הכל כבר נכתב. הרמטכ"ל אייל זמיר. צילום: דובר צה"ל

הרמטכ"ל: "עוקבים אחר האירועים במפרץ הפרסי; מוכנים להגיב בעוצמה"

ברקע ההיערכות האפשרית לקראת חידוש הלחימה מול איראן: מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, מסיים את תפקידו ויוחלף על ידי עומר טישלר • במהלך הטקס הרמטכ"ל התייחס למתיחות האזורית ואמר: "אנחנו עוקבים בדריכות אחר האירועים במפרץ הפרסי; מוכנים להגיב בעוצמה נגד כל ניסיון פגיעה בישראל"

ברקע כוננות השיא במזרח התיכון: האלוף עומר טישלר החליף היום (שלישי) את האלוף תומר בר כמפקד חיל האוויר. במהלך הטקס התייחס האלוף היוצא למחדל 7 באוקטובר ולצורך בהקמת ועדת חקירה לאירועים. הרמטכ"ל זמיר, שנאם מיד אחריו, התייחס לאירועים במפרץ הפרסי ולמוכנות של צה"ל להגיב במקרה שהלחימה תחודש.

זמיר: "בניין הכוח של זרוע האוויר והחלל הוא למעשה בניין הכוח של צה"ל ומדינת ישראל כולה"

מדבריו של הרמטכ"ל: "חיילי זרוע האוויר והחלל ומפקדיה, השבוע אושר, בהחלטה היסטורית, רכש של עוד שתי טייסות קרב. רכש זה מתווסף להצטיידות חסרת תקדים בטייסת קרב נוספת, שכבר אושרה ולהגעתם הצפויה של מסוקים, כטמ"מים ומתדלקים. בניין הכוח של זרוע האוויר והחלל הוא למעשה בניין הכוח של צה"ל ומדינת ישראל כולה. את יכולתכם להביא את הכלים המופלאים הללו אל מעבר לכל דמיון כבר הוכחתם ועתה נותר להמשיך בַּדרך ולכבּוֹש שיאים חדשים".

הרמטכ"ל, אייל זמיר, צילום: דובר צה"ל

"הביטוי השחוק שלפיו 'לא תהיה לך שנייה של חסד' - לא ישקף בצורה מספקת את המציאות. בשעה זו, שבה אנו מציינים כאן את מועד ההחלפה, כוחותינו פזורים בכל הגזרות, נלחמים וערוכים ובכוננות מיידית מול כל תרחיש - מקרוב ומרחוק. צה"ל, על כל מערכיו, משמר כוננות גבוהה. אנחנו עוקבים בדריכות אחר האירועים במפרץ הפרסי; מוכנים להגיב בעוצמה כנגד כל ניסיון פגיעה כנגד ישראל".

"פיתחתם יכולות חדשות בהגנה ובהתקפה; מיסדתם שיתוף פעולה צמוד וחסר תקדים עם שותפינו האמריקאים, המצאתם טכניקות ללחימה, לעליונות אווירית ולהשמדת מערכי טק"א ודיכוי מערכי טק"ק - הותרם את אויבינו פעורי פה, והפשטתם אותם ממרבית יכולותיהם. זהו הסטנדרט של זרוע האוויר הישראלית. זהו הסטנדרט שלך תומר".

ספינת מטען עוגנת במצר הורמוז, צילום: AP
חיל האוויר הישראלי בדרך לתקיפה באיראן, ארכיון, צילום: רס"ל ע', בטאון חיל האוויר

האלוף תומר בר: "החיל נושא באחריות - התמונה תתברר רק אחרי ועדת חקירה"

מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, שמסיים היום את תפקידו ויוחלף על ידי עומר טישלר, נשא נאום פרידה אחרון כמפקד החיל. במהלך נאומו התייחס האלוף היוצא למחדל 7 באוקטובר ולצורך בהקמת ועדת חקירה אובייקטיבית: "החיל נושא באחריות - התמונה תתברר רק לאחר הקמת ועדת חקירה".

תומר בר, מפקד חיל האוויר היוצא, צילום: דובר צה"ל
מפקד חיל האוויר הנכנס, אלוף עומר טישלר, צילום: רועי קור/אתר חיל האוויר

מתוך נאומו של בר: "השבעה באוקטובר היה האסון הגדול ביותר שחווינו מאז השואה. אשא עימי לעד את המשמעות העמוקה של היום הזה. לא היינו שם עבור האזרחים. זה קרה במשמרת שלי, ובשעה שהפעלת חיל האוויר הייתה באחריותי. צה"ל כולו כשל באותו הבוקר. בשבעה באוקטובר חיל האוויר הופתע. הופתענו כולנו.

תקיפה של חיל האוויר בדרום לבנון במהלך מבצע "שאגת הארי", צילום: אייל מרגולין - ג'יני

מהשעה 06:29 פעלנו מיד למימוש משימותינו. הטסנו כוחות והסטנו משימות, בהתאם לתמונת המצב שהתעדכנה בהדרגה. לראשונה בתולדות חיל האוויר, המשימה שלנו הייתה להגן על אזרחי המדינה כאשר המלחמה מתחוללת בתוך שטח המדינה.

באותה שבת ארורה יירט מערך ההגנה האווירית של החיל מאות טילים. לוחמי שלדג ו-669 הסתערו בגבורה. כלל המשרתים בשדה ובמטה המבצעי עשו כל שביכולתם כדי לייצב את המצב, להגן ולעבור להתקפה - אך זה לא הספיק. באותו היום נרצחו מאות רבות של אזרחים, והחיל איבד לוחמים רבים - כולם חרפו נפשם בגבורה עילאית. יהי זכרם של כל הנרצחים והנופלים ברוך.

במהלך המלחמה הצבנו לעצמנו כמשימה ראשונה במעלה את השבת החטופים. השבתם הייתה עבורנו מילוי של צו יהודי-ישראלי שנשאו עימם כל המשרתים והמשרתות - לא משאירים אף אחד מאחור.

מחבלים בגבול הרצועה במהלך טבח ה-7 באוקטובר, צילום: Anadolu Agency via Reuters Conne

חיל האוויר כולו לקח חלק במבצעים ליצירת לחץ צבאי, ואף במבצעים ישירים לשחרור החטופים. החיל הטיס את החטופים והחטופות ששבו בעסקאות אל בני משפחותיהם, ואת החללים למנוחת עולמים.

ערכנו את התחקיר הנוקב של החיל אודות השבעה באוקטובר, לצורך הפקת לקחים מהירה ועמוקה, מתוך התבוננות פנימה - לפני הכול. שאלנו את עצמנו שוב ושוב כיצד יכולנו להיות טובים יותר, למרות התנאים הקשים שבהם פעל הכוח האווירי. כמיטב המסורת של חיל האוויר - חקרנו, בדקנו, תחקרנו ולא ויתרנו לעצמנו. הסקנו מסקנות והפקנו לקחים, שאותם יישמנו מיד.

אני מעביר היום חיל שמיישם את כלל לקחי השבעה באוקטובר - חיל המבקש לשאת באחריות להגנת הגבולות, לעצב תפיסה ולממש אותה כתף אל כתף עם האוגדות המרחביות. לא במקום - אלא ביחד.

ברור לכול כי התמונה השלמה תתברר רק לאחר עבודתה של ועדת חקירה חיצונית ואובייקטיבית. היא חיונית לצה"ל, לכלל גופי הביטחון במדינה, למשפחות ששילמו את היקר מכול, ולאמון שבין האזרח לצה"ל ולמדינה שאמורה הייתה להגן עליו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...