שיחות ישירות? באיראן לא אהבו את החשיפה של טראמפ: "מנסה להשפיע על דעת הקהל"

מאמר בגוף התקשורת המזוהה עם כוחות הביטחון בטהרן נכתב כי "דובר משרד החוץ וגורמים דיפלומטיים דחו מכל וכל טענה זו ומדגישים כי לא רק שלא התקיים דיאלוג עד כה, אלא שגם אם יתממש המשא ומתן, התהליך יהיה עקיף בלבד" • המאמר טען כי דבריו של נתניהו לגבי אפשרות להגיע להסכם עם איראן "בדומה ללוב" מהווים איום מוסווה ולא הצעה דיפלומטית

מאחורי החיוכים - מתח סביב איראן והחטופים. טראמפ לצידו של נתניהו בחדר הסגלגל, הערב. צילום: AFP

האתר ״נור ניוז״, המזוהה עם גורמי הביטחון באיראן, הכחיש היום (שלישי) את דבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לפיהם המדינות מנהלות שיחות ישירות בנושא הגרעין, והאשים אותו בניהול "מבצע פסיכולוגי" תחת מעטה דיפלומטי.

עוד נכתב בדיווח כי "דובר משרד החוץ של הרפובליקה האסלאמית של איראן וגורמים דיפלומטיים נוספים במדינה דחו מכל וכל טענה זו ומדגישים כי לא רק שלא התקיים דיאלוג עד כה, אלא שגם אם יתממש המשא ומתן, התהליך יהיה עקיף בלבד".

לפי האתר האיראני, הצהרותיו של טראמפ יש להעריך "במסגרת מבצע פסיכולוגי מורכב ומתוכנן שנועד להשפיע על דעת הקהל הפנימית והחיצונית".

המנהיג העליון של איראן חמינאי, צילום: אי.פי

במקביל, ה"ניו יורק טיימס" דיווח מפי שלושה גורמים איראניים המעורים בפרטי השיחות עם ארה"ב כי הבנתה של איראן לגבי השיחות שונה במקצת ממה שתיאר הנשיא טראמפ בחדר הסגלגל ביום שני. לפי הגורמים האיראניים, נציגים מטהרן וושינגטון מתכננים להיפגש בעומאן בשבת לשיחות בלתי ישירות, כאשר נציגי כל מדינה ישבו בחדרים נפרדים ודיפלומטים עומאנים יעבירו מסרים בין הצדדים.

עומאן הוזכרה כבר בעבר כמועמדת אפשרית לאירוח שיחות בין איראן לארצות הברית, כאשר מוסקט מהווה מעת לעת ערוץ לא ישיר בין טהרן ווושינגטון יחד עם איחוד האמירויות.

מוסקט בירת עומאן, צילום: רן נמרוד

באתר נטען כי טראמפ "משתמש בטענת המשא ומתן הישיר לא רק כדי לרשום על שמו יוזמה דיפלומטית, אלא גם כדי להציב את איראן בעמדת התגוננות; עמדה שבה הרפובליקה האסלאמית מוצגת כשחקן בלתי גמיש המתנגד לדיאלוג".

המאמר התייחס גם לנוכחותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעת ההצהרה, וטען כי דבריו של נתניהו לגבי אפשרות להגיע להסכם עם איראן "בדומה ללוב" מהווים איום מוסווה ולא הצעה דיפלומטית. "ההתייחסות למודל לוב מראה בבירור את הגישה הלא כנה של הצד האמריקני ובעלי בריתו למושג ההסכם", נכתב במאמר.

לפי הפרסום, "הסתירה בין טענות התקשורת של הבית הלבן לבין העמדות הרשמיות של הרפובליקה האסלאמית של איראן מצביעה על היעדר תשתיות הכרחיות לתהליך דיפלומטי אמיתי".

הכותרות המובילות של טראמפ, צילום: רויטרס

אתמול טען נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בהצהרה בפני עיתונאים בחדר הסגלגל לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ארה"ב מנהלת משא ומתן ישיר עם איראן וכי בשבת תתקיים "פגישה חשובה" ו"בדרגים כמעט הכי גבוהים".

"אני לא יכול להגיד את זה, אני רק יכול להגיד שתהיה פגישה גדולה בינינו לאיראן והיא תתרחש בשבת, ברמה הכי גבוהה", אמר טראמפ. לגבי אפשרות כישלון הדיפלומטיה השיב: "אני חושב שאם השיחות לא יהיו מוצלחות, איראן תהיה בסכנה גדולה ואני שונא להגיד את זה. אסור שיהיה להם נשק גרעיני. זו משוואה פשוטה, אסור שלאיראן יהיה נשק גרעיני. אם השיחות לא יהיו מוצלחות, אני חושב שזה יהיה יום מאד גרוע לאיראן".

דבריו של טראמפ מגיעים על רקע צבירת כוחות אמריקנית משמעותית באזור וכחודש לאחר שהציב לאיראן אולטימטום זמני להגיע להסכם בנושא הגרעין. ב-7 במרץ חשף הנשיא האמריקני כי שלח מכתב להנהגה האיראנית ובו נכתב כי לאיראנים יש "דד-ליין" של חודשיים להגיע להסכם עם ארה"ב לגבי תוכנית הגרעין שלהם.

בשבועות האחרונים פרסה ארה"ב לפחות שישה מפציצים אסטרטגיים מסוג B-2 בבסיס דייגו גרסיה באוקיינוס ההודי, כשלושים אחוז מצי המפציצים החמקניים העומד לרשות חיל האוויר האמריקני, ושיגרה נושאת מטוסים נוספת למזרח התיכון.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר