טראמפ בראיון ל"ניו יורק פוסט": "פחות בטוח לגבי הסכם עם איראן"

כשנשאל מה יקרה אם לא יושג הסכם, השיב טראמפ: "ובכן, אם הם לא יחתמו על הסכם, לא יהיה להם נשק גרעיני" • במקביל, מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דנה בשעה זו אם להכריז על איראן כמי שמפרה את האמנה נגד הפצת נשק אטומי

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. "כבר לא בטוח שאיראן רוצה הסכם". צילום: איי.פי

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ אמר בראיון שהתפרסם היום (רביעי) ב"ניו יורק פוסט" כי הוא "פחות בטוח" לגבי האפשרות להשיג הסכם גרעין בין ארה"ב לאיראן. 

״אני לא יודע. חשבתי שכן, ואני נעשה יותר ויותר - פחות בטוח בכך״, אמר טראמפ למראיינת מירנדה דיוויין כשנשאל האם הוא חושב שיוכל להביא את איראן להסכים לסגור את תוכנית הגרעין שלה. הנשיא האמריקני ציין כי ״נראה שהם מתמהמהים, ולדעתי זה חבל, אבל אני פחות בטוח עכשיו מאשר הייתי לפני כמה חודשים. משהו קרה להם, אבל אני הרבה פחות בטוח שייחתם הסכם״.

מתקן הגרעין האיראני בבושהר, צילום: אי.פי.איי

כשנשאל מה יקרה אם לא יושג הסכם, השיב טראמפ: ״ובכן, אם הם לא יחתמו על הסכם, לא יהיה להם נשק גרעיני. אם הם כן יחתמו על הסכם, גם אז לא יהיה להם נשק גרעיני. אבל לא יהיה להם נשק גרעיני חדש, אז זה לא משנה מהבחינה הזו״.

טראמפ הוסיף כי ״יהיה נחמד יותר לעשות זאת בלי לחימה, בלי שאנשים ימותו, זה כל כך נחמד יותר לעשות זאת. אבל אני לא חושב שאני רואה את אותה רמת התלהבות מצידם לחתום על הסכם. אני חושב שהם יעשו טעות, אבל נראה. אני מניח שהזמן יגיד״. כשנשאל האם סין השפיעה על החלטת טהראן להתנגד לפניות האמריקניות, טראמפ דחה אפשרות זו: ״אני פשוט חושב שאולי הם לא רוצים לחתום על הסכם. מה אני יכול להגיד? ואולי הם כן רוצים. אז מה זה אומר? שום דבר לא סופי״.

המנהיג העליון של איראן חמינאי, צילום: אי.פי

אתמול פורסם ב״ישראל היום״ כי ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארה״ב דונלד טראמפ דנו בשיחתם ביום שני באפשרות הדרמטית שהאיראנים הצליחו לייצר את מנגנון ״ההדק הגרעיני״, לאור מאגרי האורניום המועשר שברשותם. המשמעות היא ששלטון האייתולות נמצא במרחק של שבועות ספורים מייצור נשק גרעיני.

בנוסף, ממשל טראמפ מעוניין לסכם עם איראן על מסגרת (״Framework״) אשר תקבע את העקרונות של המשא ומתן אודות תכנית הגרעין של הרפובליקה האסלאמית. כך נודע ל״ישראל היום״ ממקורות יודעי דבר. המסגרת נועדה למקד את הנוסחה העקרונית שלאורה הצדדים ינסו לגשר על הפערים העצומים בעמדות שלהם. המסגרת עצמה טרם סוכמה וטרם ברור מה תכלול. ואולם הכניסה למשא ומתן עליה, וההסכמות לפעול על פיה, צפויים להעניק לאיראן זמן יקר. מסיבה זו, ישראל הביעה באוזני הממשל התנגדות נחרצת לרעיון שכן בארץ משוכנעים כי המטרה הראשונה במעלה של איראן היא משיכת זמן.

טראמפ ונתניהו (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

במונח ״מסגרת״ הצדדים אמורים למשל להחליט האם יפעלו על פי העיקרון של ״הקפאה תמורת הקפאה״ (Freeze for Freeze) או ״הפחתה תמורת הפחתה״ (Less for Less). כלומר, האם תהיה למשל הפחתה הדרגתית בעיצומים על איראן, כנגד הפחתה הדרגתית מצידה בהעשרת האורניום.

במקביל, מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דנה בשעה זו בהצעת ההחלטה של ארה״ב והמעצמות האירופיות (בריטניה, גרמניה וצרפת) להכריז על איראן כמי שמפרה את התחייבויותיה במסגרת האמנה נגד הפצת נשק אטומי - החלטה שתסלול את הדרך להחזרת הסנקציות נגד איראן בהתאם להסכם הגרעין מ-2015. המועד האחרון להחזרת הסנקציות הוא אוקטובר הקרוב, ואיראן איימה כי אם אכן יתממש הדבר היא תנקוט בצעדים חמורים. החשש הוא שטהראן תפרוש מהאמנה נגד הפצת נשק גרעיני, תעביר את האורניום המועשר שלה למקום מסתור או צעדים אחרים ברוח דומה שסביר ויביאו לקריסת המשא ומתן וככל הנראה להסלמה מהירה במתיחות באזור.

מתקן להעשרת אורניום באיראן (ארכיון), צילום: אי.פי

מועצת הנגידים של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית דנה בשעה זו בדוח מקיף שפורסם בסוף מאי, הקובע כי איראן ביצעה פעילויות גרעיניות חשאיות עם חומרים שלא דווחו לסוכנות, בשלושה אתרים שנחקרו במשך שנים. לפי הדוח, הסוכנות הגיעה למסקנה כי ״שלושת האתרים הללו, ואתרים קשורים אפשריים נוספים, היו חלק מתוכנית גרעינית לא מוצהרת שביצעה איראן עד תחילת שנת 2003״ - הכוונה לתוכנית הנשק הגרעיני ״אמאד״.

הדוח חושף פרטים על הפעילות החשאית באתריה בזמן פרויקט "אמאד": באתר לוויסאן-שיאן בטהראן נעשה שימוש בדיסק מאורניום מתכתי ״בייצור מקורות נויטרונים המופעלים בפיצוץ״ לפחות פעמיים ב-2003 - תהליך שנועד ליזום פיצוץ בנשק גרעיני. באתר מריוואן ביצעה איראן כמה ניסויי התפוצצות בקנה מידה מלא באותה שנה, שנועדו לבחון את מערכת הפיצוץ של הנשק הגרעיני. לפי המכון למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS), איראן אף תכננה לבצע ״ניסוי קר״ - השלב האחרון לפני ייצור נשק גרעיני אמיתי.

איראן הגדילה את מאגר האורניום המעושר, צילום: דודו גרינשפן

נתון מדאיג במיוחד בדוח הסודי שהופץ למדינות החברות: איראן הגדילה את מאגר האורניום המועשר ברמה של 60% ל-408.6 ק״ג - זינוק מ-274.8 ק״ג שבהם החזיקה בתחילת פברואר. לפי מדדי הסוכנות, בידי איראן מספיק אורניום מועשר עבור כעשר פצצות גרעיניות, אם תבחר להעלות את רמת ההעשרה של מאגריה. היא מייצרת בכל חודש חומר שמספיק לפצצה גרעינית אחת, והסוכנות מסרה שאינה יכולה לאמת כי תוכנית הגרעין האיראנית מיועדת למטרות שלום.

במקביל, שר ההגנה האיראני עזיז נאסירזאדה איים היום כי אם המשא ומתן הגרעיני ייכשל ויפרוץ עימות עם ארה״ב, איראן תתקוף בסיסים אמריקניים באזור. ״חלק מהפקידים בצד השני מאיימים בעימות אם המשא ומתן לא יישא פרי. אם עימות ייכפה עלינו... כל הבסיסים האמריקניים נמצאים בטווח שלנו ואנו נתקוף אותם באומץ במדינות המארחות״, אמר נאסירזאדה לעיתונאים היום, נאסירדזאדה הוסיף כי בשבוע שעבר ארצו ערכה ניסוי בטיל הנושא ראש נפץ במשקל טון.

תרגיל הגנה אווירית של צבא איראן, דצמבר 2024, צילום: אי.פי

בעוד הפסימיות בין הצדדים הולכת וגוברת, הצדדים צפויים להיפגש ביום ראשון הקרוב לסבב נוסף של שיחות. נקודת המחלוקת העיקרית ממשיכה להיות שאלת העשרת האורניום על אדמת איראן, כאשר שני הצדדים הבהירו כי מדובר בקו אדום עבור שניהם - טהרן שדורשת הכרה מפורשת בזכותה להעשיר אורניום, וארה"ב שדורשת לא לאפשר לה את מה שהיא רואה כנתיב לפצצה גרעינית בהמשך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר