"ניסינו להשלים את החומר בבית". בגרות במתמטיקה | צילום: יוסי זליגר

"מוותרים על חומר מראש": נזקי הקורונה עומדים למבחן בבגרות במתמטיקה

לאחר שנתיים של לימודים בצל מגיפה: 225 אלף תלמידים ייבחנו בימים הקרובים • אף שזכו להקלות, הנבחנים חוששים: "נוצרו פערים, רמת הלחץ התגברה"

התלמידים שספגו פגיעה קשה בקורונה ניגשים לבגרות במתמטיקה. כ־225 אלף תלמידים ינסו לצלוח את השאלונים בהיקף של 5-3 יחידות. על אף העובדה שלתחלואת הקורונה כמעט אין זכר במערכת החינוך, השפעותיה מהשנתיים האחרונות עדיין מורגשות בשטח.

למעשה, תלמידי י"ב שניגשים לבגרות במתמטיקה חווים את הקשיים הרבים ביותר. כשתלמידי המחזור היו בכיתה י' (תש"ף) הקורונה פרצה. השנה שבה היו בי"א (תשפ"א) היתה מלאת סגרים, לימודים בזום וריחוק חברתי, והשנה הנוכחית (תשפ"ב) התאפיינה בגלי תחלואה גדולים, כך שגם כשבתי הספר היו פתוחים, חלקם לא תפקדו כי אלפי תלמידים ומורים נדבקו.

דור שניידר, בן 17, תלמיד כיתה יב' שניגש ל־5 יחידות: "אנחנו מגיעים לבגרות אחרי ששלוש שנים לימודי המתמטיקה היו לא רציפים. היו הרבה חורים בגלל הקורונה, ומה שקרה לי ולעוד הרבה מאוד תלמידים זה שנוצרו פערים בחומר, למרות שבית הספר כביכול לימד".

רמת הלחץ והחרדה עולה

לא זאת בלבד, אלא שדור מעיד שנאלץ אפילו "לוותר על שאלה מראש במבחן, כי אני יודע שאני לא מספיק מוכן ושהחומר לא יושב לי טוב. זה מצמצם את הבחירה במבחן, והחשש הוא שתהיה בחינה קשה למרות כל מה שלמדנו וניסינו להשלים בבית". עוד הוא אמר: "הבגרות במתמטיקה היא אולי הכי מלחיצה: יש לה תדמית של בגרות חשובה לעתיד, גם במוסדות להשכלה גבוהה, וכולם משקיעים יותר - מה שמגביר את רמת הלחץ והחרדה ועלול לשבש את התוצאות ברגע האמת". על הבחינה הוא אמר: "אני מקווה שלמדתי מספיק. תרגלתי כמה שאני יכול, ואני מקווה שיהיה טוב".

לדברי פרופ' אדוארד יעקובוב, נשיא HIT מכון טכנולוגי חולון, מומחה למתמטיקה: "מערכת החינוך גילתה התחשבות וביצעה התאמות כדי לבוא לקראת התלמידים בבחינות הבגרות, ולכן אני בטוח שמגמת ההתאוששות תתבטא גם בהישגי התלמידים השנה".

רפורמה בשחיקה

בתוך כך, עדיין לא ידוע כיצד תשפיע הקורונה על ההישגים והרמה המתמטית של התלמידים, שכן הם זכו להקלות משמעותיות. עם זאת, נראה כי בשנים האחרונות אין שינוי בהיקף התלמידים שניגשים לבחינה ברמת 5 יחידות לימוד. 

נתוני שנת תשפ"א, שהיתה כולה שנת קורונה, יפורסמו רק בעוד כמה חודשים, אך נתוני שנת תש"ף הראו כי רק 15.6% מהתלמידים במערכת החינוך היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות מתמטיקה. כך גם בשנת הלמודים תשע"ט, שעמדה על 15.5%, ושנה קודם לכן, תשע"ח, גם עם 15.5% - כלומר לפחות בשלוש השנים האחרונות שלגביהן יש נתונים, לא נראית התקדמות נוספת.

נסיגה ב־5 יחידות לימוד

עם זאת, מבט אל נתוני ערים מסוימות, חלקן נחשבות ערים עם אוכלוסייה חזקה, מראה כי חלק מהערים חוות נסיגה במספר התלמידים שניגשו ל־5 יחידות בין שנת תשע"ט (2019) לשנת תש"ף (2020). כך, למשל, בכפר ורדים, יישוב במדד 9, ירד היקף התלמידים שניגשים ל־5 יחידות מתמטיקה מ־36% ל־25%.

יש לציין כי ביישובים קטנים מדובר בפער לא גדול של תלמידים בין השנים, אך ככל שהיישוב גדול יותר המשמעות היא שפחות תלמידים ניגשים ל־5 יחידות מתמטיקה. ייתכן שתלמידים אלו העדיפו לרדת לבחינה ברמת 4 יחידות לימוד כדי להבטיח את הצלחתם. מנגד, חשוב לומר כי יש יישובים שהציגו עלייה יפה בהיקף התלמידים שניגשו בתש"ף ל־5 יחידות מתמטיקה, כמו דימונה, אור יהודה, שלומי, מעלה אדומים ודלית אל־כרמל.

אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ, מסביר כי הערים החזקות שהחלו ראשונות את המהלך עברו שחיקה מסוימת לאורך השנים.

להכין ציוד ולחשוב חיובי - טיפים לבוקר הבחינה

  • חשיבה חיובית ונטרול הסטרס: הפן הנפשי בהגעה לבחינה לא פחות חשוב מהלמידה עצמה. אחרי השקעה בלמידה, חשוב להגיע לקו הגמר בטוחים בעצמכם ורגועים.
  • מומלץ לא להגיע רעבים לבחינה - אך גם לא לאכול יותר מדי. מומלצת מנת אנרגיה קטנה ומזינה.
  • ארגון הציוד: טרם יצאתם מהבית ודאו שלא שכחתם כלום: מחשבון תקין, עט, עיפרון, שעון ודפי עזר. 
  • לפני שצוללים לשאלה הראשונה - לשבת, לקחת אוויר ולהקדיש כמה דקות כדי לקרוא את טופס השאלות.  

הטיפים באדיבות פרופ' אדוארד יעקובוב, מומחה למתמטיקה, נשיא HIT מכון טכנולוגי

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...