נתניהו, בן זאייד וטראמפ. צילום: איתי כהן, אי.אף.פי, אי.פי

נערכים לחידוש המלחמה? השיחות הדרמטיות של נתניהו עם מנהיגי המפרץ

לאחר הירי האיראני לאמירויות, גורם אמריקני מציין כי המשטר יכול להחזיק עוד שבועות, אבל הלחץ הכלכלי "יעלה מלמטה ויאלץ את המפקדים לחתור לסיום" • נתניהו עדכן את הנשיא טראמפ על שיחותיו עם המנהיגים • לפי גורמים דיפלומטיים מהאזור, לבד מתיאום מדיניות ודיון על אפשרויות התגובה, דובר גם על הידוק השת"פ הבטחוני

[object Object]

ראש הממשלה נתניהו שוחח בימים האחרונים עם כמה ממנהיגי המפרץ ובהם מוחמד בין זאייד, מנהיג האמירויות, לתיאום עמדות ביחס לתמונת המצב מול איראן.

איראן טוענת%3A זה שיגור הטילים לעבר המשחתת האמריקנית במצרי הורמוז %2F%2F סוכנות הידיעות IRIB

איחוד האמירויות היא זו שסופגת כעת את הירי של איראן לאחר שזו לא מצליחה להשאיר את מצר הורמוז סגור.

נתניהו עדכן את הנשיא טראמפ על שיחותיו עם המנהיגים, ולפי גורמים דיפלומטיים מהאזור, לבד מהתיאום של המדיניות והדיון על אפשרויות התגובה - דובר גם על הידוק השת"פ הבטחוני. 

הפגיעה בפוג'יירה באיחוד האמירויות, צילום: רשתות ערביות

לפי פרסומים שונים, וניתוח של צילומי היירוט מעל שמי האמירויות, מערכת כיפת ברזל המוצבת שם עם צוותים ישראלים, יירטה לפחות חלק מהטילים שנורו אל האמירויות. בשיחות האחרונות של נתניהו עם מנהיגי המפרציות, מונחת גם התשתית להעמקת שת"פ ביטחוני ובאופן מרחיק לכת הרבה יותר מבעבר. 

ארה"ב ועמה גם ישראל מתלבטות באשר לתגובה לירי על האמירויות, כאשר מנגד איראן המדינית מנסה להבהיר כי לירי הזה אחראים קיצוני משמרות המהפיכה.

שינמוך האמירה האיראנית: "לא בסף המלחמה"

הנשיא טראמפ ובעיקר שר המלחמה פיט הגסת' בדבריהם היום (שלישי) שינמכו את אופי התגובה האיראנית, שלפי הגסת' עדיין לא עברה את סף שבירת הפסקת האש: "התקיפו כלים אמריקניים בעשרה מקרים, אך מתחת לסף לפתיחת הקונפליקט הצבאי מחדש". לפי המקורות הדיפלומטיים, המסר האמריקני לאיראן המדינית היה כי המשך הירי אל האמירויות יחייב בהמשך תגובה אמריקנית חריפה.

כפי שפורסם ב"היום", בהתייעצויות בין ארה"ב לישראל נשקלת תקיפת מתקני אנרגיה לצד משגרי הטילים והכטבמים המוצבים במערב איראן מול המפרץ. האמריקנים וגם בישראל מעדיפים בשלב הזה שלא להגיע עדיין לחידוש הלחימה אך להגביר את המהלך להעברת האניות והמכליות בהורמוז לאחר הפיילוט המוצלח מאתמול.

אישה איראנית חולפת על פני שלט חוצות נגד ארה"ב בטהרן, צילום: EPA

אניות המלחמה האמריקניות עוברות במצר ללא הפרעה כמעט, לאחר שביום שני הושמדו כמה סירות מלחמה של צי משמרות המהפיכה ויורטו נסיונות ירי טילים אל האמריקנים.

לצד המהלך הצבאי, האמריקנים ומדינות המפרץ לוחצים על חברות התובלה הימית הגדולות, לשלוח את האניות למצר ומבטיחים כי יאבטחו אותן. האיראנים ניסו לפגוע באניות העוברות וביום שני פגעו במיכלית מדרום להורמוז, אך רוב האניות האחרות עברו ללא פגע.

ענקית התובלה הדנית "מרסק" דיווחה כבר שמיכלית ואניית משא עברו במצר וההערכה היא כי האחרות יצטרפו אליה. האמריקנים מפעילים את כל יכולותיהם לצד מדינות המפרץ במטרה למנוע פגיעה באניות הללו, והחשש הוא כי אם תהיה פגיעה, שאר האניות יסוגו לאחור.

מבוכה פנימית באיראן

המקורות הדיפלומטיים אומרים כי חילוקי הדעות בהנהגת איראן מחריפים, לאחר פרסום ברשתות ערביות של נוסח תגובה איראנית במגעים עם ארה"ב. לפי המקורות הנוסח היה קרוב למדי למה שהאיראנים אומרים במגעים הישירים, אבל חלק ממפקדי משמרות המהפיכה מתנגדים להם. בשל ההתנגדות הדרג המדיני נאלץ להכחיש פומבית את המסמך.

אחמד ואחידי, מפקד משמרות המהפכה, צילום: AP

גורם אמריקני המעורה בפרטי המצור הכלכלי והשפעתו על איראן, אומר כי תיאורטית - המשטר באיראן יכול להמשיך עוד כמה שבועות ואף יותר מכך, אך הנזק המצטבר לכלכלה הוא עצום והמצב הכלכלי של אזרחי המדינה מידרדר והולך. "יגיע הרגע שבו הלחץ הכלכלי יעלה מלמטה ויאלץ את המפקדים לחתור לסיום".

הוא הודה כי עליית מחירי הנפט בארה"ב מפעילה לחץ על הממשל, אבל הבהיר כי זו עליה מתונה בהרבה מהחשש המקורי והוסיף כי ככל שיעברו יותר מכליות במצר ותוגבר העברת הנפט בדרכים העוקפות, המחיר ישוב וירד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...