קערת סלט עשירה עם קינואה, טופו, אדממה, גרעינים וירקות טריים. צילום: נוצר באמצעות AI - מידג'רני

האם טביעת הרגל הפחמנית של טבעונים קטנה יותר מזאת של אוכלי בשר?

מחקר חדש מראה כי תזונה טבעונית מפחיתה 46% מפליטת הפחמן ו-33% משימוש בקרקע, כך עולה ממחקר חדש

לפי מחקר חדש של אוניברסיטת גרנדה רק כ-1.1% מאוכלוסיית העולם היא טבעונית, אך נתון זה הולך וגדל. בגרמניה מספר הטבעונים כמעט הוכפל בין 2016 ל-2020, והגיע ל-2% מהאוכלוסייה. בבריטניה צפויה עלייה של פי 2.4 בטבעונות בין 2023 ל-2025, מה שיעלה את שיעור הטבעונים ל-4.7%.

אנשים רבים מציינים את היתרונות הבריאותיים כסיבה למעבר, ומחקרים קושרים כעת את הבחירה גם להפחתת ההשפעה על הסביבה.

"השווינו תזונות עם אותה כמות קלוריות ומצאנו שמעבר מתזונה ים-תיכונית לתזונה טבעונית הוביל להפחתה של 46% בפליטת פחמן דו-חמצני, תוך שימוש ב-33% פחות קרקע ו-7% פחות מים, וכן להפחתה במזהמים אחרים הקשורים להתחממות כדור הארץ", אמר ד"ר נוליה רודריגז-מרטין, חוקרת פוסט-דוקטורט במכון Instituto de la Grasa הספרדי (באופן מעניין, התרגום המילולי של המוסד הוא המכון של השומן).

מעבר מתזונה מערבית טיפוסית לתזונה טבעונית יכול להוריד את הסיכון לתמותה מוקדמת ממחלות לא מדבקות בכ-18% עד 21%- כך על פי מחקר שהוביל אוניברסיטת גרנדה ושפורסם ב-Frontiers in Nutrition. אותו מחקר חישב עד כמה תזונה מבוססת צמחים מפחיתה את הפליטות ואת השימוש במשאבים טבעיים, תוך שהוא מראה שהיא מספקת כמעט את כל אבות המזון החיוניים. 

"טקוזטה" (Taccozzette) טבעונית בתבשיל איכרים, צילום: איתיאל ציון

הצוות הרכיב ארבעה סטים של תפריטים יומיים מאוזנים תזונתית למשך שבוע: ארוחת בוקר, חטיף אמצע הבוקר, ארוחת צהריים וארוחת ערב, שכל אחד מהם תוכנן לספק 2,000 קילו קלוריות. המנות וההרכב תאמו להמלצות של האגודה הספרדית לתזונה קהילתית, האיחוד הצמחוני הספרדי, הרשות האירופית לבטיחות מזון והאקדמיה הלאומית לרפואה של ארה"ב. 

התפריט הבסיסי היה תזונה ים תיכונית בריאה, עשירה בפירות וירקות, דגנים מלאים וחלבון רזה, עם כמויות מתונות של דגים, עוף ובשר. לאחר מכן, החוקרים יצרו גרסה צמחונית-דגית, שהכילה דגים ופירות ים, גרסה צמחונית שכוללת ביצים ומוצרי חלב, ותפריט רביעי שהיה טבעוני לחלוטין, שהחליף את כל המזונות מן החי בחלופות צמחיות כגון טופו, חלבון סויה מרקם, טמפה, יוגורט סויה, זרעים וקטניות. 

החוקרים דיווחו גם על ירידה של יותר מ-55% בשכיחות מחלות הקשורות לתזונה. "הבדיקות שלנו הראו כי שלושת התפריטים הצמחיים היו מאוזנים תזונתית, ורק ויטמין D, יוד וויטמין B12 דרשו מעט יותר תשומת לב. בסך הכל, המדדים מדגישים בבירור את היתרונות הסביבתיים והבריאותיים של תזונה צמחית בהשוואה לתזונה אוכלת-כל", אמרה ד"ר רודריגז-מרטין והוסיפה כי ההבדל בין התפריטים היה ברור. 

"בהשוואה בין ארבעת התפריטים הדפוס עלה כי ככל שיש יותר מזונות צמחיים, כך טביעת הרגל האקולוגית קטנה יותר. התפריט הצמחוני שכולל דגים מציג שיפור מתון, אם כי ייצור דגים מוסיף עלויות סביבתיות מסוימות. גם התזונה הצמחונית השיגה תוצאות טובות, והפחיתה את פליטת הפחמן בכ-35%". 

"אין צורך להיות טבעוניים לחלוטין כדי לחולל שינוי. אפילו צעדים קטנים לקראת תזונה מבוססת צמחים יותר מפחיתים את הפליטות וחוסכים במשאבים. כל ארוחה הכוללת יותר צמחים עוזרת לנו להתקדם לקראת אנשים בריאים יותר וכוכב לכת בריא יותר", סיכמה החוקרת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...