התנפלות או כרסום איטי: שתי הדרכים שנידונות בממשלה להכרעת עזה

עם חזרתו של נתניהו מארה"ב, תצטרך הממשלה להכריע על עתיד המלחמה • פגיעה בחיי חטופים וחיילים היא שיקול מרכזי • ימים של החלטות גורליות

לחימה בעזה. צילום: דובר צה"ל

שתי דרכי פעולה אפשריות: בזמן שתשומת הלב הציבורית מופנית לדיון בבג"ץ בפיטורי ראש השב"כ רונן בר ולסוגיית המכסים, ממשלת ישראל נמצאת ברגעים דרמטיים ומכריעים כיצד לפעול ולהכריע את רצועת עזה.

נתניהו לפני ההמראה לוושינגטון: ידון עם טראמפ על שלטון המכסים, על עסקה בעזה והמו"מ עם איראן

ל"ישראל היום" נודע כי מזה זמן מתנהל דיון על שתי דרכי פעולה אפשריות - הסתערות והתנפלות על עזה או הכרעה איטית ומתמשכת. מקבלי ההחלטות דנים מספר דיונים בנושא, כשכל אחת מהדרכים היא בעלת השלכות משמעותיות לגבי הכרעת האויב, היחס הבינלאומי לישראל, אמצעי לחימה בהם ישתמש צה"ל, גיוס מילואים ובעיקר - חיי הלוחמים והחטופים.

הסתערות והתנפלות

הדרך הראשונה שנשקלת היא הסתערות ו"התנפלות" על רצועת עזה. במקרה כזה הצבא יגייס כוחות מילואים רבים בנוסף לחיילים בסדיר - מספר אוגדות יתקפו בבת אחת את רצועת עזה. הערכה היא כי בתוך טווח זמן קצר למדי, תוכל ישראל להשיג את אחת ממטרות המלחמה: להכריע לחלוטין את היכולות הצבאיות והשלטוניות של חמאס.

מילואימניקים ביישובי עוטף עזה, צילום: יוסי זליגר

לאחר מכן תחל עבודת ניקוי וטיהור מתמשכת של אמצעי הלחימה ברצועה והשמדת המנהרות שייוותרו שם. בנוסף, הדה־לגיטימציה בעולם תצומצם משמעותית.

כך או אחרת מוסכם על ידי הרוב המוחלט של מקבלי ההחלטות להמשיך במלחמה עד למיטוט של חמאס

החסרונות והחשש בתסריט כזה של הסתערות על עזה, היא ממספר גבוה של נופלים ונפגעים בקרב החיילים, וחשש לחיי החטופים בשל הפעלת כוח אש גדול ודחיקת שוביהם לפינה. בנוסף נדונה גם סוגיית אספקת האמל"ח שיש בידי ישראל לטובת ביצוע המהלך.

שחיקה של הרצועה

האפשרות השנייה שנדונה היא המשך כרסום איטי ומתמשך ברצועת עזה, כפי שמתבצע בימים אלה. ההנחה היא שהזמן משחק לטובת ישראל: הלגיטימציה האמריקנית מאפשרת את המשך המלחמה לאורך זמן ארוך, תפיסת השטח כפי שמתבצעת, תתבצע לאט ובזהירות, חמאס הולך ונשחק.

כרסום איטי: בהנחה ולרשות צה"ל הזמן משחק תפקיד - התשת חמאס היא אופציה קבילה, צילום: רויטרס
עקורים פלשתינים ברצועת עזה, צילום: אי.פי.איי

המצור על רצועת עזה ילך ויחריף, עד לכניסת מים וצרכים בסיסיים בלבד, מה שיפעיל לחץ כבד על האזרחים ועל ראשי חמאס בעזה בדרך לכניעה.
את זה ניתן לעשות עם הצבא הסדיר, בפחות כוח אש ויותר יכולת הנדסה. מהלך כזה יהיה יותר בטוח לחיי החטופים, וגם יאפשר גמישות לדרג המדיני לעצור לעסקאות כאלה ואחרות לבקשת החמאס.

מו"מ רגע לפני ה"קנאק"

אחד השיקולים המרכזיים בבחירה בין שתי דרכי הפעולה, הוא גיוס המילואים. בצמרת המדינית סבורים כי מהלך דרמטי של גיוס מילואים רחב ומשמעותי יהיה אתגר מתמשך לנושאים בנטל.

יקבלו צו 8? הנטל שוב ייפול על מתגייסי המילואים, צילום: קוקו

כוחות המילואים נשחקים בסבבים חוזרים ונשנים, לקרוא לגיוס כה נרחב להתייצב לדגל לטובת הכרעת המלחמה יהווה אתגר למשרתים שצריך לקחת בחשבון. אם הדרג המדיני ייגרר לעסקאות וייאלץ לעצור - הצבא יתקשה לגייס מילואים שוב.

את הכרסום ניתן לעשות עם הצבא הסדיר ללא צורך בגיוס מילואים, בפחות כוח אש ויותר יכולת הנדסה

שיקול מרכזי נוסף הוא סוגיית החטופים. החשש הוא שרגע לפני שחמאס ישמע "קנאק" שיבטא שבירה סופית, הוא יציע החזרת חטופים בעד ימים נוספים של הפסקת אש, ישראל לא תוכל לסרב, עסקה תעצור את התנופה, חמאס יתחמש ויתחזק וחוזר חלילה.

 

לחימה עד מיטוט חמאס

כך או אחרת מוסכם על ידי הרוב המוחלט של מקבלי ההחלטות להמשיך במלחמה עד להכרעה ומיטוט החמאס. דרכי הפעולה הם הדילמה הכבדה והמשמעותית שנדונה. חשוב להדגיש שההכרעה עדיין לא התקבלה, והמשך הדיונים יהיו עם חזרתו של נתניהו לארץ מארה"ב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר