ועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון למשאבי אנוש בצה"ל, בראשות ח"כ אלעזר שטרן, התכנסה הבוקר (רביעי) לדיון שעסק במשבר כוח האדם בשירות קבע בצה"ל.
בדיון נחשף כי 85% מהקצינים משתחררים לפני שמגיעים לדרגת הסא"ל, רובם משלימים תקופות שירות יחסית קצרות. כמו כן, קיימת עלייה דיפרנציאלית בשכר לוחמים ותומכ"ל בתיאום מול משרד האוצר - השכר עלה מ17% ל19%, ויעלה בקרוב בפעימה שלישית ל23%. בנוסף, היום הנכונות של נגדים להמשיך בקבע עומדת על 63%, נכונות להמשך שירות בקרב רס"נים עומדת על 37% וכ-600 אנשי קבע ביקשו להקדים את פרישתם מצה"ל.
"300 בקשות פרישה"
רח"ט הסגל, תא"ל ליאת שבו, האחראית על הטיפול בקצינים ונגדים: ״הגיעו לפתחי 300 בקשות פרישה ויש עוד 300 בקשות שעדיין בחילות. זה לא משפיע רק על אותם 600 אלא על כל מי שנמצא תחת הפיקוד שלהם, כי הם בתחושה שאנחנו לא מספיק דואגים ליום שאחרי השירות שלהם".
רמ"ט אכ"א, תא"ל אמיר ודמני: "יש פערים, כדי לסגור חלק מהפערים אנחנו מקדמים אנשים צעירים עם פחות ניסיון כדי למלא את השורות. יש לנו ירידה ביחס המיון, עד שנת 2028 צריך למנות 400 סא"לים מתוך 500 מועמדים שיש כרגע וזה עוד יישחק עד 2028. יש סקרים שאנחנו עושים ואפשר לראות את המגמות, בכל הדרגים רואים עליה בשחיקה.
"יש שחיקה גם במעמד וגם בתנאים והדבר המדאיג הוא שאנשים איכותיים לא רוצים להישאר, אנחנו צריכים לתת תנאים הוגנים שאנשים ירצו להישאר. יש לנו קושי בלהשאיר אנשים ובלמלא את השורות, ובראייה ארוכת טווח הדברים מקבלים יותר משמעות. אנחנו חושבים שצריך לעשות הרבה פעולות כדי לחזק את אנשי הקבע.
חוק הסדרים
"חוק הסדרים המוצע מדבר על ביטול הנופש, ביטול הגילום על הרכב, מיסוי מענד הפרישה, העברת סמכויות מצה"ל בנושא דיור ועוד ועוד. יש בקשה לבטל הסכמות משנת 1992 וגם ההסדר של הפנסיה לא מוסדר כבר הרבה מאוד שנים.
"לשירות בקבע יש מאפיינים ייחודיים בהם בין היתר ניוד ומעבריות בכל רחבי הארץ לפי דיוני שיבוצים, אנחנו לא מאפשרים השלמת הכנסה בעבודה פרטית, זמינות 24/7, עיסוק יום יומי בכפוף למתח מבצעי, היעדר זכות השביתה וההתאגדות, העומס על המשפחה ועוד. לגבי השכר, למרות כל הפעולות שאנחנו עושים הוא נתפס כשכר נמוך מידי ולא מספיק מתגמל בטח ביחס לרמת האחריות והציפייה".
נציג אגף התקציבים באוצר: "יש החלטת ממשלה של יותר מ-3 מיליארד ל-3 שנים וזה בנוסף למיליארד בתר"ש, מעבר לתוספות במגזר הציבורי שגם צה"ל מקבל. נעשו צעדים למציאת פתרונות, שכר היום של משרת קבע גבוה בחמישים אחוז ממקבילו בשירות הציבורי. לפי נתונים של הממונה על השכר באוצר השכר הממוצע לרב סרן עומד על 33,000.
"אנחנו בשוק עבודה שקשה לגייס לא רק בצה"ל, אנחנו בדור שלא מחפש בהכרח את הקביעות ושבגיל 25 לא בהכרח יודע שהוא רוצה לעבוד במקום כל השנים. בארגונים הביטחוניים המקבילים לצה"ל שיש להם מאפייני שירות די דומים, הצענו לעבור לחוזה אישי ולקבל שכר יותר גבוהה בהווה עכשיו, בלי הסוכרייה של הפנסיה בסוף. חוק ההסדרים דורש מכל משרדי הממשלה לבצע התייעלות איפה שניתן".
יו"ר הוועדה, ח"כ אלעזר שטרן: "יש משבר עמוק בצה״ל. אין זמן למשחקים של קואליציה ואופוזיציה. צה״ל הוא תנאי לקיום שלנו כולם כאן. קציני הצבא נמצאים במטווח על ידי הקואליציה גם בוועדת חוץ וביטחון. מנסים להתעלם מכך שנותנים מיליארדים לאחרים ולמי שלא משרת ולא תורם. כשזה מגיע למשרתי הקבע ולמשרתים אנחנו רואים את התוצאות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
