חריג: עיריית ראשל"צ משכה זמן בגביית ארנונה - ההוצאה לפועל הפחיתה את החוב

הרשם שדן בתיק קבע כי התושב התמודד עם הליכים מרובים, שכלל לא היו צריכים להתקיים • העירייה תשלם גם את הוצאות המשפט של בעל החוב

עיריית ראשון לציון. צילום: גדעון מרקוביץ'

עיריית ראשון לציון גרמה במחדליה לבזבוז זמן שיפוטי יקר, ואילצה תושב שצבר חוב ארנונה להתמודד עם הליכים מרובים, שכלל לא היו צריכים להתקיים. כך קבע לאחרונה רשם חדלות פרעון מלשכת ההוצאה לפועל בתל אביב, יניב דיין, ואישר הסדר להפחתת סך החובות מ-130 אלף שקלים ל-25 אלף שקלים. הרשם הטיל על העירייה לשלם פיצוי של 10,000 שקלים לכיסוי ההוצאות המשפטיות של החייב ועוד 7,000 שקלים הוצאות לקופת המדינה.

מדובר בחייב שהתנהלו נגדו מספר תיקי הוצאה לפועל על ידי נושים שונים, ובהם עיריית ראשון לציון בגין חוב ארנונה. סך החובות עמד על 130 אלף שקלים, החייב שכיום הוא אב חד הורי ומגדל בגפו שני קטינים מזוגתו שעזבה אותו בסוף שנת 2021. כמו כן, עולה שהיחיד נתמך כלכלית בבני משפחתו עקב מצבו, ומתגורר בשכירות המשולמת ע"י אביו בדירה בת 3 חדרים. הוא תיאר במסגרת תצהיר הסתבכותו כי בשנת 2013 פתח עסק שלא צלח, ועקב קריסתו הכלכלית והליכי גבייה נגדו, הוא עובד בעבודות מזדמנות של תיקונים ושיפוצים שאינם עם תלוש שכר, משנת 2017.

החייב התייצב בישיבת הסדר החוב שהתקיימה, בעוד הזוכים בתיק, לרבות העירייה כזוכה העיקרית בתיק, לא התייצבו. במהלך הדיון במסגרת הישיבה החייב העלה הצעת הסדר. למרות זאת, העירייה, כלל לא התייחסה להצעה ולא הגישה עמדתה עד למועד אסיפת הנושים.

לשכת ההוצאה לפועל בתל אביב, צילום: צילום: יהושע יוסף

באסיפת הנושים התנגדה העירייה להצעה. לטענתה, אמנם לא מדובר בחוב חדש, אך לטעמה די בכך שהתיק משנת 2005 ולא שולמו בו כספים על חשבון החוב במשך זמן רב (20 שנה), חרף פעולות הגבייה שננקטו. מנגד, החייב טען ששילם סך של 300 שקלים במשך מספר שנים. הוא הוסיף שהחוב נוצר בשנת 2000 בהיותו חייל בודד, ושהחוב נוצר יחד עם שותפיו לדירת מגורים, אך הוא נותר לשלם את החוב לבדו.

החייב שיפר הצעתו להסדר, כך שתעמוד על שני שליש מסכום החוב במקור. בהמשך להצעתו, העירייה הודיעה שהיא דוחה את ההצעה המשופרת, וזאת מבלי שנימקה או הבהירה מהם הטעמים להתנגדותה, והסתפקה בהודעה לקונית בלבד.

הרשם בחן במסגרת החלטתו את נוהל מחיקת חובות שלפיו פועלת העירייה, והדגיש כי: "ראוי (ואולי אף חובה בהתאם לעיגון הנרחב של חובת ההנמקה בפסיקה ובחוק על גופים מנהליים כאמור לעיל), שמשרד הפנים יבחן מחדש את הלימתו של "נוהל מחיקת חובות" במתכונתו הנוכחי".

הרשם גם מנה את הטעמים הרלוונטיים שהיה על העירייה לשקול, ובהם, תשלום מרבית חוב הקרן היחיד שילם בתיק עד עתה סך של כ-21 אלף שקלים, כשהחוב במקור היה בסך של כ-25 אלף שקלים, נסיבותיו האישיות של היחיד ומצבו הכלכלי.

עוד ציין הרשם כי "מדובר בחייב מרקע משפחתי וכלכלי רעוע, המגדל בגפו שני ילדים וכשבשל הגבלות אלו לא מתאפשר ליחיד להתפרנס באופן סדור, וכתוצאה מכך הוא אף מתקשה לספק את צרכי ילדיו כראוי ותלוי כמעט לחלוטין בתמיכה כלכלית מבני משפחתו.

עוד ציין הרשם שהחובות ישנים ועיקר החוב שנותר מקורו בריביות. רק כ- 11 שנים לאחר פתיחת התיק, הגישה העירייה בקשה להגבלות היחיד, לרישום עיקול מטלטלין ולצווי מידע. מאז ועד לשנת 2022 לא נקטה העירייה כל פעולה.

לסיכום, קבע הרשם בהחלטתו: "חוסר מעש זה למעשה מהווה נדבך מרכזי בהימשכות ההליך שנים כה רבות, ובהצטברות הריביות הגבוהות על החוב בהתאמה. חוסר תום לב וגרירת ההליך מעבר לצורך, וכן העדר הנמקה וביסוס ההחלטה בהתאם להוראות החוק״.

"הזוכה פעם אחר פעם לא עמדה בחובותיה בהליך, לא התייצבה לדיונים כנדרש ולא הגישה אסמכתאות כנדרש, זאת אף לאחר שבהתאם לבקשותיה ניתנו לה מספר ארכות על מנת לעמוד בחובותיה, ובכל זאת לא חדלה מכשליה ומהארכת ההליך שלא לצורך. העירייה גרמה במחדליה לבזבוז זמן שיפוטי יקר ואילצה את היחיד להתמודד עם הליכים מרובים, שכלל לא היו צריכים להתקיים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר