אל תחפשו כרטיסים להופעה של איל גולן השבוע בבלומפילד. גם לא לשלוש ההופעות שאחריה, וגם לא לשתיים שיתקיימו בשבוע הבא, שנתווספו בבהילות לאחר ש־120 אלף איש קנו כרטיסים תוך יומיים. כן, הכל סולד־אאוט - אבל אם אתם נמנים עם מעריציו אתם יודעים את זה.
אני יודעת את זה רק כי התנועה לאיכות השלטון ו/או הטעם המוזיקלי ו/או המוסר האנושי פנו לעיריית תל אביב, אחרי שנחשף השבוע בכאן 11 שכפי הנראה לא נערך מכרז תקני שאפשר לגולן את שרשרת ההופעות הזאת.עיריית תל אביב מיהרה להסביר שהיכלי הספורט זו חברה פרטית,ואין בסמכותה לאסור הופעות של גולן.
אישית,אני מחרימה גם זמרים שסתם נאפו. מי שמעלים את נושא איל גולן על סדר היום הציבורי כל הזמן מנסים לעשות לו דה־לגיטימציה ולמשטר את המרחב הציבורי. מכרז או לא מכרז - בפועל, הניסיונות האלה תמיד ייצרו ריאקציה.
את המכרז האמיתי עורך העם. 50 רשויות מוניציפליות הכריזו שלא יזמינו את איל גולן להופיע במחוזותיהן, לאחר ששמעו את העדות הקשה של טאיסיה זמולוצקי על מעשיו. זה רק הגביר את הגעגוע של המעריצים אל הבמות הפרטיות. זה המצב.
הלו, זה בלומפילד?
יש תקבולת כיאסטית בין היחס של התקשורת לי' גולן והיחס של העם אליו, לבין יחסה של התקשורת אל א' גולן ויחסו של העם אליו. שאלות של מוסר, אתיקה, מוצא וטעם אישי משמשות בערבוביה. יש גם מראית חוק. אבל בשורה התחתונה - מותר לאיל גולן להופיע, מותר לתחנות הרדיו להשמיע אותו, מותר לרשויות מקומיות לארח את הופעותיו, קל וחומר לזכיינים פרטיים.
ניסיונות להתערב בנטייה הציבורית באופן כפייתי מתפרשים הפוך, וגם נידונים לכישלון. הנה, בעונה החדשה של "רוקדים עם כוכבים" מופיעה אחת מנשותיו לשעבר, שימו לב - בתפקיד הכוכבת. יש לה רקורד מכובד: היא היתה נשואה בשעתו לאיל גולן. מעגל שני של אבק כוכבים.
לא תמיד צריך להצטרף לתופעות שאי אפשר לנצח, לפעמים עדיף להניח להן לקרות ולהמשיך לצרוך את הפלייליסט של עצמך. שנים של אחיזה צפופה ברסן רשימות ההשמעה בגלגלצ לא מנעו מא' גולן את כתר הזמר האהוב(!) והמושמע ביותר - 15 שנה ברציפות. בלי מכרז, הוא היה אחראי לשיר השנה 12 פעם, וגם מותג ממלכתית בשנת ה־70 לישראל כ"הזמר של המדינה". בשני מצעדים שונים. הוא גם הכי עשיר. רקומרת.
בשבוע הבא תיערך במרכז עינב, מיקום סמלי ביותר, הופעה של שרון רוטר וברי סחרוף. אחריהם יופיעו דין דין אביב ואמה, הזמרת עליזה אביב. ההופעה מסמנת את קו הניצחון במאבק של שרון רוטר ושל דין דין אביב להופיע בתל אביב ורק בפני נשים.
אני ארוץ אליך
רוטר היתה זמרת תל־אביבית צעירה בתחילת שנות האלפיים, בת טיפוחיו של ברי סחרוף ("אני ארוץ אליך", זוכרים?) עם השנים קרה לה הנורא מכל, והיא חזרה בתשובה. בהדרגה חדלה רוטר מלהופיע בפני גברים, וכפועל יוצא מהחידלון הזה, כשביקשה עם הזמרת דין דין אביב, החוזרת בתשובה אף היא, להופיע לנשים בלבד - היא נתקלה בסרבנות אידאולוגית. גם לשכור את האולם כולו לא אפשרו להן, אם זה לצורך הופעה בפני נשים בלבד.
"עיריית תל אביב אמרה שזאת אפליה ושזה לא מתאים לאג'נדה של המקום", נזכרה השבוע רוטר באירועי אביב 2022. השתיים עתרו לבית המשפט בטענה לאפליה, ולאחר דיונים ארוכים וניסיון להגיע לפשרה מחוץ לכתליו - הוחלפו שופטים, והשופט החדש התעקש להגיע לפשרה בתוך כותלי האולם.
"יום אחד, כשהיה עליו למהר לניתוח של הבן שלו, הכריז השופט שלא ייצא עד שלא ישיג פשרה בין הצדדים. הוא דיבר עם כל צד בנפרד, לחץ שוב, ובסוף הוסכם כי ייערך מופע לנשים בלבד במרכז עינב". היו חילוקי דעות על הנוסח המדויק של המודעה, בסוף סוכם על "מופע העצמה מוזיקלי לנשים". אבל מה זה חשוב - בעוד עשרה ימים זה קורה.
אבל מה עם ברי, הוא ישמע אותך שרה?
"הרב שמואל אליהו התיר לי לארח את ברי בהופעה, כמו שיש לנו סאונדמן ותאורן שנמצאים ושומעים אותנו. אז ברי ינגן ואני אשיר, ואז הוא ישיר ואני אנגן. אין פה סיטואציה של שירה משותפת, גם לא קולות שניים", מסבירה רוטר. "זה קצת מבאס מוזיקלית, אבל חוץ מזה זה לא נורא. ההגדרה ההלכתית לפשרה הזאת נקראת 'טרוד במלאכתו'".
זה שת"פ חד־פעמי או תחילתו של עידן בתל אביב?
"אני מאמינה שפתחנו דלת, אבל אני לא יודעת מה יהיה בהמשך. רצינו לשנות את החוק, ובסוף יצא שרק השפענו עליו, אבל אם היינו מתעקשות לא היה לזה סוף. לשופט היה חשוב לשים לזה סוף, והיה חשוב לו שזה יהיה חשוב גם לכולנו. זה לא ניצחון מוחלט. אנחנו רצינו להגיע לפסיקה כדי שגם בעתיד שום מקום לא יוכל לסגור בפנינו את הדלת. אין חוק ממשי נגד הדרת גברים - יש פרשנות, יש מניעת אפליה ויש חשש מתמיד מהמדרון החלקלק".
גדריה של אפליה כזו מתבררים כמו בסיפור הזה, כשעותרים ונוצרים תקדימים. השאלה היא אם ייווצר ביקוש, ואם סוגיות תרבותיות במרחב הציבורי ייפתרו בלי שאף אחד ימשטר אותו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו