משרד החינוך הוציא כ-6,350,000 שקלים על הכנס הבינלאומי לבינה מלאכותית שהתקיים בפברואר האחרון - כך עולה מנתונים בלעדיים שהגיעו ל"היום".
מדובר בכנס שאליו הגיעו משלחות מכל העולם, ומדינות רבות שלחו נציגים, ובהם שרי חינוך, סגני שרים, מנכ"לים ועוד. בכנס התהדרו משרד החינוך ושר החינוך יואב קיש בהובלה של נושא הבינה המלאכותית.
שר החינוך יואב קיש יסיים בקרוב קדנציה מלאה בתפקיד - ומקווה להחזיק בו גם בממשלה הבאה
הנתונים הבלעדיים חושפים כי הכנס, שנפרש על פני שלושה ימים, עלה למשרד החינוך כמעט 6.5 מיליון שקלים. סכום של 4.8 מיליון שקלים שולם עבור הפקת היריד, שכירת "בנייני האומה" בירושלים לימי הכנס עלתה כמיליון שקלים, והקייטרינג, המזון והמשקאות עלו כחצי מיליון שקלים. תקציב הלינה עבור המשתתפים היה יותר מ-30 אלף שקל. במשרד החינוך טוענים כי בכנס השתתפו 42 אלף איש, ובהם מורים, תלמידים, אנשי מקצוע, חברות היי-טק ועוד.
לכן, לא ברור מדוע המשרד מסרב לחשוף את מספר התלמידים שעשו שימוש בבינה מלאכותית בשנת הלימודים האחרונה (תשפ"ו), ומה השייכות המגזרית שלהם.
מה הם מסתירים?
שר החינוך יואב קיש ואנשי משרד החינוך השיקו לפני כשנה וחצי (פברואר 2025), בשנת הלימודים תשפ"ה, תוכנית דגל בבינה מלאכותית, שעלותה מאות מיליוני שקלים, שבה כל תלמידי ד' ומעלה אמורים ללמוד ולהתנסות בבינה מלאכותית. אלא שהם מסרבים לחשוף נתונים מלאים בנושא.
הנתונים הבודדים שמשרד החינוך כן החליט לחשוף מראים כי הטמעת תוכנית הבינה המלאכותית נמצאת בקשיים. הפוטנציאל של התוכנית הוא תלמידי ד' עד י"ב, כלומר כ-1,475,000 תלמידים בכלל המגזרים. לפי המשרד עצמו, בשנת הלימודים תשפ"ו עשו שימוש בבינה המלאכותית רק כ-231 אלף תלמידי כיתות ד'-ו', ועוד 220 אלף תלמידי חטיבות הביניים והתיכונים שהשתתפו בתוכניות לימודים ובפעילויות המשלבות בינה מלאכותית. כלומר, מדובר ב-451 אלף תלמידים (פחות מחצי מיליון). המשמעות היא שרק 30% מהתלמידים במערכת החינוך עשו שימוש בבינה מלאכותית בשנת הלימודים האחרונה.
נזכיר כי משרד החינוך השקיע בתוכנית מיליוני שקלים רבים ברכישת תוכנות וכלים טכנולוגיים, ואף בנה במיוחד "בוטים" של בינה מלאכותית - שאת חלקם נאלץ להשבית בגלל ביקורת. בסיום שנת הלימודים תשפ"ה, שבה הושקה התוכנית, משרד החינוך פרסם נתונים על אודות השימוש בבינה מלאכותית בבתי הספר ובמגזרים השונים. הנתונים הראו דשדוש יחסי - רק 40% מהתלמידים עשו שימוש בבינה מלאכותית. מדובר בתלמידי כיתה ד' ומעלה, שם התוכנית פועלת, וההורים נדרשו לתת אישור כתוב שבו הם מביעים את הסכמתם שילדיהם יעשו שימוש בבינה מלאכותית.
מאז נפתחה שנת לימודים נוספת, תשפ"ו, שגם בה הבטיח משרד החינוך להעמיק את נושא הבינה המלאכותית וגם בה הושקעו מיליונים רבים. אלא שעם סיום השנה משרד החינוך לא פרסם נתונים על התוכנית. המשרד לא מוכן לפרסם מה שיעור התלמידים שעשו שימוש בבינה מלאכותית וגם לא בחלוקה על פי מגזרים - שכן נתוני העבר כבר גילו כי בתי ספר חרדיים כמעט שלא עושים שימוש בבינה מלאכותית, וגם בחינוך הממלכתי-דתי (חמ"ד) לא ממהרים לאמץ אותה. במשרד החינוך גם לא מוכנים לחשוף מה שיעור ההורים שלא הסכימו שילדיהם יעשו שימוש בבינה מלאכותית ולא חתמו על הטופס הדיגיטלי.
"חלק בלתי נפרד מהחיים"
ממשרד החינוך נמסר: "המשרד גיבש תוכנית עבודה סדורה להכשרת תלמידי ישראל לעולם שבו הבינה המלאכותית היא חלק בלתי נפרד מהחיים, מההשכלה ומהתעסוקה. המהלך משלב פיתוח תוכניות לימודים, הכשרת עובדי הוראה, הרחבת תשתיות והטמעה מדורגת בבתי הספר. לצד תוכניות הליבה, מקדם המשרד גם מסלולי מצוינות בתחומי הבינה המלאכותית, הסייבר ומדעי המחשב.
"בשנת הלימודים תשפ"ו השיגו כ-231 אלף תלמידי כיתות ד'-ו' כשירות בבינה מלאכותית באמצעות מערכת קיו-בוט, ויותר מ-220 אלף תלמידי חטיבות הביניים והחטיבות העליונות השתתפו בתוכניות לימודים ובפעילויות המשלבות בינה מלאכותית. במקביל, יותר מ-91 אלף מורים וגננות הוכשרו לשילוב בינה מלאכותית בהוראה, והרחבת המהלך מתבצעת בכלל מגזרי החינוך ובכל רחבי הארץ, תוך דגש על הפריפריה הגיאוגרפית והחברתית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו