"בר-לב החליט ואז התחרט": נציבת שירות בתי הסוהר רב גונדר קטי פרי העידה היום (ראשון) לראשונה בוועדת הבדיקה הממשלתית על בריחתם של שישה האסירים הביטחוניים מכלא גלבוע בספטמבר האחרון. פרי הטילה פצצה כשאמרה כי השר הממונה עליה, עמר בר-לב, לא התכוון לחקור את המחדל.
"ביום הבריחה של המחבלים מכלא גלבוע השר לבטחון פנים עמר בר-לב הגיע לכלא ונפגש איתי בשש עיניים", אמרה נציבת השב"ס לחברי הוועדה. "השר אמר לי 'הנציבה אני לא מתכוון לחקור את הבריחה - את תחקרי' והלך. הוא לא חשב שצריכה לקום וועדה, אחרי 48 שעות קרה משהו והיא הוקמה".
נזכיר כי ההודעה על הקמת הוועדה יצאה שלושה ימים לאחר הבריחה, ביום חמישי. "בתיאום עם ראש הממשלה, נפתלי בנט, השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, החליט על הקמת ועדת בדיקה ממשלתית לאירוע ההימלטות מכלא "גלבוע", נמסר אז בהודעה משותפת. השר לביטחון הפנים בר-לב אמר אז: "לא נותיר אבן על אבן ללא בחינה. בליל יום שני אירע כשל חמור שיש למצות את הבדיקה לגביו. אני סומך על ממשלת ישראל כי תאשר את המלצתי ונוכל לרדת לשורש האירועים שהובילו לתוצאה הקשה".
כמו כן, פרי יצאה בביקורת חריפה על הקבינט לאחר שהמלצות דו"ח קעטבי, העוסק בתנאי המחייה של האסירים, לא יושמו. לדברי פרי, דו"ח קעטבי הונח על שולחנו של השר לבט"פ לשעבר גלעד ארדן משנת 2018. ארדן היה זה שמינה את ועדת קעטבי שהמליצו להחמיר את תנאי המחיה של האסירים הבטחוניים.
"לא נעשה שום דיון משמעותי בדו"ח", אמרה הנציבה. "בינואר 21 העליתי זאת בפני המנכ"ל לבט"פ הקודם, ניצב בדימ' משה אדרי, העליתי את הצורך לדון בדו"ח בישיבות קבינט כולל בפני השר לבט"פ הנוכחי אחרי בריחת המחבלים מכלא גלבוע, אך נאמר לי שהתנאים לא הבשילו לדיון".
עוד הוסיפה הנציבה פרי כי "השב"ס בפער של 800 אנשי סגל. זה פער משמעותי קיים קושי להפעיל את בתי הסוהר". בהמשך הנציבה טענה כי "לא נעמוד בהחלטת בג"ץ לרווח את שטח המחייה של האסירים עד דצמבר 22. להיפך, אנחנו נסוגים אחורה". בהתייחסה לפסיקת בג"ץ בסוגייה של האגודה לזכויות האזרח נגד השר לביטחון פנים, שניתן ביוני 2017 לפיו בית המשפט העליון הורה להגדיל מיידית את מרחב המחיה של כל אסיר ועצור ל-3 מטרים רבועים לפחות ול-4 מ"ר כ-18 חודשים לאחר מתן פסק הדין.
נציבת שב"ס המשיכה וסיפרה: "מאוכזבת מאמירתו של השר לבטחון פנים עומר בר-לב (שחבריו טוענים שהוא השר לבט"פ הכי טוב שהיה למדינת ישראל) על כך שהשב"ס הוא 'ארגון רקוב'". פרי טוענת שקיבלה מאות פניות מסוהרים שנפגעו. בר-לב כצפוי, השיב לאכזבתה בשיחה שקיימו בארבע עיניים ואמר "לא התכוונתי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו