מפכ"ל המשטרה דני לוי איים היום (רביעי) כי ללא תקצוב מיידי ומלא לאבטחת מוסדות החינוך "לא נוכל לאפשר את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ו כסדרה". במכתב ששיגר לשרי האוצר והחינוך טען המפכ"ל כי תקציב האבטחה קוצץ בכ-50% מ-395 מיליון שקל ב-2024 ל-230 מיליון שקל ב-2025, בעוד שהצפי הוא שהוצאות האבטחה ייעמדו על 520 מיליון שקל. מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה כי "משרד הביטחון הסיט את תקציבי האבטחה תוך התחייבות להשלים אותו ממקור אחר במשרד - עד כה הוא לא עשה זאת".
במכתב שתוכנו הגיע ל"ישראל היום" טען המפכ"ל כי "פניותינו למשרד האוצר לתקצב את הסכום הנדרש לא נענו". המפכ"ל הדגיש כי המשטרה נושאת באחריות לאבטחה במוסדות החינוך והיא מיישמת זאת בהתאם לשיקוליה המקצועיים ולפי קריטריונים קבועים בנושא.
במכתבו נסמך המפכ"ל על החלטת הממשלה שהתקבלה באוקטובר 2011, בה נקבע כי "מימון האבטחה במוסדות החינוך יהיה על ידי המדינה, באמצעות המשרד לביטחון הפנים והרשות המקומית, לפי ההסדרים הקיימים". על פי ההחלטה, המשטרה, כזרוע של המשרד לביטחון הפנים, מנהלת את תקציב אבטחת מוסדות החינוך, והתשלום המועבר לרשויות המקומיות מהווה השתתפות בהוצאותיהן בנושא אבטחת מוסדות חינוך.
אגף הביטחון במשרד החינוך, כגוף מונחה על ידי המשטרה, מחויב ליישם את הנחיותיה באמצעות קב"טי מוסדות החינוך ברשויות המקומיות. המשטרה משתתפת במימון מאבטחים במוסדות חינוך, אולם כעת מסתבר כי הנתח התקציבי שאמור היה להיות מוקצה לטובת האבטחה הצטמצם דווקא במציאות בטחונית מורכבת.
קיצוץ דרמטי בתקציב
המפכ"ל ציין במכתבו כי בשנת 2024 תוקצבה המשטרה לאבטחת מוסדות חינוך בהיקף של 395 מיליון שקלים, ובשנת 2025 קוצץ התקציב על ידי משרד האוצר בכ-50% והסכום עומד על 230 מיליון שקל בלבד. לדבריו, הצפי הוא שהוצאות האבטחה בשנת 2025 ייעמדו על 520 מיליון שקלים.
כמו במקרה של המורים, כעת גם עם המאבטחים איים המפכ"ל כי "בהעדר תקצוב מיידי ומלא לאבטחת מוסדות החינוך - לא נוכל לאפשר את פתיחת שנת הלימודים תשפ"ו כסדרה".
מלשכת שר האוצר נמסר בתגובה: "משרד הביטחון הסיט את תקציבי האבטחה תוך התחייבות להשלים אותו ממקור תקציבי אחר במשרד. עד כה הוא לא עשה זאת. בהתאם למדיניות שר האוצר, קיימת מקסימום גמישות למשרדים כך שכל משרד מנהל את סדרי העדיפויות שלו באופן עצמאי. משרד הביטחון מחויב להסדיר את המקורות התקציביים למערך אבטחת בתי הספר, אלא אם כן הוא מחליט על מדיניות אחרת".
מלשכת השר לביטחון לאומי נמסר: "תקציב אבטחת מוסדות הינו תקציב ייעודי שהאוצר מתקצב עבורו באופן ישיר, כאשר המשרד לביטחון לאומי מהווה צינור בלבד למימון. החוסר בתקציב לאבטחת המוסדות היה ידוע היטב למשרד האוצר מראש".
בלשכה טענו כי "משרד האוצר ניצל בציניות את תקופת ההיעדרות של השר בן גביר מהמשרד, כדי לקצץ את התקציב הנדרש. משרד האוצר חייב להעביר את התקציב המלא לטובת ביטחון ילדי ישראל - בלי מריחות ובלי סיפורים. ביטחון הילדים חייב להיות בראש סדר העדיפויות".
מלשכת שר החינוך יואב קיש נמסר: "השר הודיע בישיבת הממשלה האחרונה שללא תקצוב אבטחת מוסדות החינוך - הוא לא יאשר את פתיחת השנה. השר מצפה שהאירוע התקציבי יפתר על ידי משרד האוצר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו