ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נראו משוחחים הערב (שלישי) בקתדרלה הלאומית בוושינגטון, לפני תחילת טקס הלווייתו של הסנטור לינדזי גרהאם, מי שהיה מהתומכים הבולטים בישראל ובאוקראינה בקונגרס. זהו המפגש הראשון בין השניים מאז ספטמבר 2023, והוא בזמן של מתיחות שיא בין איראן ואוקראינה לאחר שקייב פגעה בספינה איראנית בים הכספי, בטענה שהבריחה מטענים צבאיים לרוסיה.
ראש הממשלה משוחח עם נשיא אוקראינה זלנסקי // שימוש לפי סעיף 27 א' לחוק זכויות היוצרים
התקיפה בוצעה בשבת, כאשר לפי שירות הביטחון האוקראיני (SBU) פגעו כטב״מים באסדת נפט של חברת לוקאויל הרוסית, בספינת טילים ובשתי ספינות מטען שהיו תחת סנקציות. זלנסקי הודיע על ״תוצאות חזקות מאוד״ בים הכספי, ואיראן מסרה כי מלח אחד נהרג ואחרים נפצעו. ביום ראשון האשים שר החוץ האיראני עבאס עראקצ׳י את אוקראינה בקבלת הוראות מישראל, וכתב כי ״מעשהו של הטפיל מקייב לא יוכל להישאר ללא מענה!״, ואתמול (שני) הזהיר דובר משרד החוץ אסמאעיל בקאאי כי ״על המבוגרים האחראים לזלנסקי לרסן אותו״.
על רקע האיומים, שר החוץ האוקראיני אנדריי סיביהה שוחח היום (שלישי) עם עראקצ׳י. ״דיפלומטיה היא שיחה ישירה, גם כשהיא קשה״, כתב סיביהה ברשת X, והוסיף כי הבהיר לעמיתו שפעולות אוקראינה ״מכוונות אך ורק להגנה על מדינתנו מפני התוקפנות הרוסית, ומעולם לא נועדו לפגוע בכלי שיט אזרחיים או בבני אדם״. הוא הדגיש בפניו את ״ההכרח להימנע מכל צעד מסלים, וכן לשים קץ לכל תמיכה במלחמת רוסיה נגד אוקראינה״, וקבע כי האחריות המלאה לכל התקריות ולכל הנפגעים מוטלת על מוסקבה.
עראקצ׳י כתב לאחר מכן ברשת X: ״קיבלתי הבטחה משר החוץ האוקראיני סיביהה שהתקיפה על ספינה איראנית לא הייתה מכוונת ושאוקראינה אינה מבקשת הסלמה. גם איראן אינה מבקשת הסלמה, אך הבהרנו שכל תקיפה נגד אזרחינו או האינטרסים שלנו אינה מתקבלת על הדעת. חייב להיות פיצוי על הנזקים״. סיביהה מצדו לא הזכיר פיצוי בהודעתו, ואף לא אישר שאוקראינה תקפה ספינה איראנית.
בטהרן מסתמן קו ניצי נגד קייב. אבראהים רזאיי, דובר ועדת הביטחון הלאומי ומדיניות החוץ במג׳לס, תקף את עראקצ׳י על עצם קיום השיחה וכתב ב-X: ״שר החוץ, במקום לגרש את הממונה על שגרירות אוקראינה, עונה לשיחת שר החוץ של הליצן האוקראיני, ובהגנה על האינטרסים של התוקפן טוען שהתקיפה על הספינה האיראנית לא הייתה מכוונת! אי אפשר להשפיל את איראן בצורה ברורה מזו״.
במקביל הופצו בערוצים פרו-איראניים מפות שלפיהן כל שטח אוקראינה מצוי בטווח הטילים הבליסטיים של איראן.
בטהרן ממשיכים לטעון כי איראן ״מעולם לא התערבה בסכסוך בין רוסיה לאוקראינה״, אך מעורבותה במלחמה באירופה נמשכת כמעט מראשיתה. אספקת כטב״מים מסוג שאהד 136 למוסקבה החלה ב-2022, ומ-2023 מייצרת רוסיה את הכטב״מים המתאבדים בעצמה בגרסאות מתקדמות יותר. לפי דיווחים במערב, במהלך המלחמה העבירה רוסיה לאיראן את הדגמים המשופרים שפיתחה, וסיפקה לה מודיעין לתקיפות מדויקות על בסיסים אמריקניים.
הים הכספי היה עורק מרכזי בציר הזה, כשספינות איראניות ורוסיות נהגו לכבות את מערכות המעקב שלהן ולהעביר מטענים בין נמלי אנזאלי ואמירבאד האיראניים לנמל אסטרחאן הרוסי. במרס האחרון תקף חיל האוויר הישראלי לראשונה מטרות של הצי האיראני בבאנדר אנזאלי, במבצע ״שאגת הארי״.
היחסים בין ישראל לאוקראינה נותרו מורכבים לאורך כל המלחמה. ירושלים גינתה את הפלישה הרוסית והעבירה לקייב סיוע הומניטרי נרחב, אך נמנעה בעקביות מאספקת נשק, מתוך רצון שלא להרגיז את מוסקבה. בימים שלאחר 7 באוקטובר ביקש זלנסקי להגיע לישראל לביקור הזדהות, אך נענה כי ״זה לא הזמן הנכון״.
מאז שאיראן החלה לתקוף את מדינות המפרץ שיגרה אוקראינה לאזור 228 מומחים לסיוע ביירוט כטב״מים, וחתמה על הסכמי ביטחון עם איחוד האמירויות, קטאר וסעודיה, אך זלנסקי עצמו לא הגיע לישראל במהלך ביקורו באזור לאחרונה.
שר החוץ גדעון סער, שבתקופתו התחממו במקצת היחסים עם קייב, כתב היום (שלישי) ברשת X כי שוחח עם סיביהה. ״דנו באתגרים העומדים בפני המדינות שלנו, ובכללם האיום שמציבה איראן״, כתב סער, והוסיף כי הביע ״צער עמוק על האבדות הכבדות שספג העם האוקראיני במלחמה״ ואיחל החלמה מלאה לפצועים. עוד ציין כי הזמין את סיביהה לבקר בישראל לרגל 35 שנה ליחסים הדיפלומטיים בין המדינות. ״ישראל ואוקראינה הן ידידות, ואני מצפה להעמיק עוד את שיתוף הפעולה בינינו, בין היתר באמצעות הקמת מרכזי הכשרה חדשים בבתי חולים באוקראינה״, כתב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו