טראמפ הקדים את המאוחר: ההסכמות על הפסקת הסיוע - והתמורה לישראל

המעבר מסיוע כספי ישיר לשותפות ביטחונית נרחבת סוכם עקרונית בין נתניהו לטראמפ כבר בראשית השנה, אך הנשיא הכריז על הפסקת המענקים מוקדם מהמתוכנן • ההודעה בעיצומן של בחירות האמצע בארה"ב מיוחסת לשיקולים פוליטיים • גורם ביטחוני מעריך כי במסגרת ההסכם החדש עשויה ארה"ב להעביר חלק מבסיסיה במפרץ לישראל

נתניהו וטראמפ בפגישה בבית הלבן (ארכיון) , אבי אוחיון - לע"מ
נתניהו וטראמפ בפגישה בבית הלבן (ארכיון) | צילום: אבי אוחיון - לע"מ

הכרזתו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על הפסקת הסיוע הצבאי הכספי לישראל כבר בסוף השנה הקדימה את לוח הזמנים המתוכנן, אך אינה מבשרת על שינוי מהותי במגעים בין המדינות. המעבר מסיוע כספי ישיר לשיתוף פעולה ביטחוני נרחב כבר סוכם עקרונית בין טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו עם פתיחת השיחות על הסכם הביטחון החדש בראשית השנה. היוזמה למהלך הגיעה מנתניהו, המבקש להחליף את מענקי הסיוע במיזמים ביטחוניים משותפים. גורם ביטחוני מעריך כי ביטול הסיוע הכספי עשוי להיות מלווה בהעברת חלק מבסיסי הצבא האמריקני מהמפרץ לישראל.

נתניהו: נפעל לסיום הסיוע הבטחוני האמריקני // האקונומיסט

הכרזתו של טראמפ בעיצומן של בחירות האמצע לקונגרס הקדימה את מועד הפסקת הסיוע הכספי הישיר, המשמש בעיקר למימון רכש צבאי ישראלי בארה"ב. עם זאת, עצם המעבר למודל אחר של שיתוף פעולה ביטחוני אינו חדש, והוא חלק מהמגעים בין המדינות על ההסכם שאמור להיכנס לתוקף ב-2028.

עיתוי ההכרזה מיוחס לצרכיו הפוליטיים המיידיים של טראמפ ביום הבחירות לקונגרס, אף שהמגעים על ההסכם החדש טרם הושלמו. הנשיא הכריז על הפסקת הסיוע כבר בסוף 2026, מוקדם מהמועד המתוכנן במסגרת המעבר להסכם החדש.

ההסכמות הושגו כבר בראשית השנה. נתניהו וטראמפ בבית הלבן | צילום: מעיין טואף / לע"מ

המתווה המתגבש, שגובש ביוזמת נתניהו, נועד לאפס את סעיף הסיוע הכספי הישיר ולהרחיב משמעותית את המיזמים הביטחוניים המשותפים בין המדינות, בדומה לשיתוף הפעולה בפיתוח מערכת כיפת ברזל. במסגרת הסכם הסיוע שנחתם ב-2016 מקבלת ישראל כ-3.8 מיליארד דולר בשנה, מהם 3.3 מיליארד דולר למימון צבאי ועוד חצי מיליארד דולר לתוכניות משותפות להגנה מפני טילים.

במקום סיוע כספי: שותפות ביטחונית מורחבת

השיחות על הסכם השותפות החדש התעכבו, בין היתר בשל המלחמה באיראן, אך דווקא המלחמה תרמה להידוק שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות. הפעילות הצבאית המשותפת בכל הדרגים והתרחבות הנוכחות הצבאית האמריקנית בישראל מעידות על העמקת שיתוף הפעולה. במגעים משתתפים, בין היתר, מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במילואים אמיר ברעם, ובכירים בצה"ל ובמטה לביטחון לאומי.

הנוכחות הצבאית האמריקנית במזרח התיכון עשויה להשתנות. מפציץ אמריקני נוחת בבסיס צבאי של ארה"ב בקטאר | צילום: אי.פי

גורם ביטחוני מעריך כי העברת חלק מבסיסי הצבא האמריקני מאזור המפרץ לישראל עשויה לחפות על ביטול הסיוע הכספי הישיר. למהלך כזה עשויות להיות השלכות כלכליות ומדיניות משמעותיות, לצד העמקת שיתוף הפעולה הביטחוני בין המדינות. בשלב זה מדובר בהערכת הגורם הביטחוני, ולא בהסכמה שהושגה על העברת הבסיסים.

ההכרזה המוקדמת של טראמפ מעוררת שאלות בנוגע למועד הפסקת המענקים, בעוד שהמגעים על המתווה שיחליף את הסיוע הכספי טרם הושלמו. כפי שפורסם מוקדם יותר ב"היום", גורמים כלכליים בכירים בירושלים הופתעו מהודעת הנשיא וטענו כי לא הכירו הסכמות להפסקת הסיוע כבר בסוף השנה.

משתתף במגעים על ההסכם החדש. מנכ"ל משרד הביטחון אמיר ברעם | צילום: גדעון מרקוביץ

כעת נותר להשלים את פרטי ההסכם החדש ולהסדיר את המעבר ממענקים כספיים לשותפות ביטחונית רחבה. על פי ההערכה שהוצגה, יש להשלים את המגעים במהלך השנה הבאה, לפני כניסתה של ארה"ב לשנת הבחירות לנשיאות ב-2028.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר