המאבק בחוק הגיוס מגיע לבית הלבן: נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צפוי לקבל ביום חמישי בבית הלבן משלחת של נציגים חסידיים, ובראשם האדמו"רים מסאטמר. מדובר בפגישה חריגה, שבחסידות קושרים במאבק נגד גיוס בני הישיבות בישראל ובמאמץ של החצרות החסידיות בארה"ב להעמיק את השפעתן על הנהגת הקהילות בארץ.
הפגישה אמורה להיערך בחדר הסגלגל בשעה 19:30 שעון ישראל, ולצד שני האחים טייטלבוים, העומדים בראש שני פלגי סאטמר בקריית יואל ובוויליאמסבורג, אמורים להשתתף בה אדמו"רים וראשי ישיבות נוספים. זהו הרכב חריג: בבית הלבן רגילים לארח את ראשי הארגונים היהודיים, שעל סדר יומם עומדים המאבק באנטישמיות והתמיכה בישראל, ואילו הפעם מגיעים לוושינגטון מנהיגי הזרם שדוחה את עצם קיומה של המדינה.
סאטמר היא אחת החצרות החסידיות הגדולות בעולם, ומרכזיה בוויליאמסבורג ובקריית יואל שבמדינת ניו יורק. היא נושאת הדגל של הזרם החרדי האנטי־ציוני, השולל את עצם קיומה של מדינת ישראל, והאדמו״רים שבראשה נוהגים לתקוף בחריפות גם את המפלגות החרדיות בישראל על שיתוף הפעולה שלהן עם המדינה.
מוסדות החינוך של החסידות בישראל מסרבים לקבל תקציבים ממשלתיים, מחשש שהתלות בכסף המדינה תוביל להתערבות שלה בתכני הלימוד. בביקורו האחרון בישראל, בנובמבר 2025, חילק האדמו״ר אהרון טייטלבוים כ-30 מיליון דולר למוסדות ולמשפחות במסגרת "השקל הטהור", מיזם של החסידות שנועד לספק תמיכה למוסדות שמוותרים על תקציבי המדינה.
בחסידות אומרים כי הפגישה קשורה למאבק על גיוס בני הישיבות, ולרצונן של החצרות בארה״ב לחזק את מעמדן ואת השפעתן על הנהגת הקהילות בארץ. תמונה של אדמו״רים בחדר הסגלגל נועדה לאותת שיש להם גב דיפלומטי בוושינגטון, והיא גם אמורה לסייע במאמצי גיוס התרומות בארה״ב, כסף שנדרש כעת יותר מתמיד כדי לאפשר למוסדות בישראל להתנתק מתקציבי המדינה.
בחסידות מספרים כי האדמו"ר כלל לא תכנן להשתתף, והעדיף שרבנים אחרים ייצגו את הציבור החרדי. הסיבה היא העיתוי: חודש אלול הוא התקופה העמוסה ביותר בשנה עבור אדמו״ר. לפי אותם גורמים, עמדתו השתנתה אחרי שכמה עסקנים נכנסו אליו לשיחה בת כשעתיים והציגו בפניו את הטענה שהשתתפותו עשויה להועיל לכלל הציבור החרדי. גם האדמו"ר מסקווירא סירב בתחילה, ושינה את דעתו רק אחרי שיחה שהתקיימה ביום שישי האחרון בצהריים.
בליל שבת האחרון עדכן האדמו"ר את תלמידי הישיבה בקריית יואל שבכוונתו לנסוע. לפי אתר החדשות החרדי האמריקני "ישיבה וורלד ניוז", סיפר להם כי ההזמנה מהבית הלבן הגיעה ביום ראשון שלפני כן, ושבתחילה שקל לסרב בשל הקרבה לראש השנה. עוד אמר כי בכוונתו להעלות בפגישה את מצוקתם של "עשרות אלפי יהודים בארץ ישראל" בגלל גזירת גיוס בני הישיבות, והוסיף: "אנחנו מקווים שנוכל לפנות לנשיא שיסייע במצב הזה".
למרות דברי האדמו״ר לתלמידי הישיבה, עסקני החסידות מנסים לשמור על הפגישה בסודיות ומקפידים שלא לחשוף מה עומד על סדר היום. גורם המעורה בפרטים אמר ל"היום" כי המשלחת צפויה להתמקד דווקא במאבק נגד דרישות הפיקוח ולימודי הליבה במוסדות החרדיים בניו יורק ובשמירה על עצמאות החינוך החרדי, וכי המשתתפים מבקשים מהממשל הפדרלי הגנה מפני צעדיה של מדינת ניו יורק.
מקור אחר אמר ל"היום" כי הרעיון לפגישה נולד עוד קודם לכן, כאות הוקרה לרבנים שסייעו לטראמפ במערכת הבחירות, אך נדחה פעם אחר פעם עד שירד מסדר היום, וכעת שב ועלה ביוזמת לשכת הנשיא. לדבריו, הקושי אינו רק בתיאום המועד, אלא גם בגיבוש עמדה אחידה בקרב המשתתפים.
"זו טעות ענקית. לרב הזה אין שום זכות להימצא בקרבת הנשיא", כתב סיד רוזנברג, מגיש תוכנית הבוקר בתחנת רדיו שמרנית שטראמפ נוהג להתראיין בה.
ההזמנה, שאותה יזם לפי הדיווחים בארה״ב איש הקשר לקהילה היהודית בבית הלבן מרטין מרקס, עוררה סערה בימין האמריקני הפרו-ישראלי. המשפיענית לורה לומר, פעילה ימנית ותומכת ישראל בעלת השפעה על הנשיא, כתבה ברשת X כי מרקס "מעמיד את הנשיא בפני משבר פוליטי", והוסיפה: "אלה רבנים אנטי־ישראלים ותומכי ממדאני שמתקבלים בזרועות פתוחות בחדר הסגלגל". לדבריה, האדמו"ר מתכוון לבקש מטראמפ ״להפעיל לחץ על נתניהו כדי לסיים את גיוס בני הישיבות".
בסאטמר הגיבו לציוץ של לומר. "הנהגת קריית יואל הפגינה תמיכה חזקה בנשיא טראמפ בשתי מערכות הבחירות האחרונות לנשיאות, והצביעה עבורו בשיעורים גורפים, יותר מכל קהילה יהודית אחרת במדינה", נכתב בתגובת מטה החסידות ברשת X, שקראה ללומר לבדוק את נתוני ההצבעה בקהילה. בסאטמר לא התייחסו לשאלה מה בכוונת האדמו"ר להעלות בפגישה, ולא הכחישו שסוגיית הגיוס עשויה לעלות בה.
בבית הלבן לא פרסמו הודעה רשמית על הפגישה, אך גורם בממשל מסר כי "משרד האמונה של הבית הלבן מביא אמריקנים מאמינים להיפגש עם הנשיא", וכי "לקראת חג ראש השנה, הנשיא טראמפ מצפה לקבל את פניהם של רבנים המייצגים כמה מהקהילות החסידיות הגדולות בארה"ב". הוא הוסיף כי טראמפ זוכה לתמיכה גדולה ברחוב החסידי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
