המאבק על מינוי שופטים: היועמ"שית מתנגדת למתווה סער־לוין

המאמץ לשינוי החוק שקובע את הרכב הוועדה לבחירת שופטים נתקל במכשול • בפגישה בשבוע שעבר הבהירה בהרב־מיארה לשרים סער ולוין את התנגדותה למתווה הנוכחי • הבוקר: דיון על המתווה בוועדת החוקה

"חקיקת בזק". בהרב־מיארה. צילום: אורן בן חקון

המאמצים להגיע לפשרה בסוגיית הרכב הוועדה לבחירת שופטים מתקדמים בימים האחרונים.

על פי המתווה, שגובש על ידי שר החוץ גדעון סער ושר המשפטים יריב לוין, שני נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה יוחלפו בשני עורכי דין שימונו על ידי הקואליציה והאופוזיציה. למעשה השינוי המוצע כעת על ידי סער ולוין יעניק משקל רב יותר לדרג הפוליטי בבחירת שופטים, ומינוי שופטי העליון יחייב הסכמה של נציגי הקואליציה והאופוזיציה בלבד.

ל"ישראל היום" נודע כי בפגישה שהתקיימה ביום חמישי האחרון בין שר המשפטים יריב לוין, שר החוץ גדעון סער והיועמ"שית גלי בהרב־מיארה, האחרונה הציגה את עמדתה המתנגדת למתווה המוצע.

יוזמי המתווה: שר החוץ גדעון סער ושר המשפטים יריב לוין בכנסת, צילום: מיכאל דימנשטיין/לע"מ

הליך חקיקה מואץ

הביקורת של היועמ"שית היא כפולה: ראשית, היא מבקרת את אופן קידום ההליך. במקום להגיש הצעת חוק ממשלתית מסודרת, הקואליציה בחרה להשתמש בהצעת חוק פרטית משנה שעברה - מהלך שעל פניו נשען על תקנון הכנסת, אך שלדעתה של בהרב־מיארה מעורר קשיים. לשיטתה, על השרים היוזמים היה לקדם את הצעת החוק כהצעת חוק ממשלתית. אולם, הקואליציה מקדמת את המתווה על בסיס הצעת חוק לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים, שכבר עברה בקריאה ראשונה בשנה שעברה, וכעת, בהליך חקיקה "מואץ" מהרגיל, מכינה אותה לקריאות שנייה ושלישית.

הביקורת של היועמ"שית היא כפולה: היא מבקרת את אופן קידום ההליך, וסוברת כי המתווה עלול לשנות את אופי הוועדה לבחירת שופטים, שתהפוך ממקצועית לפוליטית

הטענה השנייה של היועמ"שית נוגעת למהות השינוי המוצע: בהרב־מיארה סבורה כי המתווה עלול לשנות את אופי הוועדה לבחירת שופטים, כך שתהפוך מוועדה מקצועית לוועדה פוליטית לגמרי. כיום הוועדה מונה תשעה חברים - שלושה שופטי עליון, שני שרים, שני חברי כנסת (מהקואליציה ומהאופוזיציה) ושני נציגי לשכת עורכי הדין.

על פי המתווה המוצע, הכוח לחסום מינוי שופטים לעליון יהיה בידי הקואליציה והאופוזיציה. ביהמ"ש העליון (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

שינוי אופי הוועדה

על פי ההצעה החדשה, כאמור, בוועדה יכהנו עורכי דין שימונו על ידי הקואליציה והאופוזיציה.

על פי המתווה המוצע, הכוח לחסום מינוי שופטים לעליון יהיה בידי הקואליציה והאופוזיציה. בחירת שופטי העליון תיעשה ברוב רגיל, שיכלול הסכמה של נציג קואליציה ונציג אופוזיציה, בעוד בחירת שופטים לערכאות האחרות תדרוש רוב רגיל, הכולל גם הסכמה של שופט אחד.

לא ייוותרו נציגים מקצועיים

לשיטתה של בהרב־מיארה, משמעות השינוי היא שייוותרו בוועדה רק שלושה נציגים מקצועיים - השופטים עצמם - שכן גם נציגי עורכי הדין, שנועדו להביא את הפן המקצועי, ייבחרו על ידי הפוליטיקאים.

עולה חשש שהשיקולים בוועדה ייטו יותר לכיוון הפוליטי ופחות לכיוון המקצועי. מליאת הכנסת (ארכיון), צילום: דודי ועקנין

בתוך כך, עולה גם חשש נוסף כי השיקולים בוועדה ייטו יותר לכיוון הפוליטי ופחות לכיוון המקצועי, ושמינוי השופטים יהפוך להחלטה פוליטית שנעדרים ממנה שיקולים מקצועיים.

הדיון בהצעה צפוי להתקיים היום בשעה 10:00 בוועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת. הקואליציה, שמקדמת את ההצעה כהצעת חוק פרטית, לא מחויבת לעמדת היועמ"שית. השאלה שתעמוד על הפרק היא אם בהרב־מיארה תידרש להגן על החוק בבג"ץ - אם וכאשר יעבור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר