בנובמבר, מושל קליפורניה גאווין ניוסום טיפס על מגדל מחקר בגובה 50 מטר מצפון למנאוס בברזיל, במהלך ועידת האקלים COP30 בבלם - והפנה את תשומת הלב לפרויקט ניטור שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature.
המחקר, בהובלת אוניברסיטת קליפורניה בברקלי ובשיתוף חוקרים בינלאומיים, מצא כי יערות הגשם באמזונס עוברים שינוי לכיוון של אקלים היפר-טרופי שלא נראה כמותו לפחות 10 מיליון שנים, חם יותר מ-99 אחוז מהאקלים הטרופי ההיסטורי ומאופיין בבצורת תכופה ועזה יותר.
"כאשר מתרחשות בצורות חמות אלה, זהו האקלים שאנו מקשרים עם יער היפר-טרופי, מכיוון שהוא חורג מגבולות מה שאנו רואים כיום כיער טרופי", אמר ג'ף צ'יימברס, פרופסור לגיאוגרפיה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי, לפי Live Science.
העונה היבשה, בדרך כלל מיולי עד ספטמבר, מתארכת, וימים של של חום קיצוני מופיעים כעת בחודשים שבעבר היו גשומים. התחזיות מצביעות על כך שתנאים אלה עלולים להימשך עד 150 יום בשנה עד 2100 אם פליטת גזי החממה תמשיך לעלות.
תמותת העצים עוקבת אחר הדפוס הזה. הבצורת הקיצונית מעלה כעת את שיעורי התמותה ב-55 אחוז ועלולה לגרום לתמותת עצים המונית. המודלים מצביעים על כך כך ששיעור התמותה השנתי עלול לעלות מאחוז אחד ליותר מ-1.55 אחוז עד שנת 2100 על פני חמישה מיליון קמ"ר של יער.
מסקנות המחקר מבוססות על נתונים שנאספו במשך שלושה עשורים. החוקרים עקבו אחר הטמפרטורה, הלחות, לחות הקרקע, אור השמש, וטמפרטורת העלים והאידוי. המדידות תיעדו את הבצורת של אל ניניו ב-2015 וב-2023.
לא כל המינים בסכנה שווה. עצים הצומחים במהירות וצפופים פחות, הנפוצים באזורים משניים ויערות מחודשים, חוו את התמותה הגבוהה ביותר. צ'יימברס אמר כי יערות כאלה עשויים להיות פגיעים יותר.
תנאים היפר-טרופיים צפויים להופיע ביערות הגשם של מערב אפריקה ודרום-מזרח אסיה, מה שמאיים על מאגרי הפחמן העולמיים. "הבצורת החמה של ימינו היא מבשרת של אקלים מתהווה", כתבו החוקרים. "הכל תלוי במה שנעשה. זה תלוי באיזו מידה נביא ליצירת האקלים ההיפר-טרופי הזה. אם נמשיך לפלוט גזי חממה ללא כל בקרה נביא ליצירת האקלים ההיפר-טרופי מוקדם יותר", הם הוסיפו.
