בשנים האחרונות מצטברים מחקרים המצביעים על ההשפעה השלילית של מסכים, כגון טאבלט, טלוויזיה וסמארטפון על ילדים בגיל הרך, והורים רבים משתדלים לצמצם את החשיפה ומתירים צפייה מוגבלת בלבד, לפני הגן או בערב.
אלא שכעת מגלה מחקר חדש כי דווקא בתוך המסגרות עצמן התמונה שונה: בכ-70% מגני הילדים והמסגרות לגיל הרך בישראל (מלידה עד גיל 6) נעשה שימוש באמצעים דיגיטליים. סמארטפון של הגננת, טאבלט או מחשב, בתדירות של פעם עד פעמיים בשבוע או יותר.
המחקר חשף פערים דרמטיים בין הגילים: בעוד בפעוטונים ובמעונות־היום (לידה עד 3) רק 39.1% משלבים מסכים בשגרה השבועית, בגני הילדים לגילאי 5-6 הנתון מזנק עד 88.9%.
המחקר, שנערך בחודשים האחרונים (2025–2026) התבסס על שאלון מקוון אנונימי שמילאו למעלה מ-100 גננות. השאלון כלל שאלות על הכלים הקיימים בגנים, תדירות השימוש בהם ועמדות הצוותים כלפי היתרונות, הסכנות והתנאים לשימוש מתאים. מהממצאים עולה כי לצד הרוב שמשלב מסכים באופן שוטף, ב־27.3% מהמסגרות הילדים כמעט שלא השתמשו בכלים דיגיטליים, או שלא השתמשו בהם כלל.
כאמור, בחלק מהמקרים צוות הגן מראה לילדים סרטונים באמצעות טלפונים ניידים. בנוסף, הכלים הנפוצים ביותר לשימוש שבועי בגנים הם מחשבים (31.8%) וטאבלטים (20.9%). כלים מתקדמים או ייעודיים כמו לוחות אינטראקטיביים ואפליקציות לימודיות נמצאים בשימוש תכוף רק בקרב 14.5% מהגנים.
ואם מנסים להבין אילו גננות עושות שימוש בטכנולוגיה? אז התשובה היא שגיל הגננת לא קובע: המחקר מנפץ את המיתוס שלפיו גננות צעירות משלבות יותר טכנולוגיה מאשר גננות ותיקות. נמצא כי לגיל או לשנות הניסיון של הגננת אין כל קשר למידת השימוש במסכים. המשתנה המכריע הוא הכשרה מקצועית: גננות שקיבלו הכשרה ייעודית שילבו טכנולוגיה בשיעור של 76.6%, לעומת 36.8% בלבד בקרב גננות ללא הכשרה.
לדברי ד"ר שירה בסר־בירון, מרצה בתוכנית לתואר ראשון בחינוך לגיל הרך במרכז האקדמי לוינסקי־וינגייט: "המחקר מראה שהפתרון הוא לא להחרים את הטכנולוגיה, אבל גם לא להכניס אותה לגן רק בשם החדשנות. היא צריכה לשמש לזמן מוגבל, למטרה ברורה ובתיווך של הגננת.
"טכנולוגיה יכולה להמחיש תופעות, לעורר סקרנות ולהרחיב את עולמם של הילדים, אבל היא לא יכולה לבוא במקום משחק חופשי, תנועה, יצירה וקשרים חברתיים. לכן הגננות זקוקות לא רק להדרכה טכנית, אלא להכשרה שתעזור להן להחליט מתי הטכנולוגיה באמת תורמת ומתי עדיף להשאיר את המסך כבוי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
![[object Object]](/wp-content/uploads/2021/01/27/08/מורידים.-נכנסים.-מתאהבים.-דף-כתבה-מובייל.png)