שבועיים לפני החידוש הצפוי של השיחות בין איראן לבין המעצמות על הסכם גרעין חדש, ישראל מבהירה כי תעצים את פעילותה העצמאית לעצור את איראן.
גורם מדיני בכיר אומר כי היעד של ישראל הוא לשמור את איראן לצמיתות במרחק גדול מיכולת פריצה גרעינית. על רקע ביקורו בארץ של השליח האמריקני לענייני איראן, רוב מאלי, מוקדם יותר השבוע, אומר הגורם הבכיר כי יש מחלוקת חריפה עם ארה"ב בשל כוונתה להגיע להסכם מחודש עם איראן. עמדה שישראל שוללת מכל וכל.
על רקע זה, אומר הגורם הבכיר, עמדת ישראל היא "אם אין אני לי, מי לי", כלומר לפעול באופן עצמאי ככל שיהיה צורך. כחלק מגישה זו, ישראל החלה בתהליך התעצמות מאסיבי שנועד לבנות יכולות התמודדות מול האתגר האיראני, גם בסוגיית הגרעין וגם כנגד תוקפנותה האזורית. "לא אלמן ישראל", אמר הבכיר. הוא הוסיף כי ישראל תנהל התמודדות רב־ממדית מול איראן, שמטרת העל שלה לייצר אפקט מייאש אצל האויב.
בה בעת, במערכת המדינית סבורים שחידוש שיחות הגרעין באיראן איננו עובדה מוגמרת. בשבוע הבא אמור לבקר באיראן, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי. הואיל ואיראן מפרה גם את הסכם הגרעין שנחתם עימה ב־2015 וגם את האמנה הבינלאומית לאי־פיתוח נשק גרעיני, גרוסי צפוי לכתוב דו"ח ביקורתי על מדיניותה. אחת ההערכות בישראל היא שדו"ח כזה יהווה עבור איראן תירוץ לבטל ברגע האחרון את כוונתה המוצהרת לחדש את השיחות.
השליח האמריקני רוב מאלי ממשיך בסבב פגישות במזרח התיכון במטרה להציג את גישת ארה"ב לקראת השיחות הצפויות ולשמוע את תגובת מדינות האזור. ל"ישראל היום" נודע כי על אף להיטות ממשל ביידן להגיע להסכם עם איראן, ועל רקע גרירת הרגליים מצידה במשך חודשים ארוכים, בצד האמריקני מקבלים את הערכת ישראל כי השיחות בווינה רק נועדו למשוך זמן.
"מדיניות איראן מסוכנת"
אמש פרסמו ארה"ב ומדינות המפרץ גינוי משותף וחריף לאיראן בעקבות תוקפנותה האזורית וקידום תוכנית הגרעין.
"המדינות החברות בארה"ב וב־GCC גינו שורה של מדיניות איראנית אגרסיבית ומסוכנת, כולל הפצה ושימוש ישיר בטילים בליסטיים מתקדמים ובמערכות מטוסים בלתי מאוישים", נאמר בהודעה.
עוד נכתב: "כלי נשק אלו שימשו את איראן או את שלוחותיה במאות התקפות נגד אזרחים ובתשתיות קריטיות בסעודיה, וימאים סוחרים אזרחיים במים הבינלאומיים של ים עומאן, וסיכנו חיילים אמריקנים הנלחמים בדאעש. המדינות החברות בארה"ב וה־GCC הסכימו כי תוכנית הגרעין של איראן מעוררת דאגה חמורה, שכן המדינה נקטה צעדים שאין לה צורך אזרחי עבורם אך שיהיו חשובים לתוכנית נשק גרעיני.
"כמו כן, הן קראו לאיראן לשתף פעולה באופן מלא עם הסוכנות לאנרגיה אטומית (סבא"א)", נכתב בהודעה. "המדינות החברות בארה"ב וב־GCC דנו במגוון רחב של נושאים אזוריים, כולל המצב בעיראק ובתימן, והסכימו כי תמיכתה של איראן במיליציות חמושות ברחבי האזור ותוכנית הטילים הבליסטיים שלה מהוות איום ברור על הביטחון ועל היציבות האזוריים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו