הוויכוח בין סגן הנשיא האמריקני, ג'יי די ואנס, למזכיר המדינה מרקו רוביו בסוגיית לבנון טרם הסתיים, אך נדמה שנמצאה סוג של פשרה - פשרה מטרידה במיוחד. נזכיר כי ואנס סיכם בשווייץ על הקמת מנגנון לפיקוח על הפסקת האש בלבנון. המנגנון הזה, שהוקם באופן מוטה במיוחד ותוך ויתור אמריקני, כלל את איראן, פקיסטן וקטאר, אך הותיר בחוץ מעורבות ישראלית או לבנונית. לפי האמריקנים, הכוונה הייתה רק לוודא שאין אי-הבנות בין הצדדים, אלא שעצם הקמת המנגנון, ויתרה מכך – ההפשרה בין ארה"ב לאיראן, מזכר ההבנות והשיחות בשווייץ, העניקו רוח גבית לחיזבאללה ולאיראן ופגעו בניסיונות להגיע להסכם בין ממשלות ישראל ולבנון.
ב"ישראל היום" פרסמנו לראשונה את חילוקי הדעות בממשל בנוגע להקמת המנגנון שהוסכם עליו בשווייץ. הן הדרג המקצועי והן הדרג הפוליטי במשרד החוץ, קרי השר מרקו רוביו, הביעו התנגדות נחרצת והזהירו כי המנגנון נועד לשמש כלי בידי איראן למניעת פירוק חיזבאללה ולחבלה בשיחות הישירות. הצל שמטיל המנגנון הזה הורגש היטב גם בפתח השיחות בוושינגטון בין ישראל ללבנון.
רוביו, השוהה במפרץ ונפגש שם עם נציגי מדינות מודאגות לא פחות מישראל, מדינות המפרץ, התייחס בבחריין למנגנון והציג אותו באופן משונמך בהרבה מכפי שהציג אותו ואנס. לדבריו, מדובר בכלי טכני בלבד להפחתת "ערפל הקרב" סביב תקריות בגבול. "ביום שישי האחרון הפעלנו מחדש את מנגנון הניטור שהיה רדום במשך זמן מה", אמר רוביו, וכעת פיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM) יושב "לא רק עם הפיקוד הצבאי הישראלי, אלא גם עם הפיקוד הלבנוני". רוביו הסביר כי מטרת המנגנון היא לאפשר לארה"ב לבחון בעצמה את האירועים בשטח: "בכל פעם שמתרחשת תקרית, אנחנו לא סומכים על המילה של אף אחד. אנחנו יכולים לראות את התקרית, להגדיר ולכמת מה באמת קרה".
רוביו: איראן עדיין מונהגת על ידי אנשי דת רדיקלים//פוקס
כדוגמה לכך ציין אירוע שבו "שני אנשים חמושים ברכב, בבירור לוחמי חיזבאללה לבנונים, התקרבו למחסום ישראלי – והישראלים פעלו נגד המטרה הזו". לדבריו, בעבר אירוע כזה היה מוצג כ"שני אנשים בלבנון שנהרגו על ידי הישראלים", אך כעת "יש לנו ודאות. אנחנו יודעים – לא כי הם אמרו לנו, אלא כי ראינו". כלומר, לפי רוביו לא מדובר במנגנון מדיני רחב, אלא בצוות מקצועי שמטרתו לטפל בתקריות ובהפרות של הפסקת האש.
מנגד, ואנס הציג את הצד שלו במה שנראה כפשרה הזו, אך הוסיף לה היבט מוזר ומטריד במיוחד. בריאיון לאתר "אנהרד" (UnHerd) שפורסם היום (חמישי), אמר סגן הנשיא כי במסגרת ההבנות שגובשו בפסגה, הסכימו ארה"ב ואיראן להקים ערוץ ישיר בין הצבאות, שבמסגרתו ישב נציג ממשמרות המהפכה בדוחא לצד נציג מפיקוד המרכז האמריקני (CENTCOM), במטרה ליישב מחלוקות בין הצדדים. "הם אמרו לנו: 'בסדר, נשלח מישהו ממשמרות המהפכה שישב בדוחא עם מישהו מפיקוד המרכז', וכך נסדיר חלק גדול מהמחלוקות", אמר ואנס.
הגוף הזה אמור, ככל הנראה, לטפל הן בבעיות הקשורות למפרץ (מצרי הורמוז וכדומה) והן בסוגיית לבנון. בשלב זה לא ברור כיצד הוא יפעל, האם נציגי חיזבאללה ומשמרות המהפכה יהיו חשופים למידע המודיעיני המגיע מהשטח, ומה יהיה היקף השפעתם. מה שכן ברור הוא שבאופן הזוי לחלוטין, ארצות הברית הסכימה שנציג של ארגון הטרור הגדול בעולם – משמרות המהפכה – ישב יחד עם פיקוד סנטקום בקטאר כדי לנהל במשותף את המשברים הצבאיים של האזור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו