בשנים האחרונות דובר רבות על המחסור הצפוי בשוקולד ובעליית המחירים שלו, הנובעת ממחסור בקקאו, שממנו מכינים את השוקולד. אלא שהפתרון כנראה נמצא אצל תלמידים ישראלים בכפר הנוער בן שמן - שם בקרוב יחלו לייצר שוקולד ישראלי כחול־לבן, וגם חום.
התלמידים מגדלים קקאו בחממה. בצמוד אליה נחנכה השבוע סדנה לייצור שוקולד בעזרת שׁוֹקוֹלַטְיֵיר יהודי שתרם את המכשירים החדשים. בימים אלה עושים המכשירים את דרכם לישראל דרך הים, אך הם מתעכבים בשל התקפות החות'ים.
כאמור, היוזמה שייכת לכפר הנוער החקלאי בן שמן, שם התלמידים לומדים במגמת חקלאות ברמה של 5 יחידות בתחום החי והצומח. במסגרת המיזם החינוכי-חקלאי והמדעי שנערך יחד עם מכון וולקני, הוקמה לפני כחמש שנים חממה עם מאות עצי קקאו מזנים שונים. זה היה ניסיון ראשון מסוגו לאקלם את הקקאו בישראל ולגדלו בחממות, ניסיון שזוכה להצלחה. גידול קקאו בישראל הוא דבר נדיר, ובבן שמן הוא קורה בהובלת החוקרת ד"ר אלן גרבר. בעולם, עץ הקקאו גדל לגובה של שישה מטרים, וכאן מגדלים אותו בחממות בגובה של עד שלושה מטרים, תוך שליטה בתנאי הגידול שלו.
סדנת "חלומות הקקאו"
גולת הכותרת היא כאמור השוקולד. בסוף השבוע האחרון חנכו בכפר את "סדנת חלומות הקקאו", הנמצאת בסמוך לחממת הקקאו ובה פס ייצור של שוקולד. המפעל הקטן עם ריח השוקולד הוא תרומה של שוקולטייר בינלאומי בשם ז'אק דהן שגדל ובפריז ועבד בארצות הברית.
בפס הייצור התלמידים ייצרו שוקולד ישראלי "בן שמני" מהקקאו שגדל בכפר.
חלק מהשוקולד מיועד למכירה (ההכנסות ישמשו לפיתוח המשק ותחום הקקאו) וחלקו יחולק לחיילי צה"ל, שזה היה חלק מחזונו של ז'אק דהן. כבר היום כפר הנוער מוכר ביצים, עופות, חסה ועלים ירוקים לחברות גדולות במשק כמו תנובה ולסר, וגם יש הסכם עתידי עם יקב טפרברג על מכירת ענבים מהכרם כדי להפוך אותם ליין.
אביב ויצמן, תלמידת כיתה י"א בבן שמן, מספרת: "אני מכירה את המחסור בקקאו וזה באמת מרשים ומרגש שזה קורה אצלנו בכפר. זה הישג ממש גדול. אני מתרגשת ומקווה שנוכל לקחת בזה חלק, כעבודה במשק. ההכנה של השוקולד לא פחות מרגשת, זה החלק הכיפי של כל העניין, להיות חקלאי זה נחמד, אבל לראות את זה הופך למשהו אמיתי זה כיף. זה תהליך סופר מלמד ומעניין ואני מקווה שתהיה לנו גישה בלתי מוגבלת לשוקולד", היא אומרת בחיוך.
"חלוצי דור העתיד"
כפר הנוער בן שמן הוא אחד מ־46 כפרי נוער במערכת החינוך שהם מודל ייחודי הכולל בית ספר, פנימייה ומשק חקלאי.
"תלמידי בן שמן הם החלוצים ודור העתיד של המחקר המדעי בתחום הקקאו בישראל, ואולי גם יביאו לכך שבישראל לא יהיה מחסור בשוקולד", אומרת ד"ר אילנה טישלר, מנהלת כפר הנוער בן שמן. "התלמידים יהיו שותפים לפיתוח ענף הקקאו ולגידולו ויבצעו עבודות חקר בחקלאות בתחום הקקאו, בשיתוף חוקרים ממכון וולקני ובהנחיה של מורים לביולוגיה וחקלאות. הם ילמדו על האתגרים בגידול קקאו, יאספו את הממצאים וינתחו אותם יחד עם החוקרים. נוסף על הלימודים המחקריים והעיוניים, הם ייחשפו לשיטות לייצור שוקולד איכותי ומגוון חטיפי שוקולד, לתרבות צריכת השוקולד ולקידום קשרים גלובליים באמצעות שוקולד".
מתקפות החות'ים עכבו את המשלוחים. שיגור מתימן
ז'אן אטלי, המפקח על המשקים החקלאיים בכפרי הנוער בחינוך ההתיישבותי במשרד החינוך מספר: "הקמת ענף הקקאו בבן שמן הוא דוגמה לחדשנות חקלאית וחינוכית, תוך חיבור לקדמת המדע, המחקר והטכנולוגיה. התלמידים זוכים לחוויית למידה משמעותית ורלוונטית בתחום בעל חשיבות לאומית ועולמית, רוכשים מיומנויות אקדמיות לצד ערכי סביבה, ציונות ואהבת הארץ, וכמובן נהנים מהשיעור הכי מתוק במערכת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו