רוב מוצק, של 81% מתוך האוכלוסיה היהודית חושב כי יש לשנות את המצב הנוכחי שבו ניתן פטור משירות צבאי או לאומי לחרדים, כך על פי מדד חודש מרץ של המכון למדיניות העם היהודי שמתפרסם היום (רביעי). הנתונים מגיעים על רקע דבריו של הרב הראשי לישראל יצחק יוסף בשבוע שעבר לפיהם: "אם יגייסו אותנו ניסע לחו"ל".
מן הסקר עולה כי מתוך אותם 81%, 45% תומכים בנקיטת צעדי כפייה בנושא בעוד 36% מעדיפים את דרכי השכנוע. רק מיעוט זניח של 8% מתוך המשיבים השיב כי הוא רואה בהסדר הקיים מצב רצוי. עוד עולה כי התמיכה בגיוס חרדים חוצה מחנות פוליטיים.
כמו כן, למרות אזהרת הרב הראשי שאמר כי ״אם יכריחו את החרדים ללכת לצבא – ניסע כולנו לחוץ לארץ. נקנה כרטיסים",74% מהחרדים אומרים שגם אם הייתה ניתנת להם אפשרות לרדת ממדינת ישראל הם לא היו עושים זאת.
בנוגע לסוגיית גיוס האוכלוסייה הערבית, 68% מהיהודים ו-29% מהאזרחים הערביים, כמעט שליש, תומכים בגיוס ערבים לצה"ל או לשירות לאומי. 40% מהם סבורים שיש לעשות זאת ״בדרכי שכנוע״ ו-28% תומכים בכפייה (28%).
כמו כן, 66% מהיהודים סבורים שיש לבטל את הפטור הקיים לנשים דתיות משירות צבאי או לאומי. מהצד השני, שליש מהיהודים (33%) רואים בפטור לנשים דתיות ביטוי לכבוד הראוי לאמונתן.
מה עם העתיד? הישראלים אופטימיים פחות
נתון מדאיג במיוחד העולה מהסקר של המכון למדיניות העם היהודי, הוא הצניחה ברמת האופטימיות של הישראלים ביחס לעתיד המדינה. בתוך ארבעה חודשים בלבד ירד שיעור האופטימיים בקרב יהודים מ-74% בנובמבר ל-56% במרץ. הירידה בולטת בכל המחנות הפוליטיים. בקרב האוכלוסיה הערבית, רוב עקבי של 57% נותר פסימי.
יחד עם זאת, באופן מטריד, כרבע מכלל הישראלים - 27% מהערבים ו-23% מהיהודים - היו בוחרים לעזוב את המדינה לו הייתה להם אפשרות מעשית לכך. בקרב צעירים יהודים חילונים שיעור זה מטפס לשליש.
לדברי ד״ר שוקי פרידמן, סגן נשיא המכון למדיניות העם היהודי, ״המלחמה חידדה את הצורך בהתגייסות כלל חלקי החברה לנשיאה בנטל הביטחון. רוב עצום של הישראלים סבורים שצריך לכונן את החוזה החברתי בהקשר זה מחדש ולגייס גם את החרדים. אפשר להניח ולקוות ששותפות רחבה יותר תשפיע על הלכידות החברתית ועל האופטימיות של הישראלים באשר לעתיד המדינה".
