע על מצבו הרפואי של האח. רק למחרת בבוקר, כשהובא לבית המשפט לדיון הארכת מעצר, גילה הנער את האמת בדרך הקשה והטראומטית ביותר, כשנציג המשטרה אמר לשופט כי במהלך האירוע נהרג אחיו של החשוד.
עורך הדין נאג'י עמאר מהסנגוריה הציבורית, שייצג את הקטין, הגיש ערר על מעצרו וביקש לשחררו. בטיעונו הדגיש עמאר את חוסר הצורך בהארכת המעצר: "להבנתנו לא היה מקום להאריך את המעצר של העורר כדי להשלים את החקירה. אם סברו שיש להגיש כתב אישום יכלו לעשות זאת אתמול, או היום".
עמאר הוסיף והדגיש את הנסיבות הטרגיות: "בנוסף מדובר בקטין ללא בהרשעות קודמות ולא היה במעצר. הוא ראה את אחיו נאנק מכאבים ונלקח מהזירה בגלל שהוא שב"ח. הוא לא היה בקשר עם המשפחה, ורק אתמול בדיון מעצר נודע לו על מותו של אחיו".
"היה מקום לדרך רגישה יותר"
אף שבית המשפט המחוזי לא קיבל את הערר על המעצר, השופט מתח ביקורת חריפה על האופן שבו נמסרה ההודעה על מות האח. בהחלטתו כתב השופט: "ביהמ״ש קמא הביע במסגרת החלטתו ביקורת על האופן שבו התוודה לעורר על נסיבות פטירתו של אחיו. מתברר כי לעורר נודע על מות אחיו רק במהלך ובפתח הדיון שהתקיים בביהמ״ש בבקשה להאריך את מעצרו".
השופט הוסיף: "אף אני שותף לביקורת שהביע ביהמ״ש קמא בעניין זה. היה מקום כי ההודעה תימסר לעורר בדרך רגישה יותר, על ידי היחידה החוקרת תוך ליווי במידת האפשר על ידי גורמי טיפול". השופט סיים בדרישה לבירור: "יש להצר על כך שהדבר לא נעשה. מצופה מהיחידה החוקרת כי תערוך בירור בעניין זה, על מנת שתקלות מסוג זה לא תישננה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו