אוכלים אוויר: ביל גייטס משקיע בחמאה שעשויה מפחמן דו-חמצני

חברת סייבור מאילינוי מייצרת תחליף חמאה מפחמן דו-חמצני ומימן בלבד • התהליך המהפכני לא פולט גזי חממה ודורש פי 1,000 פחות אדמה מחקלאות מסורתית • המוצר צפוי להגיע לצרכנים ב-2027

ביל גייטס באפריל 2025. צילום: AP Photo/Jason Redmond

בפארק תעשייתי פרברי מערבית לשיקגו מתחולל מהפך טכנולוגי שעלול לשנות את פני תעשיית המזון לנצח. חברת סייבור (Savor) מבטאוויה, אילינוי, פיתחה תהליך חדשני לייצור חמאה ממקורות לא צפויים לחלוטין: פחמן דו-חמצני (גז חממה המזרז את משבר האקלים העולמי) ומימן מהאוויר והמים.

לדברי החברה, המוצר, שזוכה לתמיכתו ולהשקעתו של המיליארדר בילי גייטס, נראה, מריח ויש לו את הטעם של החמאה המוכרת לנו, אך מיוצר ללא שימוש בחיות, בצמחים או באדמות חקלאיות.

"זה די חדשני, להיות מסוגל לייצר מזון שדומה בכל לחמאה שעשויה מחלב, אבל ללא שום פעילות חקלאית", הסבירה לחדשות CBS ד"ר ג'ורדן ביידן-צ'רלס, מדענית המזון של החברה.

חמאה מפחמן דו-חמצני. חוסכת עד 85% מפליטות גזי החממה בהשוואה לייצור חמאה מסורתי, צילום: נוצר על ידי בינה מלאכותית - גרוק

איך זה עובד?

התהליך מבוסס על עיקרון פשוט: שומנים מורכבים משרשראות פחמן ומימן. במקום לגדל פרות או לטפח צמחים, החברה יוצרת את השרשראות הללו ישירות במעבדה.

התהליך כולל לקיחת פחמן דו-חמצני מהאוויר ומימן מהמים, חימום שלהם, חמצון, וקבלת תוצר סופי שנראה כמו שעווה של נר, אך הוא למעשה עשוי ממולקולות שומן זהות לאלו שנמצאות בבשר בקר, בגבינה או בשמנים צמחיים.

"אתם משתמשים בגז הזה כדי לבשל את האוכל שלכם, ואנחנו מציעים להכין לכם את האוכל עם הגז הזה", אומרת קתלין אלכסנדר, מייסדת משותפת ומנכ"לית סייבור.

על פי נתונים שפרסמה החברה, התהליך החדש חוסך עד 85% מפליטות גזי החממה בהשוואה לייצור חמאה מסורתי. נתון משמעותי בהתחשב בכך שמתוך 51 מיליארד טון גזי חממה הנפלטים מדי שנה, 7% מגיעים מייצור שומנים ושמנים מחיות וצמחים.

טביעת הרגל הסביבתית קטנה באופן דרמטי: התהליך דורש פי 1,000 פחות אדמה מחקלאות מסורתית, לא פולט גזי חממה ואינו תורם לכריתת יערות - שכן החמאה אינה מכילה שמן דקלים.

כרגע החברה עובדת ישירות עם מסעדות, מאפיות וספקי מזון. הם מתכננים לשחרר שוקולדים המכילים את החמאה שלהם לקראת עונת החגים של חורף 2025 - והחמאה צפויה להגיע לחנויות במהלך 2027.

בילי גייטס, התומך הבולט של הפרויקט, כתב בבלוג שלו: "הרעיון של מעבר לשומנים ושמנים מתוצרת מעבדה עשוי להיראות מוזר בהתחלה. אבל הפוטנציאל שלהם לצמצום משמעותי של טביעת הרגל הפחמנית שלנו הוא עצום".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר