ישראל הפכה להיות בשנים האחרונות "בסיס אם" לתרגילי עוקץ, כאשר רק בשבועות האחרונים נעצרו לבקשת ה-FBI והאינטרפול, חשודים בהונאות דרך הרשת. כעת, לאחר מקרה עוקץ שאירע לפני מספר שנים, המרכז לגביית קנסות הצליח לגבות ממורשעים מעל שני מיליון שקלים לטובת שגרירות ארצות הברית בישראל כפיצוי לנפגעי עוקץ אמריקנים. האמריקנים ביקשו מישראל לגבות עבורם יותר מ-50 מיליון שקלים.
המרכז לגביית קנסות ברשות האכיפה והגבייה הוא הגוף הגובה, בין היתר, פיצוי לנפגעי עבירות פליליות. על פי רוב מדובר בהליך פלילי שהתנהל בישראל, כאשר הכספים הנגבים מועברים למפוצים המתגוררים בארץ. בשל עברייני מרמה שגרים בישראל וריצו את עונשם בארץ, אך הונו קשישים אמריקנים רבים בשיטת "עוקץ ניגרי" ועל ידי כך גרפו רווחים גדולים, נכון לימים אלה פועל המרכז לגביית חוב פיצוי לנפגעי עבירה מעבריינים ישראלים.
בשנת 2009, במסגרת חקירה ישראלית ואמריקנית משותפת, נתפס כסף ורכוש רב שמקורו ככל הנראה מכספי ההונאה. בד בבד, האמריקנים ביקשו את הסגרתם של אנשי הקבוצה והחל הליך הסגרה שבסופו הוסגרו כולם לארה"ב. במשך השנים, הם הגיעו להסדרים עם הרשויות האמריקניות שכללו עונש מאסר בפועל ותשלום פיצוי לקורבנות. חברי החוליה חזרו לישראל לרצות את עונשם והיום כולם, מלבד אחד, שוחררו מהכלא. במשך השנים, הוארכה תפיסתם של הרכוש והכסף שנתפסו ב-2009, זאת לאור העובדה שהם נתפסו מכוח חוק עזר משפטי. מאז ועד היום, הכסף והרכוש תפוסים.
בשנת 2017 הוגשה בקשה על ידי פרקליטות המדינה לבית המשפט המחוזי בירושלים, שמטרתה לאכוף בישראל את עונש הפיצויים שהושת על חברי החוליה בארה"ב, זאת על מנת שנפגעי העבירה יקבלו חזרה מקצת מהכספים שנגזלו מהם. בית המשפט נעתר לבקשה לגבי שלושה נאשמים ותיקי הפיצוי הועברו לגביה באמצעות המרכז. מאחר שהיו כספים ונכסים תפוסים, פעל המרכז בהתאם להוראות הדין והטיל עיקול על כספים אלה, בטרם יוחזרו.
נכון להיום, פתוחים במרכז שלושה תיקי חוב בעניין האמור - האחד עומד על סך של 27,964,794 שקלים, חוב של חייב שני עומד על סך של 28,277,034 שקלים וחוב של חייב שלישי עומד על סך של 1,379,451 שקלים.
הכספים שנגבו מהם הועברו זה מכבר למשרד המשפטים בארה"ב, לשם העברת הכספים לנפגעי העבירה. מנהל המרכז לגביית קנסות ברשות, דורון תשתית, מסר כי "מדובר בחבורה מתוחכמת מאוד שככל הנראה הסתירה חלק מהכספים ואנו נאתר גם אותם. מדי שנה המרכז מעביר עשרות מיליוני שקלים אותם גבה עבור נפגעי עבירה ואנו רואים בכך שליחות. זה המקרה הראשון שבו בית משפט עליון הורה למרכז להעמיד את יכולותיו המקצועיות לטובת גביית פסק דין אמריקני ולטובת מפוצים אמריקנים ואני שמח שאנו מתחילים להעביר כספי פיצוי לנפגעים שנעקצו", אמר תשתית.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו