הוונדליזם נגד שלטי נשים בירושלים: "למשטרה נוח לא לטפל בנושא"

בשנים האחרונות תועדו מאות מקרי השחתה, אולם במשטרה התקבלו מספר תלונות מזערי • בדיון מיוחד בעיריית ירושלים הודה נציג המשטרה כי יש קשיי אכיפה • חברה בוועדה: "המשטרה לא מטפלת בנושא, אז אנשים לא מתלוננים"

השחתת שלט על אוטבוס ליד בניין העירייה. צילום: אורי נרוב

המאבק נמשך: דיון מיוחד בנושא השחתת שלטי פרסום המציגים נשים בירושלים התקיים אתמול (שני) בעיריית ירושלים, כחלק מהחרפת המאבק של העירייה בתופעה שלאחרונה רק הולכת וצוברת תאוצה בעיר. הדיון התקיים בוועדה למיגור אלימות, שהוקדשה אתמול דווקא לנושא זה, והוא התנהל בהובלת סגן ראש העיר אדיר שוורץ ובהשתתפות המרכז הרפורמי לדת ומדינה.

אל הדיון הוזמנו נציגים ממשטרת ישראל ומחברות ההיסעים השונות, וכן נציגים ממשרדי פרסום ומהמרכז הרפורמי לדת ומדינה. בדיון סקרו הנציגים את היקפי התופעה המקוממת שהולכת ומתרחבת בבירה, וניסו לפתח צעדים אפקטיביים לפתרון הבעיה, זאת דרך הצגת מקרים ספציפיים שאירעו בעיר. לאחרונה מבינים בספרא כי האכיפה וההרתעה סביב הסוגיה כלל לא קיימת, ועל כן הוחלט להקדיש את הדיון בוועדה למיגור אלימות דווקא לנושא זה; למעשה, רק לפני כחודש תועד אדם כשהוא משחית שלט פרסומת בעיר, בו מופיעה רותם סלע כפרזנטורית של בנק "דיסקונט", אירוע שגרר גל תגובות והוביל להגשת תלונה במשטרה מצד שוורץ עצמו.

השחתת שלט בצומת הרחובות הנביאים ומונבז, צילום: לואיס פרנקנטלר

כאמור, אחד הנושאים המרכזיים בהם דנו אתמול הוא היעדר האכיפה סביב התופעה בירושלים. נציג המשטרה שישב בשולחן הדגיש עד כמה זאת רתומה לו ומבינה את החשיבות שלו בעיר ובכלל, אולם הודה כי לפיה כלל לא מדובר בתופעה כפי שבעירייה מנסים להציג, זאת בעיקר בשל היקף התלונות שהתקבלו במשטרה בשל אותן השחתות של שלטי פרסום.

מאות מקרים תועדו, תלונות בודדות הוגשו

על פי גורמים המעורים בפרטים, בשנים 2023 ו-2024 הוגש מספר זעום של תלונות למשטרה בגין השחתת שלטי פרסום על רקע מגדרי – כל זאת חרף היקף התופעה הרחב בעיר, המסתכם במאות מקרים שתועדו, וגם כאלה שלא. הנתונים הללו רק מדגישים את חוסר האכיפה בנושא, ומעלים תהייה באשר להרתעה סביב הסוגייה. התיקים שכן נפתחים במשטרה נסגרים לרוב זמן קצר לאחר מכן בשל חוסר בראיות, כך שאותם משחיתים שלעיתים אפילו מצולמים בעצמם – כלל לא נקנסים.

בעיה נוספת מתעוררת כאשר משחיתי שלטי הפרסום עושים זאת, פעמים רבות, במבנים סגורים דוגמת חניונים או בשעות לילה מאוחרות. על פי משתתפים שנכחו בחדר הוועדה, גורמי אכיפת החוק ציינו כי המשתנים הללו, בין היתר, מהווים עקב אכילס בתחום האכיפה של המשטרה ושל הפיקוח העירוני, שכן בגללם קשה יותר לרשויות לזהות מי העומדים מאחורי כל מקרה של ונדליזם. "זה קצת כמו הביצה והתרנגולת", מסרה חברה בוועדה ל"ישראל היום". "המשטרה לא מטפלת בנושא, אז אנשים לא מתלוננים. אנשים לא מתלוננים, אז למשטרה נוח לא לטפל בנושא".

שלטי פרסום עם רותם סלע מושחתים, צילום: אורן בן חקון

בסיום הוועדה הוסקו מספר מסקנות עיקריות להמשך הטיפול בתופעה, אולם פתרונות פרקטיים לטווח הקרוב, עדיין אין. עם זאת, כחלק מהמאבק בתופעה הוחלט על דיווח רבעוני של נתוני המגמה לוועדה למיגור אלימות בירושלים שתמשיך להתכנס ולעסוק בנושא גם בעתיד, תוך פיתוח קמפיינים בנושא ועידוד הציבור לדווח לרשויות אכיפת החוק כשנתקלים באירועים מסוג זה.

"זה היה דיון חשוב בנושא שהכל כבר נאמר בו ולא מספיק נעשה בו", מסר אדיר שוורץ עם היציאה מחדר הוועדה. "יצאנו מהדיון עם מסקנות חשובות ודרכי פעולה. 'התעוררות בירושלים' לא תשקוט ולא תנוח עד שתתבצע אכיפה אמיתית בנושא".

עורך הדין אורי נרוב, מנהל המחלקה המשפטית של המרכז הרפורמי לדת ומדינה ציין כי "על עיריית ירושלים מוטלת החובה לנקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי לעקור מן היסוד את התופעה הבזויה של השחתת דמויות נשים בשלטי חוצות. על משטרת ישראל להתגייס גם היא לטובת מיגור התופעה ולשלב כוחות עם העירייה". עוד הוסיף נרוב שהתופעה "חמורה ופוגעת בזכויות יסוד של נשים ואף בחברה כולה, שכן המסר המועבר באירועי השחתה הוא שהמרחב הציבורי שמור לגברים בלבד - מסר שאין לו מקום בחברה דמוקרטית".

ממשטרת ישראל טרם התקבלה תגובה, זאת תפורסם לכשתתקבל.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר