נלחמים על תעשיית המזון: הארגון שהפך משענת לחקלאים אחרי 7 באוקטובר

פרויקט מיוחד של "ישראל היום" ו"לקט ישראל" מצדיע לעובדי האדמה • החקלאים שתרמו כל השנים מזון לארגון - מקבלים כעת תמיכה לאחר המציאות הקשה בענף בעקבות אירועי 7 באוקטובר • את התוצרת מקבלות מאות אלפי משפחות נזקקות • "מאי לחקלאי" - סיפורם של העובדים שדואגים לביטחון התזונתי של מדינת ישראל

שדה של "לקט ישראל". צילום: תומר שמש

העלאת המחירים של החברות הגדולות במשק, כמו גם העלייה במחירי החשמל, השכירות ומה לא - עלולה לגרום שוב למשפחות מעוטות יכולת לוותר על מזון בריא, שנחשב גם למזון יקר יותר.

עליית המחירים הוריד את אורח החיים הבריא לאדם הממוצע מראש סדר העדיפויות. "לקט ישראל" בפרויקט חדש ומרגש, צילום: לקט ישראל

ישראל היא מדינה עם שפע גדול מצד אחד, אך גם עם מחסור חמור ללא מעט משפחות. רבים מהנזקקים נאלצים לבחור בין אוכל משביע - בעיקר פחמימות וסוכרים שאינם מהווים תזונה בריאה - לבין אוכל בריא יותר כגון פירות, ירקות ועוף.

על הפער הזה מגשר ב־22 השנים האחרונות "לקט ישראל", ארגון הצלת המזון הלאומי של ישראל. המטרה שלו היא למנוע בזבוז מזון ולהיאבק באי־ביטחון תזונתי בקרב השכבות החלשות.

המזון נמסר לנזקקים

באמצעות פעולות פשוטות, "לקט ישראל" מציל עודפי מזון איכותיים, בהם פירות וירקות שמיועדים להשמדה. מדובר בירקות ופירות כמו מלפפונים, עגבניות, תפוחים ועוד, שלא מגיעים לרשתות השיווק בגלל הנראות שלהם (הצרכן הישראלי אוהב פירות וירקות "מושלמים"); או לחלופין סחורה שלא יכולה להימכר בגלל פערים במחירי השוק.

נעם יעקבא לקט ישראל, צילום: מתוך האלבום הפרטי
ביטחון תזונתי לכל מי שצריך. פעילות לקט ישראל, צילום: יח"צ

הארגון מעביר את התוצרת החקלאית הזו לעמותות שמעניקות סלי מזון לנזקקים. לצד זה, הוא גם מציל כ־2 מיליון ארוחות מבושלות בשנה: ממטבחי צה"ל, בתי מלון ומוסדות ציבור נוספים. במקום שארוחות אלה ייזרקו לפח, הן מועברות בתנאים מתאימים לכ־300 עמותות ברחבי הארץ, המסייעות מדי שבוע לכ־415 אלף נתמכים.

החקלאים הם שותפים מרכזיים בעשייה. יותר מ־700 חקלאים מכל רחבי הארץ תורמים ל"לקט ישראל" עודפי תוצרת חקלאית מובחרת - ללא תמורה. בזכותם מזון שהיה עלול לרדת לטמיון מועבר למשפחות שזקוקות לו.

נתוני לקט ישראל בשנה האחרונה,

יונתן דירקטור (70) מרעננה הוא מתנדב במרכז הלוגיסטי של "לקט ישראל". כבר שלוש שנים הוא ממיין פירות וירקות ומסייע בהכנת ההזמנות שיוצאות לעמותות ובאריזתן. "אני בפנסיה, יש לי זמן פנוי ואני אוהב להתנדב", הוא מספר. "הרעיון של לא לזרוק אוכל זה משהו שאני מזדהה איתו. אני מרגיש שאני עוזר לאנשים שצריכים את האוכל הזה - וזה נותן לי סיפוק רב. עם קצת עבודת ידיים פעם בשבוע אני עושה שינוי בקהילה".  

סיוע לחקלאים

אירועי 7 באוקטובר יצרו מציאות לא פשוטה לחקלאים. החקלאים בדרום ובצפון, שלאורך השנים תרמו ל"לקט ישראל", מצאו עצמם חסרי אונים. הם לא יכלו לעבוד בשדות - והתוצרת נפגעה. עם התמשכות המלחמה חקלאים רבים חוו מחסור בידיים עובדות.

החלו לקנות ישר מהחקלאים, צילום: לקט ישראל

כאן השותפות הארוכה עם "לקט ישראל" באה לידי ביטוי, והארגון הפך עבורם למשענת. בניגוד לשנים שבהן התוצרת ניתנה בחינם, ב"לקט ישראל" החלו לרכוש חלק מהתוצרת החקלאית ישירות מהחקלאים, והעבירו את התוצרת לעמותות. הם גם גייסו עשרות אלפי מתנדבים לסיוע בקטיף ובפעולות חקלאיות.

לצד זה הם פתחו קרן הלוואות בתנאים מועדפים לחקלאים במצוקה והפעילו תוכנית מענקים לחקלאים לצורך התאוששות ושיקום. נזכיר - דוח אובדן המזון האחרון שפרסם הארגון חשף כי בשנת 2023 אבדו בישראל 2.6 מיליון טון מזון - מחצית מהם ראויים למאכל. מתוכם כ־228 אלף טון של תוצרת חקלאית טרייה שכלל לא נקטפה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר