שיחת ה״אזהרה״ האינטימית של מפכ״לים לשעבר עם מפכ״ל המשטרה, רב ניצב דני לוי. ל"ישראל היום נודע כי בחודש שעבר.נפגשו המפכ"לים לשעבר עם לוי בלשכתו בתל אביב, וחרף הדברים הקשים שהושמעו בה, היא התקיימה באווירה ידידותית.
״אנחנו מוטרדים מתהליך קריסת המשטרה, שהחל עוד הרבה לפני כניסתך לתפקיד ונמשך גם בימים אלה, ואנחנו מצפים כי תבלום את התהליך״, אמרו לו. בחלקה הראשון של הפגישה, הציגו המפכ״ל וצוותו את תוכניות המשטרה לשנים הקרובות - חיזוק תחנות המשטרה, חיזוק השוטרים, הגדלת תקציב המשטרה וחיזוק הכשרות השוטרים.
קונטקט
בחלקה השני של הפגישה , שהתקיימה באופן אינטימי עם המפכ״ל, שטחו קודמיו בתפקיד טענות קשות על התנהלות המשטרה, והביעו דאגה מתדמיתה המידרדרת בציבור, ומהשיח התקשורתי והציבורי העוסק ב"נפילתה" של המשטרה והשימוש בשמה כשמציגים ארגון שעומד בפני קריסה.
היחסים עם בן גביר
בנוסף, הם אמרו למפכ״ל כי הוא ואנשיו אינם מודעים למצב המשטרה וחיים בהכחשה והדחקה. ״יש תחושה קשה שגורמים פוליטיים חדרו למשטרה ומשפיעים על פעילותה בנושאים שונים. המשטרה חייבת לפעול רק על פי החוק״, אמרו המפכ״לים לשעבר, והציגו למפכ״ל אמירות של השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, שמחזקות את התחושה שמי שמנהל את המשטרה הוא בן גביר ישירות.
המפכ״לים הבהירו כי טענותיהם נסמכות על דברים ששמעו מקצינים בכירים בארגון, שהביעו תחושה קשה מכך שמינויי קצינים מונחים ישירות על ידי השר.
המפכ״לים לשעבר התייחסו בפגישה להודעות המשטרה לתקשורת, שחלקן עסקו לאחרונה בתקיפה אישית של מי שהעז לבקר את המפכ״ל. ״קיימת תחושה שהמשטרה מתנהלת בעניין התקשורת כמו טוקבקיסט״, אמרו לו.
בנוסף, טענו המפכ"לים לשעבר כי הם חשים שהמשטרה איבדה את עצמאותה והבהירו כי תמיד היו עימותים בין השר הממונה לבין המפכ"ל בנושאים שונים ומקצועיים ללא חשש. ״אתה חייב להיות עם עמוד שדרה״, אמרו לו והפצירו בו לא לחשוש מהשר. ״תכבד אותו, פעל על פי מדיניותו אך אל תקבל ממנו הנחיות בתחום המבצעי והחקירתי״, אמרו למפכ״ל.
בנושא אחר אך לא פחות חשוב, הזהירו המפכ"לים לשעבר את לוי מפני הורדת הקריטריונים לגיוס שוטרים ויציאה לקורס קצינים, צעד שנעשה בטרם מינויו עד כדי כך שכיום - לטענתם - שוטרים מתפקדים כשהם אינם מתאימים למשימות המשטרה. ״כשפיקוד המשטרה שולח למשימות מורכבות מול אזרחים שוטרים כאלה, הוא שותף מלא לכישלון שמבוצע על ידי השוטר בשטח״, אמרו למפכ״ל.
השיחה נסבה גם סביב הפשיעה הגואה במגזר הערבי. "אנחנו יודעים שהמשטרה אינה אשמה לבדה, אבל אנחנו מזהים אובדן מקצועיות בעיקר בתחום החקירות והמודיעין שאינם מאפשרים למשטרה להתפתח, בגלל שאנשי מקצוע ותיקים עזבו את הארגון״, ציינו.
נקודה נוספת שעלתה בשיחה היא הכעס שלהם על כך ששוטרים מסוקרים בתקשורת כשהם בהופעה מרושלת, ללא כובעים, כשחלקם מדביקים על המדים פצ'ים בעלי קונוטציה פוליטית. "המשטרה צריכה להבין שתפקידה אינו למנוע הפגנות, אלא לאפשר למשתתפים להביע את מחאתם ולשמור על הסדר הציבורי״, אמרו לו, והביעו סלידה מכך שקצינים בכירים ובהם ניצבים מופיעים במדים באירועים פרטיים של חברי ממשלה, ובאירועים של פקידים במשרד לביטחון פנים.
המפכ״לים לשעבר הביעו חוסר שביעות רצון גם מכך שבניגוד לצהייל ולשב"כ, ולאחר שכבר שנה וחצי חלפו מאז ה-7 באוקטובר, המשטרה לא קיימה תחקיר מקיף ולא פרסמה לציבור את תוצאותיו על מלחמת ״חרבות ברזל״. ״התחקיר מחויב להפקת לקחים וחשוב למשפחות השכולות שיקיריהם נפלו במערכה״, אמרו.
מהמשטרה נמסר בתגובה כי ״השיחה התקיימה ברוח טובה, כיאה למעמד ולמשתתפים. המפכ״ל האזין לדברי המפכ״לים לשעבר, הציג את משנתו והדגיש כי המשטרה פועלת ללא לאות למען שלום הציבור וביטחונו, לצד לחימה בלתי מתפשרת בפשיעה ובעבריינים, תוך שמירה על האיזונים והבלמים גם בהיבטי סדר ציבורי״.