ההתקרבות הישראלית לסעודיה: "תחילת פתיחתה של הדלת"

במרחק נגיעה: לקראת ביקור ביידן, ארה"ב מקדמת שורת סוגיות • נושא אחד כבר סוכם: האיים טיראן וסנפיר יועברו ממצרים לסעודיה, ומטוסים ישראליים יורשו לטוס מעליה • "צעד היסטורי", אומרים בכירים, אך מדגישים: "סעודיה לא בשלה לקפיצה כמו האמירויות ובחריין"

שוק בריאד, צילום: יואב לימור

"הציפייה לפריצת דרך ביחסים עם סעודיה מובנת, אבל לא ריאלית": כך אומרים גורמים בכירים בישראל ערב ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן באזור.

הממשל האמריקני ניסה לקדם שורה של נושאים ורעיונות לפני ביקורו של הנשיא ביידן, שיגיע ביום שלישי הבא לישראל ואחר כך ייצא לביקור בן יומיים בסעודיה.

בג'דה ייפגש עם מנהיגי מדינות המפרץ ועם כמה מנהיגים ערבים נוספים, כאשר אחד הנושאים שיעלו הוא קידום הרעיון של ברית הגנה אזורית מפני טילים ורקטות בהשתתפות ישראל.

שוק בריאד, צילום: יואב לימור

נושא אחד שכבר סוכם, וככל הנראה יוצהר רשמית במהלך הביקור, הוא העברת הבעלות על האיים טיראן וסנפיר ממצרים לסעודיה. בתמורה צפויה סעודיה לאפשר למטוסים ישראליים לעבור בתחומה.

מאחר שצמד האיים הם חלק בלתי נפרד מהסכם השלום בין ישראל ומצרים ומוצב בהם כוח פיקוח בינלאומי, נדרשה הסכמה ישראלית להעברתם לסעודיה. ישראל התנתה זאת בקבלת ערבות סעודית רשמית לכך שיישמר חופש השיט הצבאי והאזרחי במצרי טיראן. הסעודים סירבו להעניק לישראל מכתב התחייבות גלוי כזה - שמשמעותו הייתה הסכם ישיר ראשון בין שתי המדינות - וסוכם שהם יתחייבו על כך בפני ארצות הברית, שתתחייב בפני ישראל. כחלק מכך, צפויים פקחי האו"ם לעזוב את האיים ולהתמקם מחדש בשארם א-שייח.

ככל הידוע, ישראל גם דרשה הצבת אמצעים טכנולוגיים ואלקטרוניים בדרום מפרץ אילת, אך ככל הנראה נסוגה מכך והסתפקה בערבויות האמריקניות שקיבלה.

כאמור, סעודיה צפויה לאשר למטוסים ישראליים לעבור בתחומה בטיסתם מזרחה. עד כה התירה סעודיה מעבר בשמיים שלה רק לטיסות ישראליות שיעדן הוא האמירויות או בחריין, וזאת כתרומתה העקיפה ל"הסכמי אברהם". ההיתר החדש יקצר משמעותית את הטיסות מישראל ליעדים כמו תאילנד והונג קונג, ויאפשר לחברות ישראליות לטוס ישירות גם ליפן ולאוסטרליה.במגעים שהתקיימו ניסתה ישראל לשכנע את סעודיה לאפשר טיסות ישירות לעולי הרגל המוסלמים למכה. הנושא טרם סוכם, אך ככל הידוע הסעודים לא שללו את העניין לחלוטין.

יחסים חשאיים

רעיון נוסף שעלה - וטרם הוכרע - הוא לצרף אישיות ישראלית בכירה למטוסו של הנשיא ביידן, בטיסתו בשבוע הבא מישראל לסעודיה, ולחלק מהשיחות שיקיים בממלכה. אם הדבר יקרה (והסיכויים לכך לא ברורים - י"ל), תהיה זאת הפעם הראשונה שבה גורם ישראלי רשמי מבקר בסעודיה בגלוי.

בעשור החולף ביקרו בממלכה גורמים ביטחוניים ישראליים רבים. ראש הממשלה בנימין נתניהו היה המנהיג הישראלי היחיד שביקר בממלכה, אבל כל ראשי המוסד הקודמים (וגורמים בכירים נוספים בארגון - י"ל), ראשי המועצה לביטחון לאומי, רמטכ"לים ואלופי צה"ל הגיעו לפגישות עבודה בריאד. לצידם פועלים בשנים האחרונות בממלכה גם גורמים עסקיים שונים - ביטחוניים ואחרים - באישור השלטונות בשתי המדינות.

יואב לימור בריאד שבסעודיה, צילום: יואב לימור

הסעודים מעוניינים ביכולות ישראליות בעיקר בתחומי הביטחון, הטכנולוגיה והחקלאות, ובין חברות ישראליות וסעודיות כבר נחתמו כמה הסכמים.ההתקדמות המשמעותית הזאת ביחסים בין שתי המדינות מתנהלת ברובה בחשאי, מתוך כוונה שלא להביך את הסעודים.

ניצנים של שינוי

"סעודיה עדיין לא בשלה לעשות את קפיצת הדרך שעשו האמירויות ובחריין", אומרים הבכירים. "ייקח לה זמן. היא איטית יותר, שמרנית יותר, וספק אם נראה יחסים מלאים קודם שהשלטון יעבור מהמלך סלמאן לבנו, מוחמד בן סלמאן".

למרות זאת, הגורמים אומרים כי מה שקורה כעת הוא "לא פחות מהיסטורי. זה אולי נראה כמו צעד קטן, אבל זאת תחילת פתיחתה של הדלת. לאט-לאט יהיו עוד צעדים, עד שהתהליך כולו יבשיל. לסעודים יש סבלנות, וגם אנחנו צריכים סבלנות - אבל בסוף זה יגיע".

עבור האזרח הפשוט בריאד יחסים עם ישראל נראים כרגע כמו חלום רחוק. מי שדיברנו איתו ברחוב היה בעיקר המום מכך שישראלים מבקרים בממלכה. כשהזמנו לביקור בירושלים, התשובה הקבועה הייתה: "אינשאללה, יום אחד זה יהיה אפשרי".

בשלב הנוכחי דומה כי אף אחד לא רוצה להגיד יותר מזה. במדינה שמרנית ומסוגרת כמו סעודיה - שמופקדת על קודשי האסלאם - האזרחים מחכים לקבל את האות מהשלטונות.

ועדיין, קשה שלא להרגיש בניצני השינוי: לא מעט מהצעירים גילו עניין באורחים מישראל ולא חששו לדבר. הם בקיאים באקטואליה, דעתנים וסקרנים מאוד. במדינה שבה יותר ממחצית מהאוכלוסייה היא מתחת לגיל 25, העתיד מחייב את סעודיה להשתנות ולהיפתח. מוחמד בן סלמאן עושה בדיוק את זה, אבל בקצב שלו. אם ישראל לא תיחפז, ותתאים את עצמה, ליחסים האלה יש עתיד מבטיח מאוד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר