משה אשכנזי ניהל רשת הונאה מתוחכמת שגזלה 1.8 מיליון שקלים מעשרות קשישים דוברי רוסית. הוא התחזה לשוטר, ליווה קשישים לבנק, וגרם להם להעביר את חסכונות חייהם לידיו. בסוף התהליך, הוא אפילו הביא לאחת הקשישות מתנות - עוגיות, סוכריות ובקבוק יין - כ”תודה” על שעזרה “למשטרת ישראל”.
בצעד חריג, החליטה המדינה לחתום עם אשכנזי על הסדר טיעון, אשר במסגרתו בצעד ראשון אשכנזי ימכור את דירתו בתל אביב ויחזיר את הכספים ללמעלה מ-60 קורבנותיו.
אשכנזי, שהואשם ב-61 אישומים שונים בגין עשרות רבות של עבירות, הפעיל במשך כשנה וחצי רשת הונאה מתוחכמת. הרשת איתרה קשישים דוברי רוסית, השיגה את פרטיהם האישיים, ויצרה עמם קשר טלפוני תוך התחזות לנציגי חברות תקשורת, עובדי בנקים, שוטרים ואפילו עובדי חברות ביטוח.
השיטה הייתה מתוחכמת במיוחד: החברים ברשת שכנעו את הקשישים להוריד תוכנת השתלטות מרחוק למכשיריהם בטענה שזה יסייע להם, והשתלטו על חשבונותיהם הבנקאיים. לאחר מכן הם גרמו להם למשוך כספים, ליטול הלוואות ולהעביר את הכסף לידי אשכנזי.
במקרים רבים, החברים ברשת התחזו לשוטרים במדים והציגו אסמכתאות מזויפות. הם טענו בפני הקשישים כי כספם בסכנה ושכנעו אותם לשתף פעולה. אשכנזי עצמו ליווה קשישים לסניפי בנק, גרם להם למשוך כספים במזומן ולמוסרם לידיו.
במסגרת ההליך הפלילי ניתן היה להטיל על אשכנזי לפצות את נפגעיו רק עד 258,000 שקלים. אשכנזי גזל בסך הכל 1.8 מיליון שקלים מלמעלה מ-60 קורבנות שונים. כך למשל, אחת הנפגעות, שממנה נגזלו 270,000 שקלים, הייתה יכולה לקבל רק 258,000 שקלים במסגרת ההליך הפלילי.
כדי לקבל את יתרת הכסף, הקשישים היו צריכים לנהל הליך אזרחי נפרד נגד אשכנזי לאחר ההליך הפלילי - דבר שהיה גוזל זמן ומשאבים רבים. יתרה מכך, ההליך המשפטי המלא היה יכול להימשך שנים רבות, ובמקרה הטוב - הקשישים היו מקבלים את הפיצוי החלקי רק בתום משפט ארוך, ולאחריו חלקם היו צריכים להמשיך ולהתדיין בבית משפט אזרחי.
על כן, בצעד חריג החליטה המדינה לחתום על הסדר טיעון שבמסגרתו אשכנזי מתחייב למכור את דירתו היחידה בתל אביב, שהוערכה ב-2.4 מיליון שקלים, ולהעביר את מלוא כספי המרמה - 1.8 מיליון שקלים - לפיצוי כל קורבנותיו הקשישים תוך חצי שנה בלבד.
ההסדר, שנחתם בפרקליטות מחוז ירושלים בטיפולה של עו”ד רונית שנצר יעקבי, כולל מתווה ייחודי: אשכנזי, שנמצא במעצר, יקבל חצי שנה למכור את דירתו. סנגוריתו תתווך את כל העסקאות, תביא מתווכים ועורכי דין לטיפול בעסקה, ותעביר צ’ק בנקאי בגובה כספי המרמה.
המרכז לגביית קנסות יקבל את הרשימה עם ההסדר ויחלק את הכספים כ”פיצוי בעין” לנפגעים - מנגנון שמבטיח שכל קשיש יקבל את מלוא הכסף שנגזל ממנו.
במסגרת הסדר הטיעון, אשכנזי זכה להקלות: מכתב האישום המתוקן ירד סעיף הלבנת ההון ושני אישומי ניסיון נוספים וכן יבצע תקופת מאסר בפועל של שנתיים בלבד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
