לאחר חודשיים של אי וודאות, חוזרים לספסל הלימודים: כ-2.5 מיליון ילדים יפתחו היום (חמישי) את שנת הלימודים, 1,140,000 בבתי הספר היסודיים, 177 אלף מהם עולים לכיתה א', 325 אלף בחטיבות ו-488 אלף בתיכונים. 218 אלף עובדי הוראה מועסקים במערכת החינוך.
התלמידים והמורים מגיעים היום לכיתות עם תקוות וחלומות על הצטיינות והישגים. אך הם ישובו גם למחסור בעובדי הוראה ובסייעות, ולרפורמה כושלת בחינוך המיוחד שפוגעת בחלשים ביותר. זוהי שנת מבחן למערכת החינוך, שתצטרך להיות שם עבור התלמידים, ההורים והמורים – והם יצטרכו להיות שם בשבילה.
"אני מתרגשת כבר מאתמול בבוקר, כשאמא אמרה לי שיש לימודים", אמרה לנו גילי דיין, שתתחיל הבוקר כיתה א' בבית הספר "פסגות" בראש העין. "הכנו את התיק והבגדים. אני מאחלת לי ולכל התלמידים שנצליח בלימודים ושנכיר הרבה חברים חדשים".
בחדר המצב התכנסה אתמול צמרת משרד החינוך לצד אנשי משרד האוצר ויפה בן דויד, מזכ"לית הסתדרות המורים. הם עדיין היו מרוצים מההסכם. בהמשך, נודע שגם הלימודים בתיכונים יתקיימו כסדרם ולא תהיה בהם שביתה לאחר סיכום עם יו"ר ארגון המורים רן ארז.
עד לרגע האחרון נראה ששנת הלימודים לא תפתח כסדרה, עד שאתמול בהסתדרות המורים הגיעו להסכם מול האוצר בנוגע לבתי הספר היסודיים והגנים, התבשרו גם תלמידי התיכון כי שנת הלימודים תיפתח כסדרה.
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון בירכה: "אנחנו שמחים לבשר לכל תלמידי ישראל שמחר כולם פותחים את שנת הלימודים בשמחה ובחגיגיות כולל תלמידי התיכוניים. הגענו להסכמות עם ארגון המורים גם לגבי הבגרויות וגם לגבי חמישה ימי לימוד".
יו"ר ארגון המורים רן ארז אמר: "השגנו את כל מה שרצינו - הסכמה מלאה בנושא הרפורמה בבגרויות ובנושא קיצור שבוע הלימודים לחמישה ימים. פעם נוספת הגעתי למסקנה שמשרד האוצר אלוף בלהוציא את הנשמה".
איתי הופמן, יו"ר ארגון הרבש"צים מבית הסתדרות הלאומית הוסיף כי: "מאות רבש"צים מדן ועד אילת פתחו הבוקר את שנת הלימודים ואיבטחו את מוסדות החינוך. הרבש"צים ימשיכו להיות חוד החנית בהגנה על אזרחי ישראל ויהוו עוגן משמעותי ביישובים המאויימים באיו"ש ובגבולות".

יצא עשן לבן
לאחר מסיבת העיתונאים המתוקשרת, שבה הודיעו חגיגית על ההסכם שיאפשר את תחילת הלימודים בבתי הספר היסודיים, נכנס ארז למשרדו של הממונה על השכר קובי בר נתן. השניים דנו באשר לפתיחת שנת הלימודים בתיכונים, בשיחה שנמשכה כמה שעות.
בצהריים איים ארז להשבית מחראת הלימודים בתיכונים. בימים האחרונים הוא אף הגדיל לעשות ופרסם שעון שסופר את הימים עד לשביתה ולא עד פתיחת שנת הלימודים.
כאמור, מוקדם יותר היום משרד האוצר, משרד החינוך והסתדרות המורים ריכזו את עקרונות ההסכם הקיבוצי החדש של עובדי ההוראה – זאת בתום דיון ממושך שערך יותר מ-24 שעות.
על פי הסיכום, יועלה שכר עובד הוראה מתחיל ל-9,000 שקלים ויינתנו תוספות של 1,100 שקלים לכל הפחות לכל עובד הוראה. כמו כן, יינתן מענק התמדה של 10,000 שקלים לאחר שלוש שנים במערכת. שכר המנהלים המתחילים יועלה ל-19,000 שקלים.
גם לוח החופשות יותאם, אך כפי הנראה הוא יקבל תוקף רק בשנת הלימודים הבאה. על פיו, מוסדות החינוך יעבדו בימי אסרו חג, ל"ג בעומר ותענית אסתר. ימי האסרו יועברו לגשר בין יום כיפור לסוכות ולמורים יינתנו שני ימי חופשה לבחירה.

