הסכם - אבל לא בכל מחיר: ישראל מציבה תנאים לסוגיית עזה
חילוקי הדעות בין ישראל למתווכים מתמקדים בלוחות הזמנים ליישום ההסכם ובסוגיית נסיגת צה"ל מרצועת עזה • בישראל דורשים להוציא את נשק חמאס מהרצועה, בעוד שבהסכם נקבע כי יאוחסן בשליטת הגוף הטכנוקרטי

ישראל הבהירהלמנכ"ל מועצת השלום, ניקולאי מלאדנוב, כי אף שבמסמך שהושג מול חמאס (15 הנקודות) יש התקדמות, הוא אינו מתיישב עם עקרונות תוכנית השלום של טראמפ ועם צורכי הביטחון של ישראל.
לפי בכיר במועצת השלום, גם לאחר פגישה נוקבת בין ראש הממשלה בנימין נתניהו למנכ"ל מועצת השלום, ניקולאי מלאדנוב, לא יושבו חילוקי הדעות. הראשון שבהם הוא לוח הזמנים, החשוב הן להגדרת נקודת האפס שבה אמורה ישראל לנצור את האש והן למועדי הנסיגה הישראלית.
מוקד נוסף של חילוקי הדעות הוא נשקו של חמאס. כאן חלה התקדמות גדולה בעצם ההסכמה של חמאס, ארגון טרור שהנשק הוא סמלו, למסור אותו לידיים אחרות. עם זאת, ישראל דורשת כי הנשק יוצא מהרצועה כדי שהגדרת הפירוז תיושם. בהסכם מדובר על אחסון הנשק בשליטת הגוף הטכנוקרטי שאמור להיכנס לרצועה.
לפי שני מקורות, ישראל סירבה לכל נסיגה בשלב זה, גם לא בחזרה לקו הצהוב שממנו נכנסה מעט יותר לעומק.
גורם פלסטיני בכיר שהיה מעורב במו"מ אמר ל"היום": "על ישראל לאמץ את ההסכם גם בניסוחו הזה. הוא מהווה ויתור משמעותי של חמאס, ולא נוכל לקבל ממנו יותר מכך בשלב הזה".
ברקע: שיחה טעונה בין נתניהו למנכ"ל מועצת השלום
כאמור, מנכ"ל מועצת השלום בעזה, ניקולאי מלאדנוב, שוחח מוקדם יותר היום (שני) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, כך עלה מדיווח שפורסם בחדשות 12. השיחה המדוברת נערכת על רקע הכרזתה האחרונה של המועצה בדבר הסכם בין ישראל לחמאס, שנועד להביא להפסקת המלחמה.
על פי הדיווח, מנכ"ל מועצת השלום בעזה, ניקולאי מלאדנוב, והיועץ הבכיר אריה לייטסטון, העבירו מסר תקיף לנתניהו. השניים הבהירו לראש הממשלה כי על ממשלתו לעצור את התקיפות ברצועת עזה, כפי שהתחייבה לעשות כאשר חתמה על תוכנית השלום בת עשרים הנקודות בחודש אוקטובר 2025.
גם המועצת השלום התייחס לפגישה בין מלאדנוב ונתניהו: "כחלק מתהליך פירוק הנשק בעזה והאפשרת המעבר לשלטון אזרחי, ויצירת עתיד בטוח יותר באזור עבור ישראלים ופלסטינים בעזה כאחד, התקיימה היום מוקדם יותר (יום שני) פגישה בין נציג בכיר ניקולאי מלדנוב, יחד עם צוות מועצת השלום, לבין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ומשלחתו. הפגישה הייתה בונה ומפורטת.
ישראל ומועצת השלום חולקות הבנה משותפת של המטרות הסופיות. המטרה ברורה ואינה מוטלת בספק: פירוק מלא של הנשק ברצועה והמעבר משלטון הנשק לשלטון אזרחי. השגתה תהיה תהליך. ותהליך זה יתווסף בשלב הבא של העבודה.
לעומת דיווחים לא מדויקים, אנו מציינים כי הנסיגה המלאה של צה"ל מעבר לקו הצהוב תתרחש רק לאחר השלמת הפירוק, כפי שהתחייבה חמאס למתווכים. הדבר חל על נשק קל, נשק כבד ומנהרות כאחד.
היישום יפקח על ידי כוח הייצוב הבינלאומי וכן על ידי ועדת הבדיקה ליישום, שבה יושבים גם ארצות הברית ומועצת השלום. התקדמות מתמשכת לעבר יישום מלא תלויה בכל צד בקיום התחייבויותיו במסגרת המוסכמת".
טעינו? נתקן!אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו