יהודה בן חמו ראש העיר כפר סבא | צילום: יוסי זליגר

ראש עיריית כפר סבא לשעבר הורשע בגין גניבה, מרמה והפרת אמונים

יהודה בן חמו נמצא אשם בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, תחבולה וניצול תפקידו כעובד ציבור • הנאשם פיתח בלשכתו מנגנון של איסוף תרומות בתווי קנייה - והשתמש בחלקו עבורו ועבור מקורביו, לצרכים אישיים

בית המשפט המחוזי הרשיע היום (שלישי) את הנאשם יהודה בן חמו, אשר כיהן בעבר כראש עיריית כפר סבא, בשלושה אישומים. מדובר בעבירות של גניבה בידי עובד ציבור, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים - מרמה, עורמה ותחבולה. בן חמו זוכה מעבירות של הטרדת עד והפרת הוראה חוקית באישום הרביעי.

בית המשפט קבע כי הנאשם פיתח בלשכת ראש העירייה מנגנון של איסוף תרומות בתווי קנייה, מאנשי עסקים שפועלים בכפר סבא. בין התורמים נמנו רשת יינות ביתן, חברת ינוב, חברת נווה מרום, רשת ויקטורי ואחרים. כל פעולת מנגנון תווי הקנייה נעשתה בהנחיית הנאשם, בידיעתו ובשליטתו המלאה.

בן חמו בבית המשפט, צילום: יוסי זליגר

תפעול המנגנון הופקד בידי עוזרי ראש העירייה, ובסיוע עובדי לשכה נוספים. הנאשם הנחה את עוזריו למי לפנות לקבלת תרומות. התורמים הסכימו לתרום ביד נדיבה עבור נזקקי העיר כפר סבא. בסך הכל התקבלו מהתורמים תווי קנייה לנזקקים לקראת חגי ראש השנה ופסח, במהלך השנים, בסך כולל של כ-600 אלף שקלים.

בפני התורמים הוצג מצג שווא של סיוע לנזקקים, ללא הבהרה כי מדובר במנגנון המבוסס על חלוקה למקורבים ומכרים, ולא על בסיס קריטריונים ברורים ושוויוניים. כך גם לא הוצג לתורמים כי הנאשם עצמו ייהנה מהתרומות באופן אישי, וכן עובדי לשכתו.

בהמשך לכך, קבע הנאשם את הגורמים שאליהם יועברו תווי הקנייה שנתרמו, ובהתאם לכך, חלק אכן הגיעו למשפחות נזקקות, חלק לאנשי לשכתו שלו, אשר סייעו לנאשם בתפעול המנגנון וזכו ליהנות מפירותיו, וחלק נטל הנאשם לעצמו.

בנוגע לתווים שהגיעו בפועל לנזקקים, נקבע כי לא מדובר בעבירה פלילית, וזאת אף שאופן ניהול הפרויקט כולו היה שלא בהתאם לכללי המנהל התקין.

חלק אחר של התווים, בהיקף ניכר של כ-250 אלף שקלים, לא הועבר לחלוקה לנזקקים. סכום זה נותר לשימושו של הנאשם עבור עצמו ועבור מקורביו, וחולק על ידיו כראות עיניו, לרבות לעובדי הלשכה שקיבלו באופן קבוע תווים מהנאשם לראש השנה ולפסח, זאת מתוך התווים אשר נתרמו על ידי התורמים עבור הנזקקים.

העברת התווים למי שאינם נזקקים מהווה מרמה כלפי התורמים, אשר סברו שתרומות מועברות לנזקקים בלבד. כמו כן, מעשים אלה עולים לכדי מרמה והפרת אמונים. הנאשם עשה שימוש בתפקידו הבכיר כראש עירייה כדי להפיק רווח כלכלי לעצמו ולמקורביו, ובכך פגע באמון הציבור. מתוך סכום זה, נקבע כי הנאשם גנב סך של 190 אלף שקלים.

הנאשם נטל חלק בלתי מבוטל מהתווים האמורים לשימושו האישי. חלק מהתווים, בסך של 10,300 שקלים, אשר נתרמו בשנת 2016, נתפסו בחיפוש בארון הבגדים בביתו של הנאשם, בכיס מכנסיו של הנאשם ובתיק הספורט שלו, שנמצא ברכבו. בחלקם עשה הנאשם שימוש ברכישות שביצע.

כמו כן, הנאשם החזיק חלק מהתווים שנתקבלו מתרומות במגירות השולחן בלשכתו לצרכיו האישיים. הנאשם אף ביקש ממנהלת לשכתו לבצע עבורו רכישות פרטיות בהיקף של אלפי שקלים לכל הפחות, ומנהלת הלשכה עשתה זאת לבקשתו.

הנאשם אף החזיק עד לחודש פברואר 2014 בביתו תווים אשר אשתו דאז עשתה בהם שימוש, בעיקר לקניית מתנות - לרוב לפי בקשתו של הנאשם, בהיקף של אלפי שקלים לכל הפחות.

כמו כן, הנאשם מסר לעובדת העירייה תווים בסך של 500 שקלים, כדי שהיא תקנה באמצעותם מתנות לבני משפחתו, והיא עשתה כן. הנאשם אף שילם חלק משכרה של עובדת משק בית, שעבדה בביתו במשך כשלוש שנים, באמצעות תווים שהתקבלו כתרומה לנזקקים. היא אף ערכה עבורו קניות של מוצרי מזון לביתו באמצעות תווים שמסר לה, כל זאת בסכום מצטבר של אלפי שקלים. גרסתו של הנאשם בנוגע לתווי הקנייה נדחתה.

באישום השני הורשע הנאשם בעבירה לפי פקודת מס הכנסה, בנוגע לסכום שהנאשם הורשע שקיבל במרמה, בסך של 250 אלף שקלים - שעליו הוא לא דיווח לרשויות המס.

באישום השלישי, הוכח שהנאשם עסק באופן פעיל בענייניו של חברו הטוב, מר רפי כחלון, וקידם אותם, תוך ניגוד עניינים. כחלון היה הבעלים של כמה מגרשים בכפר סבא באמצעות חברה שבבעלותו, ובשל כך נזקק לשירותי העירייה בנושא תכנון ובנייה. הנאשם ביצע פעולות רבות למען כחלון, בתיאום עימו, ומתוך ידיעה ברורה של הנאשם שהוא מפעיל את השפעתו מכוח תפקידו, למען חברו הטוב.

הנאשם פעל באופן משמעותי כדי לזרז ולקדם את ענייניו של חברו כחלון בעירייה ובמדור כיבוי אש, כל זאת תוך ניגוד עניינים מובהק. הנאשם, בתפקידו כראש עירייה, פנה לגורמים הכפופים אליו בעירייה ולגורמים נוספים, וביקש מהם לקדם ולזרז את הטיפול בענייניו של חברו כחלון.

הנאשם אף חתם על היתרים בנוגע לחברות שבבעלותו של כחלון, כאשר הוא מודע לכך שהוא חותם על בקשות הנוגעות לכחלון, ואף עדכן את כחלון בכך פעם אחר פעם. גרסתו של הנאשם בעניין זה נדחתה. עם זאת, בסופו של דבר, לא נטען על ידי המאשימה, וממילא לא הוכח, שכחלון קיבל היתר כלשהו שלא כדין עקב התערבות הנאשם. השפעתו של הנאשם הייתה בזירוז הטיפול בענייניו של כחלון. מעשים אלה מהווים עבירות של הפרת אמונים.

באישום הרביעי, הואשם הנאשם בכך שלאחר ששוחרר ממעצר, ונאסר עליו ליצור קשר עם מי מהמעורבים בחקירה בנוגע לנושאי החקירה - שוחח הנאשם עם נהגו מועלם על נושאים הקשורים באופן מהותי לחקירה. ואולם, בהיעדר בסיס לקבוע ממצאים עובדתיים ברורים על סמך עדותו של מועלם, ובהעדר תימוכין של ממש לעדותו, זוכה הנאשם מחמת הספק באישום זה.

עורך הדין אורי רינצקי מפרקליטות מחוז מרכז: "בית המשפט קיבע היום את חשיבות המאבק בשחיתות השלטונית, כאשר הרשיע את יהודה בן חמו, בעבירות שביצע תוך כדי שליחותו הציבורית כראש עיר. העבירות בהן הורשע  הן עבירות המצויות בליבת השחיתות השלטונית.

"יש בקביעה של בית המשפט כדי להצביע על פגם ערכי בהתנהלותו של הנאשם, שניצל את תפקידו הרם כראש עיר כדי להפר את האמון הבסיסי שבין שליח ציבור לבין הציבור אותו עליו לשרת. אנחנו בפרקליטות נמשיך להיאבק בנגע השחיתות הציבורית, כפי שנעשה גם במקרה זה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...