הקלטות והתאמות: הזכויות של הסטודנטים המשרתים בשנת הלימודים הקרובה

בניסיון חלוש לסייע לסטודנטים מפרסם הבוקר אגף כוח האדם בצה"ל מתווה אחיד לתמיכה במשרתים בשנת הלימודים • בין היתר יינתנו מגוון התאמות נוספות ייחודיות ללומדי מקצועות מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה, אשר משרתים בתפקידים ייעודיים קדמיים • בנוסף, השיעורים יוקלטו וההקלטות יונגשו לסטודנטים המשרתים

הסטודנטים המילואימניקים חוזרים לספסל הלימודים. צילום: גדעון מרקוביץ

שנת הלימודים האקדמית תפתח בחודש הבא, כשעשרות אלפי סטודנטים נקראים שוב למילואים, לסבבים בלתי נגמרים של לחימה, מתמודדים עם קשיים כמו פוסט טראומה, קשיים כלכליים, משפחתיים וגם קשיים אקדמאיים – בשל הקושי להשלים את החומר הלימודי. בשנת הלימודים הקרוב שוב הסקטור שעובד, לומד ומשרת בצבא ישלם את המחיר הגבוהה ביותר. עם המהלך לכיבוש עזה והתגברות הלחימה הסטודנטים צפויים להפסיד ימי למידה רבים.

בניסיון חלוש לסייע לסטודנטים מפרסם הבוקר אגף כוח האדם בצה"ל מתווה אחיד לתמיכה במשרתים בשנת הלימודים תשפ"ו. בצה"ל מציינים כי הוא נעשה בשיתוף האוניברסיטאות, המכללות, התאחדות הסטודנטים הארצית ושותפים לו גם המכללות האקדמיות להכשרת עובדי הוראה, המכללות הלא מתוקצבות.

סטודנטים במילואים, צילום: גדעון מרקוביץ

למעשה המתווה מהווה הרחבה של המתווה משנת הלימודים הקודמת, ונעשה בו התאמות שיחולו בכלל המוסדות האקדמיים במערכת ההשכלה הגבוהה ומטרתם לצמצם את הפערים שנוצרו עקב שירותם הצבאי בזמן המלחמה.

בין היתר יינתנו מגוון התאמות נוספות ייחודיות ללומדי מקצועות ה־STEM (מקצועות מדעים, טכנולוגיה, הנדסה ומתמטיקה) אשר משרתים בתפקידים ייעודיים קדמיים וביניהם: הערכה חלופית או בחינה מותאמת או הציון הגבוה מבין השניים בשני קורסים לפחות בכל סמסטר, אפשרות למועד שלישי בכל יתר המבחנים וגמישות וזמינות רבה יותר של מבחנים.

בנוסף, השיעורים יוקלטו וההקלטות יונגשו לסטודנטים המשרתים. במקרים בהם הקלטת השיעורים אינה אפשרית, חברות וחברי הסגל יפעלו באופן יוזם ואקטיבי כדי להשלים את חומר הלימוד. כמו כן יוקם מסלול "300 פלוס" הכולל מעטפת תמיכה מקיפה וייעודית לסטודנטיות וסטודנטים ששרתו 300 ימים ויותר מאז פרוץ המלחמה. בנוסף, צוות מטעם מל"ג יקיים ביקורים במספר נרחב של מוסדות במהלך שנה"ל לבחינת היישום והפקת לקחים.

סטודנטים (ארכיון), צילום: יהושע יוסף

המתווה יכלול גם התחשבות מיוחדת במשרתים בעלי תפקידים ביעוד קדמי, בני בנות זוג שהינם הורים לילדים צעירים, פצועים, וכן בסטודנטיות וסטודנטים ששירתו במילואים במהלך לימודיהם, החל משנת תשפ"ד, ומתחילים את שנתם השלישית באקדמיה.

לדברי ראש אגף כוח האדם, אלוף דדו בר כליפא: "המתווה שהושג נבנה מתוך הקשבה לסטודנטיות ולסטודנטים המשרתים בקבע ובמילואים. שנתיים של מלחמה ושירות אינטנסיבי הביאו לקשיים במסלולי הלימודים ובמוסדות השונים. לקראת השנה החדשה גיבשנו בשותפות, מענה אחראי ומותאם, שיאפשר להמשיך ללמוד ולהתפתח מבלי לוותר על שירות ותרומה לביטחון המדינה". 

עוד הוסיף: "המשרתים בצה״ל מוכיחים יום אחר יום, מחויבות ומסירות יוצאות דופן הן בשירות התובעני והן בלימודים. חובתו של הצבא וחובתה של החברה לעמוד לצד המשרתים, לאפשר להם להצליח, ולוודא שהתואר אליו הם לומדים יהיה בעל ערך על אף אתגרי התקופה. אני גאה במשרתי צה״ל ומתחייב כי נמשיך לעשות הכל למענם. אין אתגר שיחד לא נוכל לפתור ואין מי שיכול לנו כשאנו באחדותנו". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר