אלפים הפגינו בקריאה להשבת החטופים מול הכנסת: "מה שחשוב לנתניהו זה שרידותו הפוליטית"

יום מחאה רחב היקף נרשם בירושלים, זאת על רקע פתיחת מושב החורף בכנסת • קרוביה של נעמה לוי הגיעו לכנסת כשהם לבושים כפי שהוצגה בתיעוד חטיפתה, משפחות חטופים השתלטו על חדר ועדת הפנים והגנת הסביבה • מפגינים מחו בכיכרות מרכזיים בעיר ומול בתי חברי כנסת ושרים • הנשיא הרצוג הזהיר מחקיקה חד-צדדית בנושא מערכת המשפט, גלנט קרא לחוק גיוס נרחב: ״צורכי הצבא רק העמיקו״ • כ-50 מוחים הגיעו למעון רה"מ בירושלים והמשטרה פינתה אותם בכוח

שוטרים מפנים מפגינים מחוץ לבית ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים. צילום: חיים גולדברג/פלאש90

עם פתיחת מושב החורף בכנסת, ארגוני המחאה השונים הגיעו לבירה היום (שני) בקריאה משותפת להשבת החטופים משבי חמאס ברצועת עזה. כ-50 מפגינים למען עסקת חטופים הגיעו לגן שעשועים הסמוך למעונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ברחוב עזה בירושלים, והמשטרה פינתה אותם בכוח.

המוחים, ובהם גם שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון, התיישבו במקום וסירבו להתפנות, בעוד שהשוטרים מנסים להדוף אותם מהפארק. בתיעוד מהמקום נראה שוטר כשהוא מאיים על מפגין: "אשבור לך את היד". פרשי משטרה פועלים במקום.

שוטרים מפנים מפגינים מחוץ לבית ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים, צילום: חיים גולדברג/פלאש90

יום המחאה החל כבר בשעות הבוקר עם מאות מפגינים שהפגינו מול בתיהם של מספר חברי כנסת ושל שרים בממשלה, זאת חרף אזהרת המשטרה בנושא ואמירתה כי הפגנות אלה לא מאושרות במהלך היום. במקביל, החלה שביתת רעב באוהל המחאה מול משכן הכנסת.

במתחם התרכזו מפגינים ששבתו רעב משעות הבוקר, כשבניהם נמנה גם דני אלגרט, אחיו של איציק אלגרט החטוף בעזה. לצד אוהל המחאה ולמול המשכן, הציבו לוחמי מלחמת יום הכיפורים את הטנק המזוהה עמם.

״בבית הזה, עולם כמנהגו נוהג״

בהמשך היום הגיעו אזרחים, נציגי משפחות חטופים ומשפחות שכולות להשתתף בדיוני ועדות הכנסת, והפגינו בסמוך לה. עם ההגעה למשכן, קרובותיה וחברותיה של התצפיתנית נעמה לוי נכנסו לוועדה לקידום מעמד האישה בלבוש ובמראה בו נראתה נעמה עת חטיפתה לרצועת עזה. שיא האירוע היה כאשר מפגינים ונציגי משפחות חטופים השתלטו על חדר ועדת הפנים והגנת הסביבה והקימו את ׳הוועדה להצלת החטופים׳.

עינב צנגאוקר, אמו של מתן, אמרה: ״בבית הזה, עולם כמנהגו נוהג. רבים מחברי הכנסת המשיכו את שגרת חייהם וכלל לא עוסקים בנושא החטופים ובצורך הדחוף והמיידי להגיע עכשיו לעסקה״.

עשרות בצעדת מחאה בירושלים נגד פטור מגיוס: "כנסו תחת האלונקה", צילום: יוני ריקנר

עוד הוסיפה צנגאוקר כי ״ראש הממשלה נתניהו טרפד בעבר שורה של הזדמנויות לקדם עסקאות שהיו על השולחן משיקולים פוליטיים, אישיים, פושעים, וגם כעת לא מניח על השולחן יוזמה ישראלית להחזרת החטופים ולסיום המלחמה. כנס החורף נפתח היום ובוועדות דנים על פארקים ועל פיקוח. מה יותר דחוף מהחזרת החטופים? אל מול הניתוק והאטימות אנחנו לוקחים יוזמה ומקימים את הוועדה שתשים על סדר יומו של הבית הזה את הצלת החטופים״.

גם נשיא המדינה יצחק הרצוג הצטרף לקריאתן של המשפחות והתייחס לסוגיית השבת החטופים עם פתיחת מושב החורף של הכנסת: ״כעת, לאחר חודשים ארוכים, יצרנו לנו חלון הזדמנויות נדיר, ואנחנו חייבים לעשות כל מאמץ ולהתקדם בכל דרך כדי להביא את כולם חזרה הכי מהר שאפשר, בדחיפות״.

בנאומו התייחס הרצוג גם לסוגיית המהפכה המשפטית, שעלתה לאחרונה לכותרות פעם נוספת: ״אני מבקש להזהיר בכל תוקף מחזרה לעימות בין הרשויות ובמיוחד בכל הקשור בין הקשור ליחסים בין הרשות המבצעת, המחוקקת והשופטת. הימנעו ממהלכים חד-צדדיים. נסו להגיע להבנות ולהסכמות רחבות״.

נחזיר את כולם הביתה

ראש הממשלה נתניהו התייחס אף הוא ואמר כי ״גם ברגעים אלה, בימים אלה, אנחנו מחפשים דרכים ומפעילים את האמצעים. אנחנו נחזיר את כולם הביתה בלי יוצא מן הכלל״.

עשרות בצעדת מחאה בירושלים נגד פטור מגיוס: "כנסו תחת האלונקה", צילום: יוני ריקנר

עם התקדמות היום, התקיימה עצרת בכניסה לקמפוס גבעת רם, ממנה צעדו המוחים לכיכר אגרנט, שם עתידה להתקיים ההפגנה המרכזית. אל המוחים בכיכר הצטרפו גם אנשי מילואים ואימהות ללוחמים, שהגיעו במקביל מבנייני האומה.

בהפגנה בכיכר אגרנט השתתפו אלפי אנשים, וביניהם הרמטכ״ל לשעבר דן חלוץ ושי מוזס, אחיינו של גדי מוזס שנחטף מניר עוז לעזה, ונמצא כעת בשבי החמאס ברצועה. עם סיום ההפגנה, יצאו המוחים בצעדה לעבר מעון ראש הממשלה ברחביה, שם קראו לקדם עסקת חטופים.

שי מוזס, אחיינו של החטוף גדי מוזס בן ה-80 מקיבוץ ניר עוז נאם מול הכנסת: ״בשבועות האחרונים צה״ל הביא הישגים מרשימים, במחיר כבד. ראש ממשלה שרוצה להחזיר את החטופים היה יוצא מעמדת הכוח הזו ביוזמה להצלת חיים. בפועל, הוא שולח משלחת מו״מ שמוגדרת כ׳זריית חול בעיני המשפחות׳, וממשיך לטרפד כל אפשרות לעסקה. מה שהכי חשוב לו זה שרידותו הפוליטית. זו מורשתו של מר הפקרה - הפקרה מודעת ומכוונת של אזרחים ישראלים הנמצאים בסכנה ברורה ומיידית. החזר את כולם עכשיו ואם אתה לא יכול - פנה את מקומך״.

דן חלוץ: "ניצחון מוחלט זו סיסמת בחירות. התוצאה - מוות מוחלט של החטופים", צילום: מטה המאבק לשחרור החטופים

בתוך כך, היום התקיים דיון בבג״ץ בעניין עתירת ׳פורום חיים׳ נגד המדינה באשר לאופן ניהול המגעים לעסקה לשחרור חטופים בשנה האחרונה. העתירה הוגשה על ידי עו״ד ד״ר מורן סבוראי, ולפיה על כלל הדיווחים, הדיונים וההחלטות בנוגע לעסקה להתקיים בממשלה כנדרש בחוק. עוד טענה עו״ד סבוראי כי הנוגעים בדבר כלל לא קיימו דיון תקין בסוגיה במהלך השנה האחרונה, והטיחה: ״חובה על בית המשפט לשקול את ערך קדושת החיים משום שהמדינה לא טורחת לעשות זאת״.

הדיון התקיים בבג״ץ לאחר שהמדינה הגישה חמש בקשות ארכה בסוגיה, כאשר היא עצמה אינה מעבירה את התייחסותה לסוגיה עד כה. למעשה, הדיון נערך היום על רקע סירובו אמש של ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, לדחות את הדיון לבקשת המדינה.

במהלך הדיון, השופטים נזפו בנציגי המדינה על כך שאלה הגיעו ללא התייחסות, ועל כך שהגיעו עם בקשה לארכה נוספת לעוד שבועיים. עוד רמזו השופטים במהלך הדיון כי בכוונתם להוציא צו על תנאי בעניין עוד היום.

״העמדתם את בית המשפט במצב לא נעים. אין לכם עמדה בסוגיה רגישה מאוד, עסקה לשחרור חטופים. ייתכן שנוציא צו על תנאי עוד היום״, אמר השופט עמית. יהודה כהן, אביו של החייל החטוף נמרוד כהן, התייחס לנושא הדחייה במהלך הדיון וזעק בכאב: ״המדינה רוצה דחייה של שבועיים, בשבועיים האלה עוד חטופים עלולים להירצח – גם הבן שלנו נמרוד״.

"מה שהכי חשוב לנתניהו זה שרידותו הפוליטית"

כבר משעות הצהריים הורגשה תנועה ערה של כלי רכב בכניסה לבירה ובצירים המרכזיים, זאת בשל המוחים הרבים באזורים השונים ובעקבות הגעתם של אלפי אוהדי בית״ר ירושלים ומכבי תל אביב לעיר, שהגיעו כדי לחזק את הקבוצות במשחק המרכזי באצטדיון טדי. כחלק מההיערכות למשחק, המשטרה פרסה שוטרים שסייעו בהכוונת התנועה באזורי העומס.

הפגנה מול מעון רה"מ בירושלים - החל פינוי בכוח של המוחים, צילום: יוני ריקנר

כאמור, במהלך היום צירי תנועה רבים נסגרו בבירה; החל משעות הבוקר נחסמו רחוב קפלן ורחוב עזה בקטע שבין רחוב מטודלה לרחוב הזז. בהמשך היום, נחסמו לתנועה רחוב זוסמן, והורחבה החסימה ברחוב עזה עד לכיכר פריז. בשעות הערב נחסמו הרחובות לורך, רופין, בן צבי (מרבין ועד רופין), רמב״ן ורבין (מלורך ועד בן צבי). לחסימות הללו התווספו חסימות נוספות באזורים המובילים למקטעים המדוברים, וחסימות במוקדי מחאה לא מתוכננים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר