"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

הנתונים נחשפים: במזרח ירושלים גובים פחות ארנונה מאשר במערב העיר

שיעור הגבייה בשכונות הערביות עומד על 71.3% • באזורים היהודיים של העיר הוא עומד על 91.5% • פנייה לשר הפנים: "עליך להתערב" • עיריית ירושלים: "בחלק מהשכונות הגבייה מורכבת יותר ודורשת אכיפה נוספת"

,עודכן
0השמעה
מחנה הפליטים שועפט,. צילום: אורן בן חקון

שיעורי הגבייה של הארנונה למגורים בשכונות הערביות במזרח ירושלים, שבהן רמת השירותים והתשתיות ירודה, נמוכים משמעותית מאלה שבשכונות היהודיות בבירה - כך עולה מנתוני השנתון הסטטיסטי האחרון של ירושלים, שפרסם מכון ירושלים למחקרי מדיניות. את הנתונים ניתח חבר המועצה (מסיעת התעוררות) יוסף שפייזר, שאף פנה בעניין זה לשר הפנים משה ארבל.

על רקע המאבק הדתי והלאומי בבירה, מלמדים הנתונים כי בשנת 2022 עמד שיעור הגבייה הממוצע של הארנונה למגורים ב־37 שכונות יהודיות על 91.5% (באזורים אלה חיים כ־600 אלף נפש), בעוד שיעור הגבייה הממוצע של הארנונה למגורים ב־19 שכונות ערביות, שבהן מתגוררים כיום כ־400 אלף איש, עמד על 71.3% בלבד.

יוסף שפייזר,צילום: אורן בן חקון

מאות אלפים לא משלמים

משמעות הדבר היא שבשכונות היהודיות שיעור הלא משלמים מכלל חייבי הארנונה למגורים עומד על 8.5%, בעוד בשכונות הערביות שיעור הלא משלמים הוא 28.7%. בשכונות היהודיות מדובר בכ־180 אלף דירות, בעוד בשכונות הערביות מדובר בכ־64 אלף דירות.

שיעור גבייה נמוך במיוחד של משלמי ארנונה למגורים במזרח ירושלים נרשם במחנה הפליטים שועפאט, שמעבר לגדר הביטחון, שם שוררת הזנחה רבתי בתחומים רבים. 23% בלבד מתושביה משלמים ארנונה, ובעיסאוויה, הסמוכה להר הצופים - 66% בלבד.

שיעור גבייה גבוה במיוחד במזרח ירושלים, של 82%, נרשם רק במקום אחד - בבית צפאפא, שעד 1967 היתה מחולקת בין ירדן לבין ישראל.

כאמור, בשכונות היהודיות שיעור המשלמים גבוה פי כמה. כך, למשל, בפסגת זאב משלמים ארנונה כ־96% מהחייבים, בנווה יעקב - 94%, בגילה - 95% ובהר חומה - כ־96%. בשכונות החרדיות שיעור הגבייה נמוך מעט יותר, אך גם בהן הוא גבוה מאשר במזרח העיר: בהר נוף - 93%, בבית וגן - 92%, ברמת שלמה - 88%, בסנהדריה - 87%, ובגאולה־מאה שערים - 81%.

"הפקרת המשילות"

חבר המועצה שפייזר מציין במכתבו לשר הפנים משה ארבל כי העירייה מתקשה לגבות מתושבי מזרח העיר עשרות רבות של מיליוני שקלים, וזאת בלי להביא בחשבון בנייה לא חוקית בהיקפים רחבים מאוד, שגם עליה כלל לא נגבית ארנונה.

לדברי שפייזר, "מעבר לעניין העקרוני ולהפקרת המשילות בעיר, עשרות המיליונים יאפשרו לעירייה לשפר את התשתיות עבור תושבי העיר ולפעול למתן שירות טוב ויעיל עבור כלל התושבים". שפייזר מבקש משר הפנים "להיכנס בעובי הקורה".

בתגובה נמסר מעיריית ירושלים כי היא "גובה ארנונה בצורה שוויונית מכל תושבי העיר. הליכי האכיפה לחייבים כוללים הטלת עיקולים ותביעות משפטיות, זאת באופן אחיד לכלל התושבים והעסקים. סך הגבייה במזרח ירושלים לשנת 2022", אומרת העירייה בתגובתה, "הסתכם ב־320 מיליון שקלים, וחלק הארי של התושבים משלמים ארנונה". העירייה מציינת עוד כי "כמו בכל עיר יש אזורים שבהם גביית הארנונה מורכבת יותר ודורשת הליכי אכיפה נוספים. בעקבות כך אחוזי הגבייה השוטפים באזורים אלה נמוכים יותר".

מחנה הפליטים שועפט (ארכיון),צילום: אורן בן חקון

יצוין כי לצד שיעורים גבוהים של בנייה בלתי חוקית במזרח ירושלים, שלא ברור אם נגבית בגינם ארנונה, גם הפערים ברמת השירותים והתשתיות בין השכונות היהודיות לאלה הערביות הם גדולים במיוחד, לעיתים פערים של אלפי אחוזים, בתחומים אלמנטריים כתאורה, כבישים, מדרכות, גנים ציבוריים, כיתות לימוד או פינוי אשפה.בשנים האחרונות אמנם הגדילה הממשלה את התקציבים למזרח ירושלים במסגרת תוכניות חומש, ומיליארדי שקלים מופנים לשם, בניסיון להדביק את הפערים, אך אלה עדיין עמוקים מאוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר