"שינוי מצב בזירה הצפונית": המהפך ההיסטורי שהובילו ישראל וארה"ב בלבנון

בישראל שבעי רצון מהחלטת האו"ם לסיים את פעילותו של כוח יוניפי"ל בדרום לבנון • שגריר ישראל באו"ם אמר כי "יוניפי"ל הוא אחד מכוחות השלום הגדולים שיש, כך שיש פה דבר משמעותי שקרה - הרבה בזכות האכיפה הישראלית של הפסקת האש והמנהיגות האמריקנית של המהלך"

עמדה של כוח יוניפי"ל בגבול לבנון. צילום: אנצ'ו גוש/ג'יני

בישראל שבעי רצון מהחלטת מועצת הביטחון היום (חמישי), לסיים את פעילותו של כוח יוניפי"ל בדרום לבנון.

השגריר אמיר ויסבורד, ראש אגף ארב"ל (או"ם וארגונים בין לאומיים) במשרד החוץ אמר ל"ישראל היום" בעקבות ההחלטה, כי "זהו הישג חשוב שהוא חלק משינוי מצב בזירה הצפונית כתוצאה מהישגי המלחמה".

מפגינים של חיזבאללה תוקפים כלי רכב של יוניפי"ל שמלווים על ידי המשטרה הצבאית בלבנון בכביש שדה התעופה בביירות.// רשתות ערביות

ויסברוד מוסיף כי "להגיע לשינויים באו"ם זה לא דבר פשוט, לא סוגרים כוחות או"ם כל כך מהר, מה גם שיוניפי"ל הוא אחד מכוחות השלום הגדולים שיש. כך שיש פה דבר משמעותי שקרה הרבה בזכות האכיפה הישראלית של הפסקת האש והמנהיגות האמריקנית של המהלך".

משרד החוץ הוא שהוביל בחודשים האחרונים את התהליכים הכרוכים בהחלטה שעברה הערב (חמישי) במועצת הביטחון. גורם המעורה בפרטים תדרך כי על מנת להגיע להחלטה נדרשו חודשים ארוכים של הכנות, הן בקרב המערכות בישראל הקשורות ליוניפי"ל, הן מול ארה"ב שהיא הגורם שדחף את ההחלטה במסדרונות האו"ם.

סער לרוביו: יש לסיים את פעילות יוניפי"ל בלבנון, צילום: אורן בן חקון, יונתן זינדל פלאש 90, AFP

מי שניסתה למנוע את ההחלטה היא צרפת, שרואה עצמה עדיין כבעלת השפעה בלבנון. לאור התנגדותה, טווח הזמן לפירוק יוניפי"ל הוארך בארבעה חודשים, כך שבפועל פעילות הכוח תימשך עוד שנה ושליש. הכוח הבינלאומי מונה 10,500 חיילים שתפקידם אמור היה להיות מניעת ההתחמשות של חיזבאללה בדרום לבנון. בפועל הוא לא ביצע את תפקידו מעולם.

בחודשים הקרובים יוניפי"ל יערוך חפיפה לצבא לבנון, שאמור לתפוס את השטח. לאחר מכן יחלו הליכי הפירוק שלו.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר