"איני מסוגלת לשאת בעול הזה": הצוואה של גולדה מאיר

חצי שנה אחרי פתיחת אותה מלחמה, ופחות משבועיים אחרי שפורסם דוח הביניים של ועדת אגרנט, ראש הממשלה התפטרה • "אינני יכולה אחרת", אמרה לחברי סיעתה

ראש הממשלה גולדה מאיר. צילום: GettyImages

תשעה ימים לאחר פרסום דו"ח ועדת אגרנט, שחקרה את מלחמת יום הכיפורים, הודיעה ראש הממשלה גולדה מאיר מודיעה על התפטרותה. "איני מסוגלת לשאת בעול הזה", אמרה, ועזבה את ההנהגה ברגע של שבר לאומי. ובכל זאת, היא בחרה גם לשאת באחריות.

ראש הממשלה גולדה מאיר ושר הביטחון דיין עם חיילים ברמת הגולן, צילום: צילום: רון פרנקל, לע"מ

ועדת אגרנט פרסמה את דוח הביניים שלה, חצי שנה אחרי פתיחת המלחמה. הרמטכ"ל דוד אלעזר (דדו) מיהר להתפטר, לאחר שחברי הוועדה הטילו את האחריות למחדלים על הצבא.

המתיחות בצפון הגיעה לשיא, ומחבלים שחדרו לקריית שמונה רצחו 16 אזרחים ושני חיילים. ראש הממשלה גולדה מאיר נשאה נאום היסטורי ב-11 באפריל. "לאחר שהרהרתי, חזרתי והרהרתי, הגעתי לכלל הכרה כי איטיב לעשות אם תינתן אפשרות לציבור לשוב ולבחון ולהחליט מחדש על כינון ממשלה חדשה ואיתנה", אמרה.

ביקור הרמטכ"ל דוד אלעזר ורה"מ גולדה מאיר במוצב צה"ל בגזרה הדרומית, צילום: לע"מ

מלחמת יום הכיפורים זעזעה את המדינה. התוצאות היו קשות. 2,656 חיילים נפלו במלחמה, מאות נפלו בשבי ויותר מ-7,200 חיילים ואזרחים נפצעו. 

דיין הכריז שאין לו כל כוונה להתפטר מתפקידו. שר הביטחון אמר שהוא רואה בדוח הביניים של ועדת אגרנט הישג עבורו. אבל מאיר הרגישה אחרת. ב-10 באפריל 1974, כשהסערה בשיאה, התכנסה סיעת העבודה בחדר הסיעה בכנסת. ראש הממשלה גולדה מאיר דיברה במשך כ-15 דקות, נראתה נינוחה ורגועה, והודיעה לחברי הסיעה על התפטרותה.

רה"מ גולדה מאיר, צילום: דו"צ

"הגעתי למסקנה לגבי עצמי, ללא קשר עם האחריות הפרלמנטרית שחלה, או שאינה חלה, על משה דיין. אילו היה דיין מתפטר לא היה הדבר משנה את החלטתי שעליי להתפטר. אבל לצערי, כל הממשלה נופלת איתי", אמרה בנאומה הדרמטי. "אני עושה זאת בצער לא במה שנוגע לי, אלא מפני שזה מחייב את התפטרות הממשלה כולה. הגעתי למסקנה שאיני מסוגלת לשאת בעול הזה".

"אדוני הנשיא", נכתב בהודעה שחתמה 50 שנות פעילות מדינית. "בהתאם להוראות חוק יסוד: הממשלה, ולאחר שהודעתי לממשלה על כוונתי לעשות כן, הנני מגישה לך את התפטרותי מתפקיד ראש הממשלה". 38 דקות לאחר מכן עזבה מאיר את בית הנשיא, מבלי לשוחח עם העיתונאים שחיכו לה.

גולדה מאיר, צילום: אי.פי

לאחר פרישתה מהחיים הפוליטיים, גולדה מאיר חילקה את חייה בין קיבוץ רביבים, שם גרה בתה, לביתה בתל אביב. ב-1977 היא נפגשה עם נשיא מצרים אנואר סאדאת בביקורו בישראל. ב-8 בדצמבר 1978 הלכה מאיר לעולמה, בגיל 80.

בעדותה בוועדת אגרנט אמרה מאיר "לא הייתי רמטכ"ל, לא ידעתי מערך הגנתי או לא הגנתי, ולא חשבתי שאני יכולה להתווכח עם אמ"ן. בכל עניין המודיעין יש מומחים ממני".

וגם זה קרה השנה

  • יצחק רבין מושבע כראש ממשלת ישראל.
  • הולך לעולמו זלמן שזר, הנשיא השלישי של מדינת ישראל.
מימין: שזר, בן גוריון, רחל שזר וראש הממשלה גולדה מאיר, צילום: פריץ כהן לע"מ
  • ישראל ומצרים חותמות על הסכם הפרדת הכוחות ביניהן.
  • ישראל וסוריה חותמות על הסכם הפרדת הכוחות ביניהן.
  • כוחות ישראל נסוגים מהגדה המערבית של תעלת סואץ.
כוחות צה"ל בגדה המערבית של תעלת סואץ במלחמת יום הכיפורים, צילום: רון אילן, לע"מ
  • מתרחש אסון מחניים בו נהרגים שמונה חיילי צה"ל.
  • בפסטיבל הזמר זוכה הזמר שלמה ארצי.
  • ישראל משתתפת במשחקי אסיה בטהרן בפעם האחרונה.
  • מוקמת האוניברסיטה הפתוחה בישראל.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר