משפחות חטופים מקיימות בשעות אלה (ראשון) עצרת מחאה מול ביתו של השר רון דרמר, ראש צוות המשא ומתן, ברחוב דרך הרכבת בירושלים. העצרת מתקיימת על רקע הדיווחים האחרונים על התנהלות המשא ומתן ומיד בצאת חג הפסח.
המונים משתתפים בצעדה לעבר העצרת מול ביתו של השר דרמר // מטה המשפחות להחזרת החטופים
"השר דרמר – 59 או תתפטר", זו הקריאה המרכזית של המפגינים, בהתייחס למספר החטופים שעדיין מוחזקים בעזה. המשפחות מדגישות כי מאז מינויו של דרמר לתפקיד ראש צוות המשא ומתן, לא שוחרר אף חטוף. בעצרת משתתפים בני משפחות של חטופים, ביניהם עינב צנגאוקר, אמו של מתן צנגאוקר, איריס שוורץ, דודתו של עידן אלכסנדר, ויותם כהן, אחיו של נמרוד כהן, לצד בני משפחות של חטופים שנרצחו בשבי.
המונים משתתפים בצעדה לעבר העצרת מול ביתו של השר דרמר // מטה המשפחות להחזרת החטופים
המפגינים השתתפו בצעדה מגן הפעמון בירושלים לעבר העצרת מול ביתו של השר דרמר.
המשתתפים קוראים לדרמר להביא להסכם מלא לשחרור כלל החטופים, או לפנות את מקומו.
עינב צנגאוקר: הזמן של מתן והחטופים החיים אוזל
במסגרת העצרת מול ביתו של השר רון דרמר, נשאה דברים עינב צנגאוקר, אמו של מתן צנגאוקר החטוף: "השר דרמר, לפני כחודשיים קיבלתי אות חיים ממתן, זה היה כששעון חול הגיע עם החטופים שחזרו ועליו התמונה של מתן ושלי. האות חיים הזה הוא אמירה חד משמעית: הזמן של החטופים החללים אזל והזמן של מתן והחטופים החיים אוזל", פתחה צנגאוקר.
נאום עינב צנגאוקר עצרת החטופים// צילום: יוני ריקנר
עינב התייחסה למצבו הבריאותי של בנה: "אני לא יודעת מה מצבו של מתן - אם הוא מצליח לישון, לאכול, האם קר לו, האם מחלת ניוון השרירים בה הוא חולה כבר נתנה אותותיה והגפיים שלו התנוונו והשתתקו לו. אם לי ולך יש מים נקיים להרוויית צמאוננו, מתן שלי שותה מהאסלה".
היא הטיחה האשמות קשות בדרמר: "אתה מונית לנהל את צוות המו״מ להשבת כל החטופים. אבל אנחנו יודעים שזו לא האמת, נכנסת לנהל את המו״מ כדי לסכל אותו, המשימה שלך היא להרחיק ממני את מתן. לקבור את החטופים תחת המלחמה! למשוך את הזמן עד שלא יישאר את מי להציל!".
"אתה מכיר ויודע היטב איזה עינויים החטופים עוברים, את כובד השלשלאות שהם מוחזקים בהן, הרעב הקשה, המכות וההשפלות שהם עוברים", המשיכה צנגאוקר. "מה לעזאזל אתה עושה? מפרק את צוות המו״מ? גורר זמן? מביא עלינו עסקאות חלקיות שישאירו את מתן לבד במקום להשיב את כולם ביחד?".
צנגאוקר התייחסה גם לחג הפסח שזה עתה הסתיים: "אתמול כשישבת עם משפחתך סביב שולחן החג ושפע האוכל, קראתם בהגדה על לחמא עניה - לחם העוני שאכלו אבותינו במצרים, תנאים טובים יותר מלחטופים שהדבר היחיד שיש להם זה רבע פיתה מיובשת ומלאה בעובש".
בסיום דבריה, קראה צנגאוקר: "אני דורשת ממך הערב בעברית פשוטה: תביא את כל ה-59 בהסכם אחד כולל, בלי סלקציות, בלי תיעדופים, בלי למצמץ, וזה אפשרי רק אם נסיים את המלחמה. לא איראן, לא סעודיה, לא סוריה, לא לבנון - עניי עירך קודמים, ו-59 חטופים חיים וחללים הם עניי עירך. תחזיר את כולם או שתתפטר".
"אני מדמיינת את עידן, במנהרה, עם חצי פיתה יבשה": דברי דודתו של עידן אלכסנדר
בהמשך העצרת, נשאה איריס שוורץ, דודתו של עידן אלכסנדר החטוף, נאום כואב: "אמש, בזמן שמשפחות בישראל ישבו סביב שולחן הסדר, חוגגות את חג החירות - אצלנו בבית לא הייתה חגיגה. הייתה רק זעקה. זעקה של הבן שלנו, עידן," פתחה שוורץ בהתייחסה לסרטון שפרסם חמאס בליל הסדר. "ראינו אותו, מתחת לאדמה, מבוהל, פצוע, מיואש - אבל חד וברור במסר שלו: הוא קרא לנו. לעם שלו. למנהיגים שלנו. לממשל האמריקאי. הוא התחנן - תשחררו אותי. תשחררו את כולם".
נאום איריס שוורץ עצרת החטופים// צילום: יוני ריקנר
שוורץ ביקרה בחריפות את התנהלות הממשלה: "אני שבויה בידי ממשלה שאחרי שנה וחצי מוכרת לנו סיסמאות, סיפורים ושקרים. כמה זמן אנחנו 'כפסע מניצחון'? אבל ככל שעובר הזמן האמת העיקשת צפה וזועקת שיראו אותה - אפשר להחזיר את עידן ואת שאר החטופים אבל לממשלה שלנו יש שיקולים אחרים".
בפנייה ישירה לשר דרמר, אמרה: "אנחנו עומדים כאן מול הבית שלך, ואפילו פגישה לא קיבלנו. אפילו לא תשובה. מאז פגישתנו האחרונה בנובמבר 2023 ניסינו שוב ושוב להיפגש — ודממה. ואני אומרת לך: תספר גם את זה לבת שלך, גולדה. שתדע מי זה אבא".
שוורץ פנתה גם לצה"ל: "אני רוצה לפנות לרמטכ"ל, למפקדי הצבא: עידן פנה גם אליכם. האם אתם רק גוף מבצע? האם אין לכם אחריות לשמור על האתוס של צה"ל — שאם חייל נופל בשבי, מדינת ישראל תעשה הכל כדי להשיב אותו? הצבא חייב שיהיה לו קול. קול ברור. קול שנשמע בממשלה".
היא התייחסה גם לטענות שמשמיעה הממשלה: "אנחנו רוצים לומר משהו גם על הפחד שמנסים למכור לנו. על הקונספציה הזאת שכל הזמן חוזרת: 'אם לא נחסל את חמאס – ה-7 באוקטובר יחזור'. אנחנו חיים את ה-7 באוקטובר. הוא נוכח בכל יום, כל שעה, כל לילה. הוא יהיה כאן עד שהחטופים ישובו".
בסיום דבריה, אמרה שוורץ: "אני מדמיינת את עידן, במנהרה, עם חצי פיתה יבשה בידו, לוחש 'הא לחמא עניא' ומתפלל. הוא לא יכול לזעוק — אז אנחנו נזעק בשבילו. ונאמר יחד: אלוהים שבשמיים, הושיעה נא. פתח את לבם של מנהיגינו — שיראו. שישמעו. שיבחרו — בחיים ובהחזרת החללים לקבורה".
"האם תיזכר כפרעה שהקשה את ליבו?": נאום בן דודתה של כרמל גת ז"ל
בהמשך העצרת, עלה גיל דיקמן, בן דודתה של כרמל גת ז"ל שנרצחה בשבי, לשאת דברים בפני השר דרמר. "אתמול ישבנו כולנו לספר ביציאת מצרים. יום אחד נשב ונספר ביציאת עזה, על הגיבורות והגיבורים של הרגע הזה", אמר דיקמן, והזכיר את החטופים והמשפחות הנאבקות להשבתם.
בפנייה ישירה לשר דרמר, שאל: "ואתה, רון בן ג'יי, איך יזכור אותך עם ישראל? האם תיזכר כפרעה שהקשה את ליבו? כמי שעיכב את פדיון השבויים ושפך דמים?". דיקמן הוסיף: "בימים האחרונים שמענו שמה שחששנו מפניו – נכון. שאתה הוא שמעכב את המשא ומתן. אתה אחראי לכך שעידן, מתן, ענבר, איתי, תמיר, יפין ועמרי – כולם עדיין בעזה".
"בשביל כרמל שלנו כבר מאוחר מדי. לא נזכה לראות אותה מחבקת את אבא אשל, את אחיה אור ואלון. בשביל עוד 40 חטופות וחטופים - איחרת. שפכת דמים. אבל בשביל 59 חטופים, עוד לא מאוחר", סיים דיקמן.
"לנו זה כבר מאוחר, אבל אנחנו פה למען החטופים שעדיין שם": דברי הורי יגב בוכשטב ז"ל
אסתר ואורן בוכשטב, הוריו של יגב בוכשטב ז"ל שנחטף חי ונרצח בשבי, נשאו דברים נוגעים ללב. "אני אמא של יגב, אנחנו בקבוצת ה-41. קבוצה עצובה וכואבת, קבוצה של משפחות שבני משפחותינו נחטפו בחיים, שרדו בתופת ונרצחו במנהרות החמאס", פתחה אסתר בוכשטב.
"לנו זה כבר מאוחר, יגב נרצח במנהרות החמאס. אנחנו פה למען החטופים שעדיין שם", המשיכה. "אנחנו צועקים לראש הממשלה ושותפיו, אל תוותרו עליהם. אין להם זמן, עניינים קואליציוניים ואחרים אינם חשובים ואינם דחופים בעת הזו".
הבוכשטבים, חברי קיבוץ נירים מהעוטף, ציינו: "אנחנו מבינים את חשיבות מיטוט החמאס. אנחנו היינו בשבעה באוקטובר בבית שלנו. בננו הבכור יגב ואשתו רימון ועוד הרבה מאוד אנשים נפגעו בעוטף, נרצחו ונחטפו. אבל אנחנו יודעים שהיום הדבר הדחוף הוא החזרת כל החטופים. אתם יודעים שאפשר להחזיר את כולם בעסקה אחת, כל אמירה אחרת זו הטעייה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו