ברקע המלחמה המתעצמת נגד חיזבאללה, האו"ם מנסה לקבע את הישארות כוחות יוניפי"ל בדרום לבנון - זאת למרות החלטת מועצת הביטחון, בהובלת ארה"ב, להוציא מהאזור את הכוחות שהוכחו כלא יעילים. על פי ההחלטה המשותפת, הכוחות אמורים לצאת מלבנון בסוף שנת 2026, אולם ל"היום" נודע כי בימים הקרובים יגיש האו"ם הצעה "מעודכנת" להשארת אלפי פקחים במרחב.
גורם המעורה בפרטי ההחלטה המתגבשת אמר כי כדי לרכך את הביקורת המסמך החדש כולל הפרדה בין פקחים לא חמושים לחמושים שילוו אותם, אך עדיין מדובר במספרים גדולים מאוד. בנוסף יכלול המסמך חלופות שתכליתן אחת - להותיר את הכוח באזור גם אם במסגרת היערכות אחרת.
לאורך הפסקת האש שקדמה להתחדשות המלחמה בישראל דווקא העדיפו לעבוד מול צבא לבנון שהוכח אפקטיבי יותר וכנראה שלא יהיה מעוניין בהליך הכפייה של האו"ם להשארת הכוחות הלא אפקטיביים באזור. ההחלטה תובא להצבעה במועצת הביטחון.
המנדט שלא מומש
כזכור, ארה"ב וישראל החליטו לסיים את פעילותו של כוח יוניפי"ל בדרום לבנון. ישראל החליטה להצטרף לעמדת הממשל האמריקני ולפיה כוח האו"ם יוניפי"ל, הפרוס בדרום לבנון, יסיים את פעילותו לאחר 47 שנים. הכוח הבינלאומי הוקם לאחר מבצע ליטני ב-1978, אולם בפועל מעולם לא מנע את התחמשות גורמי הטרור באזור.
כזכור, יוניפי"ל מעולם לא מימש את המנדט שלו למנוע את ההתחמשות של חיזבאללה בדרום לבנון. זאת בניגוד למה שאמור היה לעשות על פי החלטה 1701 של מועצת הביטחון.
יוניפי"ל פועל מכוח החלטה של מועצת הביטחון המתחדשת מדי שנה בחודש אוגוסט. צרפת נחשבת לפטרון של הכוח וההערכה שהיא תדרוש בדיונים את המשך פעילותו.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
