שר האוצר נגד שר החינוך: "תמיכתך תמוהה וחסרת אחריות"

ההודעה של ההסתדרות כי ביום ראשון הלימודים יחלו בשעה 11:00 הביאה להתנגשות בין שני המשרדים הגדולים • "מאבק המורים והגננות מוצדק לחלוטין. ‏פקידי משרד האוצר התבלבלו", כתב השר קיש • השר סמוטריץ' הגיב: "תמיכתך בהשבתה לא צודקת של מערכת החינוך היא חסרת אחריות"

שר האוצר סמוטריץ' נגד שר החינוך קיש. צילום: ללא

ההודעה של ההסתדרות כי ביום ראשון הקרוב (4.5.25) הלימודים בגני הילדים, בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים יחלו בשעה 11:00 (עם החרגת החינוך המיוחד) הביאו להתנגשות בין שני המשרדים הגדולים – משרד החינוך ומשרד האוצר ובין מי שעומד בראשם – שר החינוך יואב קיש ושר האוצר בצלאל סמוטריץ.

משרד החינוך הוא המעסיק של הגננות והמורים אך משרד האוצר אחראי על שכרם ועל הסכמי העבודה מולם. מוקדם יותר שר החינוך קיש הודיע כי הוא תומך בשביתה ביום ראשון, יצא נגד האוצר וצייץ: ״מאבק המורים והגננות מוצדק לחלוטין. ‏פקידי משרד האוצר התבלבלו. ‏לא ייתכן שהמורים והגננות, שעבודתם היא עבודת קודש, יופלו לרעה ביחס לכלל עובדי המשק בישראל. ‏אני עושה ואעשה הכל על מנת לסייע להם במאבק זה״.

הציוץ הזה לא השאיר אדיש את שר החינוך בצלאל סמוטריץ ששלח לקיש מכתב תחת הכותרת: "תמיכתך התמוהה בהשבתת מערכת החינוך". שם כתב לו: "תמיכתך בהשבתה לא צודקת של מערכת החינוך בעיצומה של מלחמה, ותוך פגיעה קשה בציבור ענק של הורים ותלמידים, משרתי מילואים ובני משפחותיהם, היא תמוהה וחסרת אחריות. קל וחומר כשהיא נעשית מיום שישי ליום ראשון ולא ניתן לנהל מו"מ אפקטיבי עד יום ראשון. כתוצאה מכך תיגרם פגיעה אנושה בציבור ובמדינה, ולכל הפחות מאות אלפי הורים ותלמידים יהיו בחוסר וודאות מורט עצבים עד יום ראשון בבוקר".

שר האוצר סמוטריץ' בפתח ישיבת סיעת הציונות הדתית (ארכיון), צילום: אורן בן חקון

במכתב טוען סמוטריץ' כי קיש עצמו הצביע נגד הקיצוץ בשכר המורים: "הממשלה והכנסת אישרו את תקציב המדינה לשנת 2025 ובמסגרתו שורה של צעדי התכנסות וביניהם הפחתת שכר זמנית של עובדי המגזר הציבורי שנועדו לממן את צרכי המלחמה הרבים עד הניצחון. גם אתה באופן אישי תמכת בתקציב ובתכנית והצבעת בעדו בממשלה ובכנסת תוך הבנה מוחלטת של השלכותיו לרבות על מערכת החינוך שבראשה אתה עומד".

לטענתו, הפחתת השכר כאמור, חלה על כלל עובדי המגזר הציבורי, באופן אחיד ובלי שום חריג. וכתב לו: "לאור האמור, עמדתך בנוגע לסכסוך שהוכרז על ידי הסתדרות המורים אינה ברורה כלל" הוא טען כי יפה בן דויד סירבה לכל ההצעות והעדיפה שההפחתה תחול באופן רוחבי ואחוזי על כלל המורים.

אופיר סופר, בצלאל סמוטריץ', יפה בן דוויד, יואב קיש (ארכיון), צילום: דוברות משרד האוצר

לאחר שהשתמע שמשרד החינוך לא יצטרף לבקשת צווי המניעה למורים כתב סמוטריץ: "אני קורא לך להתעשת, לשים בצד שיקולים פוליטיים ולפנות איתי לבית הדין לעבודה בדרישה למנוע את הפגיעה במערכת".

שר החינוך יואב קיש הגיב למכתב ששלח לו שר האוצר וכתב: ״קיבלתי מכתב משר האוצר שרק מראה על הניתוק המוחלט של שר האוצר מהמשבר במערכת החינוך. ‏בצלאל, לא מדובר בחוק שהתקבל בהסכמה גם על ידי הסתדרות המורים. מדובר על ההפלייה בהסכם אשר תיגמל את כל עובדי המדינה מלבד המורים והגננות. לא אתן ידי לכך. ‏שר האוצר סמוטריץ, במקום לשלוח מכתבים כהכנה ליחסי ציבור ריקים מתוכן אני מצפה ממך להתחיל מו״מ אמיתי ולדאוג לפיצוי לעובדי ההוראה כפי שעשית לכלל עובדי ההסתדרות הכללית״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר