כלא איילון. צילום: אריק סולטן

טרנסג'נדרית שלקחה איפור מחנות וחייל שנרדם בגן ילדים: מעצרי השווא ההזויים

61% מהכלואים מוחזקים בתנאי צפיפות לא תקניים • עלייה באלימות משטרתית ומעצרי שווא, כמו מעצר של ניצול שואה בגין גניבת פלאפון שהחזיר • הסנגוריה: ההחמרה במדיניות הענישה מתעלמת מהמשבר • דוח הסנגוריה הציבורית 2024

דוח הסנגוריה הציבורית לשנת 2024, שסוקר בהרחבה את הפעילות בשנה החולפת, הוגש הבוקר לשר המשפטים ולוועדת הסנגוריה הציבורית. בין היתר, הדוח עוסק במשבר כליאה חסר תקדים, תמונה עגומה של התנאים במתקני הכליאה, מעצרי שווא ומגמות חקיקה בתחום המשפט הפלילי אשר לטענת הסנגוריה מדאיגות במיוחד.

לדוח המלא

פרק מיוחד בדוח מוקדש למגמות בחקיקה בתחום המשפט הפלילי. בפרק זה מתוארות שתי מגמות חקיקה בולטות ומדאיגות, לטענת הסנגוריה הציבורית, בשנה החולפת: האחת - הרחבה ניכרת של סמכויות השיטור והאכיפה, תוך זליגת מנגנונים קיצוניים מהעולם הביטחוני אל התחום הפלילי, ופגיעה בעיקרון החוקיות באמצעות הגדרות עמומות; השנייה - החמרה דרמטית במדיניות הענישה, כולל קביעת עונשי מינימום של מאסר, תוך התעלמות ממשבר הכליאה החמור.

על פי הדוח, בשנת 2024 החריף מצב הכליאה בישראל, כאשר מספר הכלואים חצה את ה־23,500, הרבה מעבר לתקן הכליאה הקבוע בחוק (14,500). בעקבות העלייה הדרמטית במספר הכלואים עקב מלחמת חרבות ברזל חוקקה הוראת שעה המאפשרת החזקה בתנאי צפיפות החורגים מהדין, לרבות הלנה שלא על גבי מיטות. נכון למועד כתיבת הדוח, כ־61% מכלל הכלואים (מתוכם כ־40% מהכלואים הפליליים) מוחזקים בשטח מחיה לא תקני, קטן יותר מ־3 מ"ר לאדם, וכ־4,800 כלואים מולנים ללא מיטה.

דרוש שיפור בתנאי הכליאה (אילוסטרציה), צילום: גדעון מרקוביץ

הדוח חושף למעשה תמונה עגומה של צפיפות בלתי נסבלת במתקני כליאה, תנאים תברואתיים ירודים, מחסור בציוד בסיסי, והשלכות שליליות על בריאותם הפיזית והנפשית של הכלואים.

על פי הדוח, ולשיטת הסנגוריה, בעיית הצפיפות אינה מקרית אלא תוצר ישיר של מדיניות כליאה ומעצר רחבה ועודפת, במסגרתה נכלאים אנשים רבים לתקופות קצרות בגין מעשים שאינם ברף החומרה הגבוה, ולעיתים גם כאשר לא נשקפת מהם מסוכנות משמעותית, למרות קיומן של חלופות ראויות.

עליה דרמטית באלימות משטרתית , צילום: רוני שפירא

הסנגוריה הציבורית מדגישה כי יש לנקוט צעדים מיידיים לצמצום מספר הכלואים, כגון הרחבת חלופות למאסר, קידום ענישה בקהילה, הפחתת השימוש במאסרים קצרים, צמצום מעצרים מיותרים והגברת שחרורים מוקדמים ממאסר במקרים המתאימים, תוך שמירה על זכויות האדם גם בעיתות חירום.

מגמה מדאיגה

פרק נוסף בדוח נוגע לאלימות שוטרים - הסנגוריה הציבורית מצביעה על מגמה מדאיגה של עלייה במספר התלונות על אלימות משטרתית: בשנת 2021 נרשמו 119 תלונות, בשנת 2022 – 161 תלונות, בשנת 2023 – 265 תלונות, ובשנת 2024 – 316 תלונות.

בנוסף, הסנגוריה הציבורית מצביעה על תופעת מעצרי השווא בהמשך לדוח ועדת דותן שפורסם בינואר 2024, אשר מצא כי כ־30% מהעצורים המועברים לשב"ס משתחררים בתוך 24 שעות - "תמונה טורדת מנוחה", כלשון הוועדה.

מעשים פעוטי ערך

הדוח מביא דוגמאות מטרידות למעצרי שווא שהגיעו לבתי המשפט בשנת 2024: טרנסג'נדרית שנעצרה על לקיחת איפור מחנות; חייל בודד שנעצר לאחר שנרדם בגן ילדים בראש השנה; אדם בן 64 שנעצר על גניבת "שתי קופסאות סלמי, שום וחבילת סלמון" מאיטליז - בית המשפט ציין כי "לא ברור מדוע היחידה החוקרת לא הפעילה את שיקול הדעת המוקנה לה לשחרר אותו בתחנה"; וצעירים שנעצרו ברכבם רק בשל היותם בקרבת בסיס צבאי.

מעצרי שווא (אילוסטרציה) , צילום: דוברות המשטרה

דוח הסנגוריה מצביע גם על מקרים שבהם מוגשים כתבי אישום בגין מעשים פעוטי ערך, ולעמדת הסנגוריה יש לבחון חלופות מתאימות יותר, כגון פנייה לרשויות הרווחה או למערך בריאות הנפש. הדוח מביא כמה דוגמאות בולטות מהשנה החולפת: ניצול שואה בן 83 שהואשם בגניבת פלאפון (שאותו החזיר) - כתב האישום בוטל לאחר שיח עם המאשימה; ואדם שהואשם בגניבת שני חטיפי שוקולד מתחנת דלק - התביעה חזרה מכתב האישום לאור טענת ההגנה לזוטי דברים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...