השר קיש בהצהרה. צילום: ללא

בכיר במשרד החינוך נגד קיש: "מנסה להתערב בפרסום הישגי התלמידים"

מנכ"ל ראמ"ה טוען במכתב חריף כי שר החינוך ניסה במשך שנים להשפיע על אופן הצגת נתוני מערכת החינוך ואף לעכב פרסום תוצאות מבחנים • "נשלחו נוסחים עם נתונים שלא קיימים בדו"ח"

[object Object]

סערה במשרד החינוך: ד"ר גל אלון, מנכ"ל הרשות הארצית למדידה והערכה בחינוך (ראמ"ה), מאשים את שר החינוך יואב קיש בניסיונות חוזרים להתערב בפרסום נתוני הישגי התלמידים ואף למנוע את פרסומם, בעיקר כאשר מדובר בתוצאות שליליות.

העימות החריג מגיע לאחר שקיש אסר על פרסום תוצאות מבחן "תנופה" במדעים לתלמידי כיתות ט', מבחן שעל פי הפרסום מציג גם הוא תמונה מדאיגה של הישגי תלמידי ישראל. זאת לאחר שבשבועות האחרונים פורסמו תוצאות מבחני השפה והאנגלית, שהראו כי רבים מהתלמידים אינם עומדים ברמה שקבע משרד החינוך עצמו.

במכתב ששלח לקיש כתב אלון כי "בשלוש השנים האחרונות מתמודדת ראמ"ה עם ניסיונות חוזרים ונשנים מצדך להתערב באופן דיווח תוצאות מערכת החינוך בישראל", והוסיף כי הטענות נגד אופן הפרסום עולות בעיקר כאשר הנתונים אינם מחמיאים. "ראוי לציין כי טענות אלה אינן מושמעות כאשר התוצאות הן חיוביות", כתב.

לטענת מנכ"ל ראמ"ה, ההתערבות לא הסתכמה רק בעיכוב פרסומים. לדבריו, לשכת השר ניסתה גם להשפיע על נוסחי ההודעות לתקשורת ואף להכניס נתונים שלא הופיעו כלל בדוחות המחקר. במכתב נכתב כי לאחר שראמ"ה שלחה נוסח מתוקן בהתאם להערות שהתקבלו, הועבר נוסח חלופי מטעם השר שכלל את המשפט: "באנגלית כ-70% מהתלמידים מדווחים על מוטיבציה גבוהה ללמידה", אף שלדברי ראמ"ה מדובר בנתון "שאינו קיים בדו"ח ואינו נכון עובדתית".

יש לציין כי עמדת שר החינוך יואב קיש היא ישנן חששות לתקלות חמורות בהתנהלותה של ראמ״ה שהובילו לפרסומים מטעים. מסיבה זו הוא החליטש שעד שהנושא לא יבדק מקצועית ויתוקן - לא ניתן להסתמך על שום פרסום של ראמ"ה.

עוד נטען כי עצירת פרסום תוצאות מבחני המדעים מנוגדת להחלטת ממשלה הקובעת שלשר החינוך אין סמכות למנוע את פרסום הנתונים, אלא רק לתאם את מועד פרסומם. "החלטת השר שלא לתאם מועדי פרסום סותרת את החלטת הממשלה", נכתב.

בראמ"ה הדגישו כי הרשות הוקמה כגוף עצמאי שתפקידו להציג תמונת מצב אובייקטיבית של מערכת החינוך, והזהירו מפני מצב שבו גורמים פוליטיים מתערבים בפרסום ממצאים מקצועיים. "מצב בו שר החינוך דורש מאיתנו לפרסם ממצאים שאינם עולים מהמחקר הוא מצב בעייתי", כתב אלון.

ברקע הדברים עומדת גם התקופה הפוליטית הרגישה, לאחר ההכרזה על בחירות, כאשר במערכת החינוך חוששים כי פרסום נוסף של נתונים חלשים עלול לפגוע בקו שמנסה להציג משרד החינוך לגבי הישגי המערכת בתקופת כהונתו של קיש.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...